• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je "kriv" za Milanovu evro-titulu iz 1994? Johan Krojf!

Autor mondo.ba

Jedna fotografija je iznervirala "rosonere"

 Milan Barselona Liga šampiona 1994. Albertini Galijani Izvor: Bernd Lauter/Bongarts

Petu od ukupno sedam titula evropskog šampiona u istoriji kluba Milan je osvojio 1994. godine

18. maja je na Olimpijskom stadionu u Atini, pred 70.000 svjedoka, održao fudbalski čas Barseloni - "rosoneri" su trijumfovali rezultatom 4:0, a strijelac jednog od golova, trećeg, bio je Dejan Savićević!

Demetrio Albertini, član Milana od 1988. do 2002. godine, i Adrijano Galijani, tadašnji izvršni predsjednik Milana koji je na toj funkciji bio 31 godinu (od 1986. do 2017.), prisjetili su se, u razgovoru za klupske društvene mreže, da ih je upravio tadašnji strateg Katalonaca indirektno inspirisao da pruže fenomenalnu partiju i pokore Stari kontinent!

"Taj osjećaj zadovoljstva je neopisiv. Smatrani smo za autsajdere jer su nam nedostajala dva centralna defanzivca, Franko Barezi i Alesandro Kostakurta, a na dan utakmice, otvorili smo novine i ugledali fotografiju na kojoj Krojf pozira sa peharom namijenjenog evropskom šampionu (sa Barsom je bio šampion Evrope dvije godine ranije, op.a.). Toliko smo bili 'našpanovani' za finale nakon toga da smo znali da ne postoji ni promil šanse da budemo poraženi."

Izvor: Clive Mason/Getty Images Europe

Na kraju je i bilo tako – Fabio Kapelo je našao dobitnu kombinaciju za put do trofeja. Dvostruki strijelac na tom meču bio je Danijele Masaro, a nakon Savićevića, poentirao je i Marsel Desai, zapečativši sudbinu te večeri nemoćne Barse.

"Nije Barsi manjkalo kvaliteta, bili su tu i Romario i Hristo Stoičkov, ali, jednostavno, naša odbrana ih je potpuno anulirala. Bio je to marš preko Barselone do trofeja!", istakao je Galijani, nekada prvi klupski operativac.

Na naredni trofej evropskog šampiona Milan je čekao devet godina, a posljednji, sedmi, osvojio je 2007. godine. Barselona je te 1994. godine propustila šansu da osvoji drugu evro-titulu, a to joj je pošlo za rukom tek 2006. godine. Nakon toga, uslijedila su još tri trofeja – 2009, 2011. i 2015. godine.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC