• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako objave kraj, ovo je rasplet u ex-Yu ligama i ligama "petice"

Autor Jovan Terzić

Postoji mogućnost da se zbog pandemije korona virusa nacionalna prvenstva završe po trenutnom stanju na tabeli. Evo ko bi u tom slučaju išao u Evropu, a ko ispao iz najjačeg ranga.

 Ako objave kraj, evo ko će gde iz Superlige i kako je kod drugih Izvor: MN PRESS

Širenje korona virusa paralisalo je čitav svijet, pa samim tim i sportski, tako da uveliko traju nagađanja i predviđanja šta će biti kada - nadamo se uskoro - situacija bude stabilizovana.

Vijest koju je ovog ponedjeljka objavio španski "AS" glasi da će UEFA trenutno prvoplasirane timove u nacionalnim prvenstvima proglasiti za šampione. Tako je bilo 1999. godine, kada je prvenstvo Jugoslavije prekinuto zbog bombardovanja, a pehar pripao Partizanu koji je u tom trenutku imao dva boda više od drugoplasiranog Obilića.

Možda će vas zanimati

Ukoliko se to ponovi, prvak Srbije po treći put uzastopno postaće Crvena zvezda - mada je usljed 11 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca Partizan svakako malo vjerovatno da se to ne dogodi - koja bi potom pokušala da ostvari het-trik plasmana u Ligu šampiona. 

Po trenutnom stanju u drugim prvenstvima, crveno-bijeli bi kvalifikacije za elitno takmičenje počeli od drugog kola.

Iz iste runde, do Lige Evrope pokušao bi da stigne drugoplasirani Partizan, dok bi od starta kvalifikacija igrali Vojvodina i TSC, što bi bio fantastičan uspjeh kluba iz Bačke Topole koji igra debitantsku sezonu u najjačem rangu domaćeg fudbala.

Kada se gleda donji dio tabele, po rezultatima u dosadašnjih 26 kola, iz lige bi ispali Mačva i Rad, dok bi u baraž išli Javor i Inđija.

Novi članovi Superlige postali bi Grafičar i Metalac, a za promociju bi se kroz utakmice baraža borili OFK Bačka i Zlatibor.

Naravno, sve ovo je pod jednim velikim znakom pitanja i samo nagađanje, jer se i dalje ne zna šta će biti, mada bi dosta toga moglo da bude jasnije u utorak kada se završi sastanak između UEFA i vodećih ljudi iz 55 njenih saveza.

U međuvremenu, evo i kakvo je stanje u nekim drugim evropskim ligama, odnosno ko bi gdje mogao da igra naredne sezone ako se trenutno stanje na tabelama proglasi kao završno:

ENGLESKA: prvak Liverpul. Liga šampiona - Liverpul, Mančester siti, Lester, Čelsi. Liga Evrope - Mančester junajted. Ispadaju - Bornmut, Aston Vila, Norič.

ŠPANIJA: prvak Barselona. Liga šampiona - Barselona, Real Madrid, Sevilja, Real Sosijedad. Liga Evrope - Hetafe. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Atletiko Madrid. Ispadaju - Majorka, Leganes, Espanjol.

NJEMAČKA: prvak Bajern Minhen. Liga šampiona - Bajern, Borusija Dortmund, RB Lajpcig, Borusija Menhengladbah. Liga Evrope - Bajer Leverkuzen. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Šalke. Ispadaju - Verder, Paderborn. Baraž - Fortuna Diseldorf.

Anketa

Da li se slažete sa idejom da treba dodeliti titulu SVIMA koji su u trenutku prekida domaćih prvenstava bili prvoplasirani na tabeli?

  • Da!

    63.87% (99)

  • Ne!

    36.13% (56)

Da li se slažete sa idejom da treba dodeliti titulu SVIMA koji su u trenutku prekida domaćih prvenstava bili prvoplasirani na tabeli?

Rezultati


ITALIJA: prvak Juventus. Liga šampiona - Juventus, Lacio, Inter, Atalanta. Liga Evrope - Roma. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Napoli. Ispadaju - Leće, SPAL, Breša.

FRANCUSKA: prvak PSŽ. Liga šampiona - PSŽ, Olimpik Marsej. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Ren. Liga Evrope - Lil. Ispadaju - Amijen, Tuluz. Baraž - Nim.

REGULARNO ILI NE?

Ukoliko bi se prvenstva završila po trenutnom stanju na tabelama, mnogi klubovi iz liga u kojima se igraju plej-of i plej-aut (poput srpske) imali bi pravo da se bune, jer ko zna kakav bi rasplet bio u doigravanjima. Komplikacija bi nastala i zbog kupova, preko kojih se pojedini klubovi nadaju izlasku u Evropu.

HOLANDIJA: prvak Ajaks. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Ajaks (ide direktno ako osvajač Lige šampiona obezbedi učešće i kroz nacionalno prvenstvo), AZ Alkmar. Liga Evrope - Fejnord. Kvalifikacije za Ligu Evrope: PSV, Viljem II -  Ispadaju - Den Hag, RKC Valvijk. Baraž - Sitard.

PORTUGAL: prvak Porto. Liga šampiona - Porto. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Benfika. Liga Evrope - Braga, Sporting. Ispadaju - Portimonenše, Aveš.

POLJSKA: prvak Legija. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Legija. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Pjast, Krakovija, Slaks. Ispadaju - Korona, Arka, LKS.

HRVATSKA: prvak Dinamo Zagreb. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Dinamo, Rijeka. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Lokomotiva Zagreb, Hajduk Split. Ispadaju - Varaždin. Baraž - Inter Zaprešić.

BOSNA I HERCEGOVINA: prvak Sarajevo. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Sarajevo. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Željezničar, Zrinjski. Ispadaju - Čelik, Zvijezda 09.

CRNA GORA: prvak Budućnost. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Budućnost. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Sutjeska, Iskra. Ispada - Grbalj. Baraž - OFK Petrovac, Kom.

SLOVENIJA: prvak Olimpija. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Olimpija. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Aluminij, Celje. Ispada - Rudar. Baraž - Domžale.

SJEVERNA MAKEDONIJA: prvak Vardar. Kvalifikacije za Ligu šampiona - Vardar. Kvalifikacije za Ligu Evrope - Sileks, Škendija. Ispadaju - Struga, Borec. Baraž - Rabotnički.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rs

A kup takmicenja, i ona daju mjesto za evropu. To niste racunali.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC