• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 godina od NAJLUĐEG finala: Osam golova, 34 penala i GOLMAN za pobjedu

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Dan kada je gorila Atina!

 Ludi finale AEK - Olimpijakos 34 penala Izvor: Guliver/Getty Images/Valerio Pennicino, Valerio Pennicino/Getty Images Europe

Pitajte bilo kog iskrenog ljubitelja fudbala koje je najluđe finale koje je ikada gledao i u 99% slučajeva odgovor će biti - Istanbul 2005. godine.

Liverpul je bio razbijen, gubio 3:0 u finalu Lige šampiona poslije 45 minuta, ali su uprkos tome uspjeli da stignu Milan i savladaju ih posle boljeg izvođenja penala. Ali šta ako to nije najluđe finale koje smo imali prilike da vidimo u posljednjih 15 godina?

Možda će vas zanimati

Pričamo o onom koje se odigralo u Atini 2009. godine.

Radilo se o finalu Kupa Grčke u kojem su se sastali AEK i Olimpijakos, a tako nešto teško je i ukratko prepričati. Viđeno je osam golova, preokreti, golovi u nadoknadi i produžecima i čak 34 jedanaesterca u penal seriji koja je trajala kao latinoamerička sapunica. Ne zaboravimo i tri crvena kartona i osam žutih...

Olimpijakos je u to vrijeme bio apsolutni vladar grčkog fudbala, potpuno nezaustavljiv i valjda im je to pomoglo da premoste sve probleme koji su ih zadesili u finalu odigranom 2. maja 2009. godine.

Na stadionu je bilo 50.000 ljudi, a već u osmom minutu utakmice na semaforu je stajalo 2:0 za AEK. Ismael Blanko glavom pogađa, a onda i poslije jedne kontre uspeva da duplira prednost. Navijači AEK-a su već u delirijumu.

Tadašnji trener Olimpijakosa Ernesto Valverde nimalo nije bio zadovoljan igrom svog tima i već na poluvremenu u igru ulazi Met Derbišajer, koji u 47. minutu smanjuje na 2:1! Bio je to njegov prvi dodir sa loptom, da bi u 69. minutu Dudu uspeo da u gužvi ugura loptu u gol za izjednačenje.

Izvor: Guliver/Getty Images/Richard Heathcote, Richard Heathcote/Getty Images Europe

Stvari su se tek zahuktavale. Bližio se kraj meča, dva tima su djelovala spremna da sačuvaju snagu za produžetke, da bi u 90. minutu nastalo novo ludilo. Derbišajer ne koristi šansu za 2:3 i u narednom napadu Ignasio Skoko na suprotnoj strani donosi 3:2 za ekipu AEK-a!

Tim Dušana Bajevića je već praktično osvojio trofej u ludoj utakmici i izgleda da su to pomislili i njegovi igrači. Njima je "hladan tuš" bio gol Derbišajera u 96. minutu meča za odlazak u produžetke!

AEK je tada već imao igrača manje jer je Sotirios Kirjakos ranije dobio drugi žuti karton, dok se nešto slično desilo još dva puta.

Kada je Lusijano Galjeti u 102. minutu donio preokret za Olimpijakos i vođstvo 4:3 njegova burna proslava mu je donijela drugi žuti karton i isključenje. Pet minuta kasnije, AEK preko Skokoa stiže do 4:4, a sada drugi žuti karton dobija Avram Papadopulos u timu Olimpijakosa, pa sada AEK ima igrača više.

Izdržali su ovoga puta i jedni i drugi da ne prave novo ludilo, prošlo je 120 minuta i bio je red na penale. A oni su baš potrajali!

Poslije četiri serije penala rezultat je bio 4:4, da bi u timu AEK-a Šveđanin srpskog porekla Danijel Majstorović pogodio stativu. Predrag Đorđević je uzeo loptu i imao je priliku da na perfektan način osvoji trofej u svojoj poslednjoj sezoni u klubu. Ipak, član selekcije Srbije i Crne Gore na Mundijalu 2006. nije uspio da matira golmana AEK-a.

Izvor: Guliver/Getty images/Friedemann Vogel, Friedemann Vogel/Bongarts

Poslije toga su uslijedile još tri serije u kojima niko nije promašivao, da bi Georgeas i Ancas "razmijenili" po jedan promašaj u devetoj seriji.

Uslijedilo je još sedam čitavih serija i 14 penala u kojima su svi igrači bili precizni, uključujući i Majstorovića i Đorđevića u njihovim drugim pokušajima, da bi potom došla famozna 17. serija.

Argentinac Peljetijeri je pokušao da donese prednost AEK-u, ali je sjajni Antonios Nikopolidis odbranio udarac. Potom je grčki reprezentativac uzeo loptu, nakon što je već bio jednom precizan sa penala, što je ovoga puta ponovio i još jednom učinio nešto nezamislivo.

Poslije onog neponovljivog trijumfa na Euru 2004. godine, sada je pet godina kasnije podigao pehar poslije jednog od najspektakularnijih finala.

Na kraju ukupno 37 golova - 4:4 i penalima 15:14. Nije loše za jedno finale...

Finale Kupa Grčke 2009, AEK - Olimpijakos 4:4 (14:15)
Izvor: YouTube/OlympiakosFootball

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC