• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdi fali golgeter: I Joveljić bio efikasniji od trojice napadača!

Autor Milutin Vujičić

Nije iznenađenje što je ritam "igraš, pa ne igraš" delom uticao na formu napadača Zvezde. Tomane je u Superligi najviše spojio pet startova "u cugu", i to kod Stankovića, a Ričmond Boaći i Milan Pavkov tek po dva za čitavu sezonu!

 Zvezdi fali golgeter: I Joveljić bio efikasniji od trojice napadača! Izvor: MN PRESS

/piše: Milutin Vujičić/

Crvena zvezda osvojila je treću uzastopnu šampionsku titulu, ponovo zasvim zasluženo, na kolo pre kraja najbližem partiocu Partizanu beži 11 bodova, ali utisak je mnogih da je ovo možda bila najslabija od tri fantastične sezone koje su iza kluba iz Ljutice Bogdana.

Razlog je što je ovo prva titula, još od osamdesetih, koja je osvojena bez pobede nad "večitim" rivalom, a navijače posebno boli to što četvrti derbi zaredom nisu matirali golmana Partizana.

Kada se pogleda zvanična statistika, Zvezda nije bila mnogo neefikasnija nego inače.

U do sada odigranih 29 utakmica postigla je 66 golova, što je više od 2,2 po meču, ali u oči upada podatak da se nijedan od trojice napadača koje su Vladan Milojević i Dejan Stanković imali na raspolaganju nije proslavio.

Najbolji strelac Crvene zvezde u Superligi je El-Fardu Ben sa 13 golova, ali fudbaler sa Komora obično igra po desnom krilu ili iza napadača.

Svi ostali "pravi napadači" Crvene zvezde postigli su ISTO golova koliko i "Big Ben" sam!

Drugi najbolji strelac crveno-belih je Milan Pavkov sa sedam pogodaka, portugalski špic Tomane tek pet puta je tresao mreže, dok je u najgoroj formi Ričmond Boaći koji je ove sezone u Superligi postigao samo jedan gol, ali je i najmanje igrao.

Izvor: MN PRESS

Još od perioda kada je Vladan Milojević bio u klubu nije moglo da se nasluti ko je od trojice napadača i prvi izbor, pošto su se menjali i delili minutažu kako ne bi bilo nezadovoljnih.

Veliki igrački kadar imao je dosta predosti, ali i mana, pa nije čudo što Crvena zvezda želi da tokom leta smanji roster i učvrsti nosioce igre, umesto kao što su do sada jedni uglavnom igrali Evropu, drugi Superligu, a treći Kup Srbije.

Možda je zbog toga Dejan Stanković odlučio i da promeni formaciju Zvezde, i zaigra sa dva napadača, ali samo jedan od trojice pomenutih zatresao je mrežu ovog proleća...

OSTALA TAKMIČENJA

Tomane je postigao samo još jedan gol (protiv Trepče u Kupu), Boaći je dao pet (od toga čak četiri u Evropi), dok je i Pavkov doprineo s dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Vredi istaći i da su treneri Zvezde u špic stavljali i Vukanovića, nezadovoljni formom trojice napadača, međutim ni bivši špic Napretka nije mnogo ponudio na ovoj poziciji.

Tomane je postigao gol protiv Napretka (ukupno 1.257 minuta u Superligi), dok u strelce nisu uspeli da se upišu Pavkov (ukupno 1.043 minuta u Superligi) i Boaći (623 minuta. Uprkos tome, napadač iz Gane je počeo derbi u Kupu, i deseti put nije osetio slast pobede nad Partizanom, dok je Pavkov "sklonjen iz tima", da bi u toku jučerašnjeg dana demantovano da je između napadača iz Begeča i trenera Dejana Stankovića bilo nekih problema.

U poređenju sa prošlom sezonom, koja je doduše bila duža za sedam kola, vredi istaći da je Ričmond Boaći bio najefikasniji napadač Zvezde sa 13 golova sa svega 888 minuta na terenu, Milan Pavkov je postigao 12, a mladi Dejan Joveljićosam pogodaka (tek 768 minuta u Superligi).

Iz jasne uloge trećeg napadača, Joveljić je igrao na "najmanje važnim utakmicama", ali je uprkos tome uspeo da postigne više golova nego bilo koji napadač Zvezde u Superligi za 2019/20.

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda ga je već posle prve solidne sezone prodala u Frankfurt za četiri miliona evra, i tamo je uspeo jednom da se upiše u strelce pre selidbe u Anderleht na pozajmicu. Nije tajna da je među navijačima vladalo podeljeno mišljenje o tome da li je Joveljića tako rano trebalo prodati, ali je Zvezda praktično bila primorana kako bi "zatvorila finansijsku konstrukciju" tog leta i omogućila novac za pojačanja, međutim ona se za sada nisu mnogo pokazala.

Nije iznenađenje što je ritam "igraš, pa ne igraš" delom uticao na formu napadača Zvezde. Tomane je u Superligi najviše spojio pet startova "u cugu", i to kod Stankovića, a Ričmond Boaći i Milan Pavkov tek po dva za čitavu sezonu!

Više je razloga za to, od odmaranja za Evropu, preko čestih povreda do slabije forme, ali je evidentno da Crvena zvezda ni posle skoro 50 utakmica u ovoj sezoni ne zna ko je prvi napadač.

Zbog toga što su sva trojica iza sebe imala lošu godinu, i vrlo verovatno će bar dvojica (Boaći i Pavkov) napustiti "Marakanu" tokom leta, nije iznenađenje što se pred početak prelaznog roka Zvezda najviše povezuje s napadačima.

Prva želja Dejana Stankovića je Anderson Silva iz Famalikaoa, "rezervna opcija" je Andre Luis iz Šavesa, ali spominju se još i Slobodan Tedić, Mateo Retegi, Brandao...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC