• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekidaju se engleske niže lige - da li je ovo rješenje za konačni plasman?

Autor Pavle Knežević

Koristiće se prilagođeni sistem bodova po utakmici

 Engleska prekidaju se niže lige Izvor: Guliver/Getty images/Alex Pantling, Alex Pantling/Getty Images Europe

Engleske Liga jedan i Liga dva (treći i četvrti rang takmičenja) biće prekinuti sljedeće sedmice zbog pandemije koronavirusa, a klubovi bi trebalo da se odgovore o načinu promocije i ispadanja iz lige, javio je Atletik.

Predsjednik Engleske fudbalske lige (EFL, organizacija zadužena za drugi, treći i četvrti rang takmičenja) Rik Peri navodno je rekao poslanicima na Odboru za digital, kulturu, medije i sport ove semice da je objavljivanje odluke da se ove dvije lige prekinu pitanje dana, a izgleda da će se to desiti već početkom sljedeće secmice .

Možda će vas zanimati

 Atletik piše, pozivajući se na svoje izvore, da je bord EFL primio nekoliko predloga klubova, a da je trenutni favorit sistem "bodovi po utakmici", ali model prilagođen tako da se uračuna koliko je kom timu ostalo utakmica kod kuće i na strani.

Sistem bodovi po utakmici se koristi obično kada treba da se prekine prvenstvo, a svi timovi nisu odigrali isti broj mečeva, pa se tako gleda ko koliko bodova po utakmici osvaja da bi se odlučio raspored na tabeli.

Problem je samo što takav model ne uzima u obzir koliko je kom timu utakmica ostalo kod kuće, a koliko na strani. Tako, na primjer, neke ekipe imaju šest utakmica kod kuće, a neke četiri.

Statistika kaže da su u fudbalskim ligama domaći timovi pobjeđivali u 46 odsto slučajeva, a gostujući samo u 26. Prosjek tokom posljednjih šest sezona u EFL je da timovi kod kuće osvajaju 1,55 bodova po meču, a u gostima 1,19.

Ovaj metod već je iskorišćen da bi se odlučila konačna tabela u engleskom amaterskom ragbiju. Dakle, bodovi po meču svakog kluba bi se obradili od utakmica kod kuće i na strani, a onda bi se pomnožili sa 22 za Ligu jedan, koja je ove sezone imala 23 kluba nakon izbacivanja Burija, odnosno 23 za Ligu dva, a onda bi se sabrali da bi se dobio ukupan broj za cijelu sezonu.

Atletik piše da je ovaj metod razvio jedan klub iz Lige jedan, a onda pripremio i uz detaljno objašnjenje ga poslao bordu EFL.

Pošto je EFL već priznao da ne postoji šansa da se na kraju sezona odigraju tradicionalni baraži, prva tri tima iz Lige jedan bi bila promovisana u Čempionšip, a tri bi ispala u Ligu dva, iz koje bi promociju izborila četiri tima. Iz Lige dva bi ispao samo jedan klub, tako da bi se broj ekipa u EFL vratio na tradicionalnu kvotu od 72.

Prilagođeni model bodova po utakmici ne bi promijenio redosled tabele za prva tri tima, što znači da bi Koventri siti bio šampion, a sa njim bi u Čempionšip išli i Roterham junajted i Oksford junajted.

Posljednja tri tima – Tranmer rovers, Sautend junajted i Bolton – takođe bi ostali posljednji, s tim što bi se Bolton popeo za jedno mjesto, tako da bi Sautend bio posljednji.

U Ligi dva, Svindon taun bi preskočio Kru Aleksandru i bio bi prvi. Plimut argajl bi ostao treći, ali Čeltenham taun bi preskočio Ekseter i zauzeo bi posljednje mjesto koje vodi u viši rang takmičenja. Stivenadž bi bio posljednji, uprkos tome što je Maklsfildu u četvrtak oduzeto sedam bodova jer nije platio irgače na vrijeme.

Treba naglasiti da ovo nije jedini prijedlog. U EFL-u već cirkuliše nekoliko prijedloga, među kojima su i oni da se sadašnja tabela proglasi za konačnu, neprilagođeni sistem bodova po utakmici, ali i ideja da se računa samo prvi dio sezone, odnosno prva 22 kola za Ligu jedan i 23 kola za Ligu dva.

Pozivi da se sezona poništi i proglasi nevažećom su sve manji.

Sa druge strane, Premijer liga, koja se otcijepila od EFL 1992. godine, i Čempionšip imaju namjeru da odigraju preostale utakmice na neutralnim terenima.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC