• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dijego Maradona je najgora osoba koju sam ikad upoznao"

Autor mondo.ba

Urugvajsko-meksički arbitar Edgardo Kolesal, koji je dijelio pravdu u finalu Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji između Njemačke i Argentine, priznao je da je trebao pokazati crveni karton Dijegu Maradoni.

 Edgardo Kolesal: DIjego Maradona najgora osoba koju sam ikad upoznao Izvor: Bongarts/Bongarts

Tri decenije je prošlo od finala Mundijala u Italiji u kojem je golom Andreasa Bremea iz penala tim Franca Bekenbauera stigao do titule svjetskog šampiona.

Sudija tog meča, Urugvajac po nacionalnosti, koji je karijeru napravio u Meksiku, Edgardo Kolesal, priznao je u razgovoru za urugvajski radio da je tada trebao da isključi prvu zvijezdu "gaučosa" Dijega Maradonu, koji je bio izuzetno bezobrazan zbog provokacija od strane italijanskih navijača.

Možda će vas zanimati

"Da sam primijenio pravila, trebao sam ga isključiti na početku utakmice zbog uvreda koje mu je upućivao cijeli stadion. Pokušao sam da ga smirim i objasnim da igra važnu utakmicu. Bio je jedan od najboljih igrača svijeta, ali nije mogao da me razumije. Mogao sam da ga isključim, jer nikad nije bio disciplinovan. Kad sam pokazao crveni karton Pedru Monzonu (65. minut), urlao je na mene tvrdeći da je znao da će biti oružana pljačka u režiji FIFA. I od tamo (bio FIFA ambasador do 2018) su ga protjerali. Uvijek sam se pitao kako je imao takav osjećaj na terenu, a kao čovjek je najgori što sam ikad upoznao u životu", rekao je sudija o Maradoni, a prenijeli španski mediji.

Prema njegovim riječima, to naravno ni u kom slučaju ne umanjuje Maradonino igračko umijeće, o kojem je govorio radiju u Urugvaju.

"Bio je pravi vođa na terenu. Kao igrač, zaslužio je sve moje poštovanje i divljenje. Vidio sam nevjerovatne stvari 1990. godine. Protiv Rusije, Argentinci nisu izlazili na teren i svi su zgrmili na mene i na FIFA. Otišao sam u svlačionicu i rekao (selektor Argentine) Karlosu Biljardu da moraju izići ako žele da izbjegnu novčanu kaznu. Rekao mi je da čekaju Dijega, jer nije siguran hoće li igrati. VIdio sam Maradonu sa natečenim člankom poput kugle, na koji mu stavljaju zavoje. Izišao je i bio najbolji na terenu. Kao igrač, veliki majstor, kao čovjek, nikakav, prezirem ga", podvukao je Kolesal.

Podsjetimo, Argentina je to finale na Olimpijskom stadionu u Rimu završila sa devet igrača na terenu jer je poslije Monzona isključenje zaradio i Gustavo Dezoti.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC