• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS: Ko najviše PLATI ulazi u Superligu i Prvu ligu Srbije!?

Autor Milutin Vujičić

Ako se pojave slobodna mesta u bilo kojoj ligi - ona će se popunjavati na osnovu finansijski bolje ponude, a ne sportskog rezultata.

 Superliga Prva liga Srbije  popunjavanje Izvor: MN PRESS, NEBOJSA PARAUSIC

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije (FSS) doneo je prošle nedelje odluku da će se Superliga i Prva liga Srbije igrati u skraćenom formatu od 30. maja do 20. juna, dok se i dalje čeka potvrda sistema takmičenja za narednu sezonu (20/21).

Odluka će biti objavljena nakon dodatnih konsultacija sa timovima iz prva dva ranga srpskog fudbala, a MONDO nezvanično saznaje da će Superliga iduće godine brojati čak 20 klubova.

Možda će vas zanimati

 To automatski znači da niko od 16 timova učesnika Superlige iz tekuće sezone neće ispasti rang niže, dok će se čak četiri ekipe iz Prve lige Srbije plasirati u elitu, međutim i tu postoje određene nedoumice jer nije sve "crno na belo".

Na primer, prvoplasirani Grafičar nema stadion i nezvanično bi odustao od plasmana od Superligu, dok petoplasirani Kabel ne može "rang više" zbog nameštanja utakmica ove sezone.

S obzirom na to da je do kraja takmičenja ostalo još četiri kola - vrlo je moguće da četiri najbolje plasirana tima Prve lige Srbije ne budu i oni koji će se plasirati u Superligu, a detaljnije instrukcije o tome saopštio je FSS.

Naime, "slobodna mesta u svim ligama", nastala iz bilo kog razloga, popunjavaće se na osnovu odluka Izvršnog odbora ili Odbora za hitna pitanja FSS i to na sljedeći način:

Kada se pojavi slobodno ili slobodna mesta u pojedinoj fudbalskoj/futsal ligi, stručne službe FSS, odnosno stručne službe nadležnog teritorijalnog fudbalskog saveza, na zvaničnoj Internet stranici FSS, odnosno na zvaničnoj Internet stranici nadležnog teritorijalnog fudbalskog saveza, objavljuju javni poziv za podnošenje obavezujućih ponuda klubova, s tim da rok za podnošenje ponuda ne može biti kraći od 2 dana ni duži od 5 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Ponudu mogu da podnesu svi klubovi učesnici neposredno nižeg stepena takmičenja u odnosu na ligu u kojoj se pojavilo slobodno mesto ili slobodna mesta.

Ponuda kluba podnosi se u pisanom obliku (pisanoj formi) i mora da sadrži iznos novčane naknade izražen u dinarima, koju je klub spreman da plati kao najbolji ponuđač kako bi stekao pravo da se takmiči u konkretnoj ligi u kojoj se pojavilo jedno ili više slobodnih mesta.

Ovo automatski znači da ukoliko bude širenja lige da će onaj ko ponudi najviše novca, bez obzira na sportski rezultat iz prošle sezone, imati šansu da napreduje rang više.

Izvor: FSS/Screenshot

FSS je propisao da nakon isteka roka za podnošenje pisanih ponuda generalni sekretar FSS (ili generalni sekretar nadležnog teritorijalnog fudbalskog saveza) dostavlja nadležnom Izvršnom odboru/Odboru za hitna pitanja, informaciju o prispelim ponudama i tabelarni pregled vrednosti svih ponuda.

Odluka o popunjavanju slobodnih mesta u konkretnoj ligi biće doneta vrlo jednostavno - na osnovu toga ko je saopštio veću finansijsku ponudu.

U slučaju da je nedovoljan broj klubova podneo ponudu, popupnjavanje slobodnih mesta biće doneto uzimajući u obzir interes nesmetanog odvijanja konkretnog fudbalskog takmičenja i interes razvoja fudbala u lokalnoj samoupravi sa čije teritorije dolaze klubovi.

Oni koji na osnovu ovakvih odluka "popune" određeno mesto moraju da ponuđenu novčanu naknadu uplate najkasnije sedam dana pre početka takmičenja.

Ako to ne učine - biće izbačeni dva stepena niže od takmičenja u koje su hteli da stupe.

Inače, Fudbalski savez Srbije je prošlog avgusta propisao sebi rok do marta da potvrdi da li će i Prva liga Srbije biti proširena na 20 klubova, pa će jasno ovaj sistem biti primenjen ukoliko dođe do povećanja učesnika drugog ranga takmičenja

Sve ove odluke objavljene su u listu "Fudbal" i potpisao ih je predsednik FSS Slaviša Kokeza.

Izvor: FSS/Screenshot

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC