• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijakos pred izbacivanjem iz lige: Namještao je utakmice!

Autor mondo.rs

Afera iz 2015. godine polako dobija epilog. Olimpijakos je sve bliži selidbi u niži rang, a Marinakis zatvoru.

 Grci izbacuju Olimpijakos iz lige zbog namještanja utakmica Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Svijet i Evropa se bore sa pandemijom korona virusa, a u Grčkoj pokušavaju da se riješe "prljavština" u tamošnjem fudbalu i da sve počinioce teških prevara posljednjih godina strogo kazne.

Prvi na tapetu je ni manje ni više nego Olimpijakos i to zbog poznate afere iz 2015. godine, kada su crveno-bijeli optuženi za namještanje utakmica.

Možda će vas zanimati

Klub iz Pireja je 44 puta bio šampion Grčke, ali izgleda da nisu sve pobjede bile "čiste", posebno nekoliko godina unazad. Crveno-bijeli su od posljednja 23 prvenstva osvojili čak 19, a prvaci nisu bili samo 2004, 2010, 2018. i 2019, kada su Panatinaikos (dva puta), AEK i PAOK uspijevali da se popunu na tron.


Međutim...

Olimpijakos se tereti za namještanje utakmica protiv Anartozisa iz 2015. i zbog toga bi mogao ove sezone da ostane bez titule (ako se uopšte prvenstvo nastavi), ali i da od sljedeće bude član nekog od nižih rangova, možda čak i amaterskog.

Pirejci su tada pobijedili 2:1, a istraga je pet godina kasnije dovela do toga da 15 osoba bude opuženo, među kojima je i bivši trener Crvene zvezde Rikardo Sa Pinto, koji je u to vrijeme vodio Anartozis.

Kako navodi portal "sdna.gr", ta utakmica nije jedina u kojoj je Olimpijakos nečasno stigao do tri boda, već jedna od nekoliko. Svi oni su optuženi prema odredbama člana 27. Grčkog fudbalskog saveza (EPO) o "namještanju rezultata i utakmice u svrhu klađenja“. Navodi istražnog odjeljenja Etičke komisije EPO-a proslijeđeni su pravosudnom odjeljenju iste komisije.

U "prljave igre" navodno je umiješan i Panatinaikos, koji se te sezone borio za titulu sa najvećim rivalom. "Zeleni" će se tek teretiti da su namjestili jedan meč. U optužnici tužioca Konstantinosa Stamadianoua pominju se i klubovi koji su se borili za opstanak.

Sudijama spornih mečeva Ilijas Spatasu, Aleksandrosu Dimitropolusu, Konstantinosu Joanidisu i Apostolosu Ambarkiolisu, kao i "osmorki" iz "koalicije" u kojoj su brodovlasnik i prvi čovjek Olimpijakosa Evangelos Marinakis, članovi Fudbalskog saveza Grčke Todoros Kuridis, Jorgos Saris, Aristides Statopulos (umiješani u šest namješenih mečeva), Nikolas Pruncos, Joanis Papakonstantinu, Džordž Duros i Tanasis Briakos, koji se terete da su "kontinuirano učestvovali u aktima manipulacije na fudbalskim utakmicama" prijete višegodišnje robije i doživotno izbacivanje iz fudbala.

PAOK-u je u toku sezone, prije pandemije korona virusa, oduzeto sedam bodova, zbog čega se Oli našao na korak od nove titule i prve poslije dvije sušne sezone.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC