• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Bajern "ubio" neizvjesnost? Bavarcima "Klasiker" i plus sedam!

Autor mondo.ba

U opticaju je još 18 bodova, a Bajern je sedam koraka ispred najvećeg rivala. Matematički jeste dostižno, ali kad za rivala imate takvu mašineriju kakva je Bajernova – u praksi neizvodljivo...

 Bundesliga 28. kolo Borusija Bajern 0 1 Izvor: Pool/Getty Images Europe

Levandovski ili Holand – bilo je pitanje koje se danima prije najveće utakmice njemačkog fudbala postavljalo širom svijeta.

Na kraju, ni jedan ni drugi nisu riješili Klasiker – već je to učinio Džošua Kimih, omogućivši Bajernu da napravi možda i odlučujući korak na putu ka osmoj uzastopnoj "salatari":

BAJERN – BORUSIJA D. 0:1 (0:1)
/Kimih 43/

Možda će vas zanimati

Oba tima dočekala su derbi u sjajnom raspoloženju – i jedni i drugi bili su u nizu od šest pobjeda.

Borusija je, takođe, pred derbi mogla da se pohvali činjenicom da je najnegostoljubiviji domaćin – upisala je deset pobjeda, tri remija i "nulu" u rubrici "porazi".

Na drugoj strani, Bajern je imao najbolji gostujući učinak. Do večeras, osvojio je 29 bodova, uz učinak 9-2-2, uz činjenicu da je na svakom od tih 13 mečeva postigao bar jedan gol.

I eto, nakon 90 minuta fudbala na Signal Iduna Parku, jedna tradicija je prekinuta, i to Borusijina, pa je, shodno tome, prednost Bajerna u odnosu na prvog pratioca porasla na sedam bodova!

Mogli smo, naravno, to i da pretpostavimo, ali nije trebalo mnogo da prođe mnogo vremena, pa da bude sto posto jasno da ćemo gledati odličan Klasiker, bez ikakvih kalkulacija sa jedne ili druge strane. Samo trideset sekundi bilo je dovoljno da saznamo da će najveća utakmica koju njemački fudbal može da ponudi svijetu biti puna tempa, trke, nadigravanja...

U prvom minutu 102. međusobnog okršaja Borusije i Bajerna, Torgan Azar i Manuel Nojer krenuli su ka jednoj lopti koju je u polje poslao Ašraf Hakimi.

Bajernov slavljenik, koji je danas po 400. put navukao rukavice u Bundesligi, istrčao je sa gola i pravovremeno intervenisao, a potom dopustio da mu Erling Braut Holand u nastavku akcije probaci loptu kroz noge. Već je čuvar mreže Bavaraca bio savladan, ali zašto na semaforu nije zasvijetlilo 1:0, može da zahvali Džeromu Boatengu, koji je spasio lidera intervencijom na gol-crti u posljednji čas.

Već tad je nervozno sa klupe ustao Hans-Diter Flik, koji je dvadesetak minuta kasnije vidio sličnu opasnu situaciju. Dogodilo se to, srećom po njega, ali i tim koji vodi od novembra prošle godine i na čijem čelu će biti do ljeta 2023. godine, na drugoj strani terena...

Izvor: Pool/Getty Images Europe

Serž Gnabri je želio da se proslavi i savlada Romana Birkija, ali je reprezentativac Švajcarske veliku pomoć u toj situaciji imao u Lukašu Piščeku, koji se "revanširao" stubu odbrane Bajerna za već gore opisanu intervenciju.

I upravo je tako bilo "složen" dobar dio prvog poluvremena. Smjenjivali su se Borusija i Bajern kada su u pitanju periodi terenske inicijative, a kada su Bavarci u finišu prvog dijela dodali gas – došli su do prednosti, a, pokazalo se prije nekoliko trenutaka, i do pobjede.

Pleo je Flikov tim mrežu ispred gola "milionera" i, na kraju, iskoristio neodlučnost defanzivne linije Borusije. Preciznije, učinio je to Džošua Kimih, koji se namjestio na udarac na 17-18 metara od Birkijevog gola, šutirao, a potom imao čast da vidi kako Švajcarac vrhovima prstiju smješta loptu iza leđa.

Djelovalo je u tim trenucima da je Borusija izgubila nit i koncentraciju, a slika se nije promijenila ni većim tokom nastavka, pa je poraz bio neminovan, iako je je Lusijen Favr dvijema izmjenama već na startu nastavka želio da razmrda tim.

Tako je na teren već od 46. minuta poslao Emrea Čana, ali i Džejdona Sanča, međutim engleski reprezentativac i strijelac 14 golova ove sezone, uz 17 asistencija, nije ovog puta donio prevagu.

Isto to nije učinio, rekosmo, ni mladi Holand, koji je večeras odigrao svoj prvi Klasiker u karijeri, a i koji je zbog povrede natkoljenice, sa grčem na licu, napustio teren 15-ak minuta prije kraja i mjesto u timu ustupio još mlađem od sebe, Đovaniju Rejni.

Deset minuta prije kraja, Favr je, kada je napad u pitanju, "otkrio i posljednjeg aduta", poslavši na teren Gecea umjesto Lukasa Piščeka, ali mu, eto, ni to nije pomoglo da izbjegne poraz...

... koji je mogao da bude i ubjedljiviji, da Robert Levandovski, koji se "oglasio" u 82. minutu, nije pogodio stativu...

BUNDESLIGA – 28. kolo

Utorak:

Borusija D. – Bajern 0:1 (0:1)
/Kimih 43/

Bajer – Volfsburg

Ajntraht – Frajburg

Verder – Borusija M. (20.30)

Srijeda:

RB Lajpcig – Herta (18.30)

Augzburg – Paderborn

Fortuna – Šalke

Hofenhajm – Keln

Union Berlin – Majnc (20.30)

TABELA: Bajern 64, Borusija D. 57, RB Lajpcig 54, Bajer 53, Borusija M. 52, Volfsburg 39, Frajburg 37, Šalke 37, Hofenhajm 36, Keln 34, Herta 34, Augzburg 30, Union Berlin 30, Ajntraht (-1) 28, Majnc 27, Fortuna 24, Verder (-1) 21, Paderborn 18.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC