• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Branislav Krunić ima najveće zasluge za preporod Borca"

Autor mondo.ba

Nenad "Purke" Stojanović pohvalno je govorio o saigraču iz šampionske generacije trebinjskog Leotara, koja se 2003. godine okitila titulom šampiona BiH u prvom zajedničkom takmičenju

 Nenad Purke Stojanović Branislav Krunić preporodio Borac Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prošlo je 17 godina od istorijske titule fudbalera Leotara u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Jedan od ključnih igrača te šampionske generacije, Nenad-Purke Stojanović, kaže da mu je period proveden u Trebinju ostao u srcu za sva vremena.

"Bukvalno, kao da je bilo juče. Prosto ne vjerujem da je prošlo 17 godina. Pamtim svaki detalj iz te sezone. Imali smo sjajnu generaciju, mnogo mladih momaka, neki od njih su još uvijek aktivni kao fudbaleri. Napravio se fenomenalan sklop, što se odrazilo i na atmosferu u svlačionici. Trebinje je predivan grad i smatram ga za svoju drugu kuću. To je bila prva zajednička liga poslije rata i nije nam bilo lako da igramo na terenima gdje je vladala neprijateljska klima. Uostalom, kao ni njima kod nas na našem stadionu. Konkurencija je bila žestoka jer je svaki klub imao igrače koji su kasnije napravili vrhunske karijere, što je našoj tituli dalo još veći značaj", rekao je Stojanović za agenciju Anadolija.

Šampionsku sezonu Leotara prelomila je veličanstvena pobjeda protiv Sarajeva (3:2), uz het-trik Stojanovića.

"Titulu smo osvojili na malim utakmicama. Recimo, protiv Želje te sezone u četiri duela nismo ostvarili nijednu pobedu (dva remija, dva poraza, op.aut). Ali smo zato dobijali u Posušju, Orašju… tamo gdje su Sarajevo, Željezničar i Široki gubili ključne bodove u borbi za prvo mjesto. Proslava je trajala dva, tri dana, zatvorili su škole, nije se išlo na posao… Odigrali smo posljednje kolo u Ugljeviku i putovali smo skoro devet sati do Trebinja. Kada smo stigli, oko 5 sati ujutro, cijeli grad je bio na nogama. Realno, mi smo u tu sezonu ušli sa ciljem da ne ispadnemo iz lige. Sticajem okolnosti, sklopio se kompaktan tim, koji je trener Mile Jovin znalački doveo do šampionskog postolja. On je za sve nas više bio drug, nego šef stručnog štaba", istakao je Stojanović.

Milenković, Krunić, Đorđević, Kerkez, Mulina, Vukićević, Delibašić… nabrajanje imena članove šampionske generacije Leotara izaziva specijalne emocije kod Nenada Stojanovića.

"Ostao sam sa svima u kontaktu. Imamo zajedničku grupu na Viberu i često se kuckamo i dopisujemo. Mnogi su sada u trenerskim vodama. Paja Delibašić je u Čukaričkom, Kerkez na Kipru, Milenković u Grčkoj… Najveće zasluge za preporod Borca pripadaju mom drugu Branislavu Kruniću. Vratili su se Banjalučani tamo gdje im je i mjesto, u vrh bosanskohercegovačkog fudbala. Siguran sam da će sljedeće sezone biti dostojan takmac Sarajevu i Želji u borbi za naslov šampiona. Inače, Krunić je jedan od rijetkih fudbalera koji je osvajao Premijer ligu sa dva različita kluba, najprije sa Leotarom, a 2011. godine i sa banjalučkim Borcem", kazao je Stojanović.

Izvor: Anadolija/Nebojša Petrović

Godine prolaze, ali bivšem napadaču Leotara i dalje odzvanja u ušima čuvena pjesmica koju su smislili navijači iz Trebinja – "Batistuta Gabrijele, za tebe je Purke Pele".

"To me je pratilo na svim stadionima širom Bosne i Hercegovine, ali prati me i dan-danas ovdje u Srbiji. Još uvijek igram aktivno fudbal u dresu Hajduka sa Liona i često čujem tu pesmu kada zatresem mrežu. U isto vrijeme, radim i kao trener u jednoj školici fudbala i bio sam oduševljen kada su mi moja djeca koju treniram zapjevala poslije jedne naše pobjede na turniru. Zahvaljujući ovim društvenim mrežama, oni imaju gdje da pogledaju neke moje utakmice iz trebinjskih dana i vjerovatno su tako i saznali za čuveno skandiranje navijača Leotara", govorio je Stojanović.

Tokom igračke karijere nisu mu se poklopile kockice da zaigra za reprezentaciju svoje zemlje. Međutim, sa ponosom ističe da se pretvorio u vatrenog navijača dva državna tima koja su mu pri srcu, svoje Srbije, ali i Bosne i Hercegovine.

"Mi smo isti narod i naravno da bi mi bilo drago da se Srbija i BiH, zajedno sa Makedonijom, pridruže Hrvatskoj naredne godine na završnom turniru Evropskog prvenstva. Sve tri selekcije imaju realne šanse jer su mnogo kvalitetnije od svojih protivnika u plej-ofu Lige nacija. Iskreno, iznenadio sam se kad sam čuo da je Duško Bajević preuzeo Zmajeve. Bosna je i u moje vrijeme imala veliki broj vrhunskih fudbalera koji su bili nosioci igre u svojim klubovima. Danas, pogotovo. Ali treba sve to uklopiti u kompaktnu celinu. Igrači dolaze u reprezentaciju umorni i nervozni poslije teških prvenstvenih utakmica. Mi smo takvi, uvijek tražimo neku priliku za predah. Zato je vrlo važno da se na klupi nacionalnog tima nalazi neka autoritativna ličnost koja će od prvog do posljednjeg dana okupljanja insistirati na visokom stepenu koncentracije. I zato je Bajević pravi izbor", smatra Nenad Stojanović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC