• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Uložili smo 11 miliona u srpski fudbal, mladi igrači će podići kvalitet!"

Autori Nebojša Marković Autori mozzart sport

Slaviša Kokeza je govorio o promjenama koje uskoro stupaju na snagu u srpskom fudbalu.

 Slavisa-Kokeza-FSS-ulozio-11-miliona-evra-u-srpski-fudbal-Srbija-hoce-na-EURO-2021 Izvor: MN PRESS

Mnogo promjena u srpskom fudbalu u kratkom periodu. Nakon pauze zbog pandemije korona virusa, nastavljene su Superliga i Prva liga Srbije, donijete su odluke o proširenju dva najviša ranga po broju učesnika, ali daleko da je to sve.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza objasnio je kako će izgledati privatizacija u srpskom fudbalu, a od naredne sezone će na snazi biti i novo pravilo od kojeg će koristi imati mladi fudbaleri.

Možda će vas zanimati

Superliga Srbije je nastavljena proteklog vikenda i preostala su još tri kola do kraja sezone, a uz to će se igrati i završnica Kupa Srbije.

"Sve vrijeme smo pažljivo pratili i analizirali preporuke UEFA i u skladu s mjerama Vlade Republike Srbije trudili se da reagujemo pravovremeno i da zajedno s klubovima dođemo do rješenja o nastavku sezone. Mislim da svi zajedno možemo da budemo srećni i zadovoljni zbog toga što su se na kraju ipak stvorili uslovi da do kraja juna gledamo fudbal i na našim terenima. Ipak, moramo da budemo svjesni i toga da situacija u fudalu nije ista kao što je bila gledajući finansijski aspekt. Svi su pretrpili štetu i sigurno da se već sad osjećaju posljedice", objašnjava Slaviša Kokeza u intervjuu za "Mozzartsport".

Od sezone 2020/21 dosta toga će biti drugačije. U Superligi će učestvovati 20 ekipa umjesto dosadašnjih 16, u Prvoj ligi Srbije će biti 18 ekipa, a svaki tim će morati da meč počne sa dva igrača u startnoj postavi koji imaju najviše 21 godinu. 

"Ideja je bila da se pronađe sistemsko rješenje za poboljšanje kvaliteta i boljitak srpskog, ne samo klupskog, nego i reprezentativnog fudbala. Dovoljno je da samo osnovne brojke stavite na papir i dolazite do toga da će svakog vikenda najmanje 76 igrača mlađih od 21 godine imati mogućnost da pokažu svoj kvalitet, 40 u Super i 36 Prvoj ligi. Siguran sam da će to dugoročno gledajući donijeti veliku korist našem fudbalu i podići kvalitet prije svega mlade reprezentacije, a tako i A selekcije", kaže Kokeza.

Što se tiče reprezentacije Srbije, i dalje nije poznato kada će se igrati baražni turnir UEFA na kojem učestvuju i "orlovi" i koji je kvalifikacioni za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Izvor: MN PRESS

"Jedan od prioriteta FSS je plasman na Evropsko prvenstvo. Kao i svi drugi, i mi moramo da se prilagođavamo okolnostima. Upoznati ste sa tim da smo poslali prijedlog da se baraž odigra u novembru, nadamo se da će to biti realno rješenje. O svemu ostalom ne možemo mnogo toga da kažemo prije 17. juna (tada je sastanak Izvršnog komiteta UEFA, prim. aut). Ali kako god da odluči UEFA, vjerujte da ćemo biti spremni i da ćemo kao organizacija pružiti maksimalnu podršku A selekciji."

Predsjednik FSS kaže da je za reprezentaciju najvažniji kontinuitet plasmana na završne turnire.

"Osvojili smo prvo mjesto u Ligi nacija i čekamo baraž za plasman na Evropsko prvenstvo. Samo nas kontinuitet učešća na velikim takmičenjima može dovesti do toga da preskočimo i tu grupnu fazu i odemo korak dalje. I zato je mnogo važno da poslije Svjetskog konačno odemo i na Euro."

Kokeza je govorio i o investicijama koje je FSS uložio u srpski fudbal otkako je on na čelu "srpske kuće fudbala".

"Od tada smo uložili oko 11.000.000 evra. Za renoviranje sportskog centra u Staroj Pazovi obezbijeđeno je 2.500.000 evra. Završena je nova tribina na stadionu na kojem je postavljena najsavremenija travnata podloga, sređene su sobe i hotel po najvišim evropskim standardima, kao i sale za sastanke uz kompletno renovirane svlačionice. Klubovima je kroz različite investicije proslijeđeno 7.000.000 evra. Nedavno je na 20 stadiona zamijenjena trava, urađena je nova drenaža, a već imamo dva stadiona sa sistemom za zagrijavanje terena. Novac je odvojen za sređivanje svlačionica, postavljanje reflektora… Podijelili smo opremu u vrijednosti od 1.000.000 evra, lopte, dresove, štucne, mreže… Pomagali smo i pomagaćemo koliko god možemo", zaključio je Slaviša Kokeza u razgovoru za "Mozzartsport".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC