• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer liga BiH i Prva liga Srpske: Ko će gore, a ko dole?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

U slučaju da ne bude nastavljena sezona u domaćim ligama, ovo je potencijalni epilog.

 Rasplet u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Republike Srpske ukoliko prvenstvo bude prekinuto Izvor: Anadolija/Samir Jordanović

UEFA će danas donijeti ključnu odluku u vezi sa domaćim prvenstvima, nastavku takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, te Evropskom prvenstvu 2020. godine.

S obzirom na probleme uzrokovane pojavom koronavirusa, većina evropskih takmičenja je prekinuta, pa tako i Premijer liga BiH, ali i niže lige.

Možda će vas zanimati

Jedna od mogućnosti, a nadamo se da do nje neće doći, jer potpuni prekid prvenstva, odnosno otkazivanje odigravanja ostatka sezone (u ponedjeljak se na ovaj pozez odlučio Košarkaški savez BiH).

Šta bi se desilo u tom slučaju, odnosno kome bi pripala titula šampiona, a ko bi morao u niži rang?

"Viša sila", odnosno NATO bombardovanje 1999. godine, odlučili su da u Jugoslaviji titula pripadne Partizanu, u tom trenutku vodećoj ekipi prvenstva, a postoje indicije da bi čelnici evropske kuće fudbala mogli donijeti identičnu odluku i zbog koronavirusa.

Juče smo pisali o potencijalnom raspletu u najvažnijim ligama Starog kontinenta, te fudbalskim takmičenjima u našem regionu, a sada ćemo se osvrnuti na Republiku Srpsku.

Trenutno stanje na tabeli Premijer lige BiH govori nam da bi šampionska titula otišla u ruke fudbalerima Sarajeva, koji su trenutno lideri sa 45 bodova, tri više od gradskog rivala Željezničara.

Izvor: FENA/Harun Muminović

Tako bi dva sarajevska kluba izborila nastup u Evropi - Sarajevo u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Željezničar u borbi za Ligu Evrope.

Na međunarodnoj sceni njima bi se pridružio mostarski Zrinjski, koji je trenutno trećeplasirani na tabeli, te bi i "plemići" otišli u kvalifikacije za drugo po jačini evropsko klupsko takmičenje.

U slučaju da niko od ekipa iz Kupa BiH ne bude u konkurenciji za plasman u Evropu, mjesta bi se našlo i za trenutno četvrtoplasirani klub bh. elite, banjalučki Borac.

KUP BIH

Ostaje nejasno ko bi bio četvrti predstavnik BiH u Evropi, s obzirom da takmičenje u Kupu BiH nije okončano. U polufinale najmasovnijeg takmičenja plasirali su se prvoligaš Federacije BiH GOŠK iz Gabele, te premijerligaši Široki Brijeg, Zrinjski i Željezničar. S obzirom da Mostarci i Sarajlije u Premijer ligi već drže pozicije koje vode na evropsku scenu, ostaje dilemma da li bi to bili Širokobriježani ili Gabeljani.

Kada je u pitanju dno tabele, odnosno pitanje u vezi sa ispadanjem u niži rang, dvije posljednjeplasirane ekipe su Čelik i Zvijezda 09, koji bi morali u Prvu ligu Federacije BiH, odnosno Prvu ligu Republike Srpske.

Zeničanima bi tako "glave došla" neodigrana utakmica na "Grbavici" protiv Željezničara. Tada Čelik zbog neizmirenih dugovanja nije imao pravo da odigra meč 16. kola Premijer lige BiH, zbog čega je Fudbalski savez BiH odlučio da kazni tim sa "Bilinog polja". Utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 za Željezničar, dok su Čeliku oduzeta tri boda.

Sa pomenuta tri boda, Čelik bi bio van zone ispadanja, a u niži rang išla bi Mladost iz Doboja kod Kaknja, koja trenutno ima bod više od Zeničana.

Izvor: MONDO Ilustracija - Bojan Jakovljević

Okrenimo se sada Prvoj ligi Republike Srpske.

S obzirom da je nova garniture Fudbalskog saveza Republike Srpske, na čelu sa Vicom Zeljkovićem, donijela odluku da od naredne sezone prvoligaški karavan Srpske ponovo broji 12 ekipa (u odnosu na sadašnjih 10, odnosno devet poslije odustajanja Sloge iz Gornjeg Crnjelova), trebalo bi vidjeti na koji način će najviši rang fudbala Srpske biti popunjen.

Jasno je da bi novi šampion bila Krupa, trenutno vodeća ekipa sa 38 bodova, čak 11 više od drugoplasiranog Rudar Prijedora.

Izvor: FK Krupa/Nikolina Vidović

I u slučaju da se nastavi šampionat, teško je vjerovati da tim Zorana Marića može ispustiti ovakvu prednost i jasno je da će dogodine, poslije samo jedne sezone u Prvoj ligi RS, Krupljani ponovo igrati na premijerligaškim terenima.

Dakle, jedno mjesto u Prvoj ligi RS popunila bi Zvijezda 09, povratnik iz bh. elite, dok će ligu napustiti "fenjeraš" Jedinstvo iz Brčkog.

Ostaju četiri "slobodna" mjesta, koja bi trebalo da pripadnu prvoplasiranim i drugoplasiranim timovima iz drugih liga RS, grupa Istok i Zapad.

Na istočnoj strani to su trebinjski Leotar i Drina iz Zvornika, koji su pokazali najviše u dosad odigranih 16 kola, dok na zapadu dvije prvoplasirane ekipe su Borac iz Kozarske Dubice i Jedinstvo iz Žeravice, koje ima identičan broj bodova kao Sloga iz Doboja, ali bolji međusobni skor, što je presudno u ovakvim situacijama (Jedinstvo slavilo 1:0 u Doboju, dok se u Žeravici još nije igralo).

U Prvoj ligi Federacije BiH, vodeći je sarajevski Olimpik i on bi kao šampion trebalo da izbori promociju u Premijer ligu BiH.

Scenario "šta bi bilo, kad bi bilo" sigurno se neće svidjeti ekipama koje se trenutno nalaze na pozicijama koje ne garantuju opstanak u trenutnom rangu, dok lideri "trljaju ruke", ali vjerovatno u duhu fer-pleja nema kluba u Republici Srpskoj i BiH koji ne bi želio da se prvenstva nastave bez problema.

Nadamo se da će se trenutna situacija sa koronavirusom smiriti i da ćemo uskoro ponovo gledati fudbalske borbe za bodove na terenima širom BiH.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC