• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koje srpske klince je htio Dinamo Zagreb

Autor Jovan Terzić

Zdravko Mamić o namjeri da dovede fudbalere iz Srbije, o pregovorima sa engleskim velikanima i mišljenju o Draganu Džajiću.

 Dinamo-Zagreb-htio-Ljajica-Zivkovica-Grujica-Maksimovica-Zdravko-Mamic-transfer-majstor Izvor: MN PRESS

Uvijek je zanimljivo kada Zdravko Mamić priča o transferima Dinamo Zagreba i svojim pregovaračkim sposobnostima, pa je tako bilo i ovaj put. 

Čovjek koji je "modrima" donio sigurno šestocifren broj miliona evra od prodaje igrača u razgovoru za banjalučku televiziju Elta potvrdio je koje fudbalere iz Srbije je pokušao da angažuje, tada još neafirmisane nade. 

Možda će vas zanimati

Riječ je o Ademu Ljajiću, Andriji Živkoviću i Nemanji Maksimoviću.

"To je istina, svu trojicu smo htjeli. To je dokaz koliko je Dinamo otvoren i multikulturalan klub, bez predrasuda. Žao mi je što nisu došli. Bili su počašćeni, vrlo korektni u tim razgovorima... Možda smo najbliži bili Ljajiću, jer je on bio najmlađi tada, iako su neke prepreke postojale. Sjećam se pregovora sa njegovim ocem. Vodio ga je (Mladen) Furtula, legendarni golman Partizana koji živi u Grčkoj", prisjetio se Mamić i sam dodao nekadašnjeg vezistu Crvene zvezde, Marka Grujića.

"Grujića smo isto htjeli, koji je poslije iz Zvezde otišao u Liverpul. Pratimo sve, teško je dovesti mladog igrača jer je srpsko područje isto na oku evropskog tržišta, pa je teško da neko Zvezdu zamijeni Dinamom, pa onda da ide u inostranstvo", objašnjava Mamić. 

Bivši čelnik Dinama, koji se trenutno nalazi u Bosni i Hercegovini zbog optužnice za malverzacije u Hrvatskoj, dotakao se i Dragana Džajića, danas počasnog direktora Crvene zvezde, a nekada jednog od najzaslužnijih ljudi za stvaranje tima koji je 1991. pokorio Evropu. Kasnije i predsjednik kluba. 

Zdravko Mamić intervju
Izvor: YouTube/Elta HD

"Džajić je bio svakom čovjeku koji je radio u sportu i hrvatskom fudbalu - pojam. Govorilo se: 'Imaš para kao Džajić'... On je bio jedan nemogući dribler, toliko je napravio velikih centarforova svojim cenraršutevima, jer su napadači samo imali da se poklone na njegove centaršuteve... Bio je jedan gospodin i intelektualac. Poslije sam ga često sretao u životu, način njegovog govora, pokreta, oblačenja je uvijek bio gospodski. Kada je bio na muci ja sam reagovao i rekao da je srpska sramota šta su mu napravili, a on je uzvratio isto kada sam se ja našao u problemu u Hrvatskoj. Uvijek je lijepo govorio o meni", istakao je Mamić. 

Pokušao je i da objasni kako je to pregovarati sa "velikim zvjerkama" evropskog fudbala, koji često "čerupaju" klubove iz regiona uzimajući im igrače po mnogo manjoj cijeni od objektivne. 

"Nikad nisam dao da neko potcijeni Dinamo kao klub i mene kao pregovarača. Uvijek je ponuda bila: 'Hajde da napravimo transfer za neku sitnicu, pa ćemo dati i nešto vama". Ali ja sam to odbijao, nisam prodavao na prvu loptu i prihvatao dogovore. Treba dovoljno puta da kažete 'ne', ali da se ne zanesete, pa kažete jednom previše", priča Mamić, pa dopunjuje: 

"To je govor tijela, kako govorite, nastupate... Po tome vidite koliko je neko spreman da plati, a on vidi koliko ste vi jeftini ili teški. To je talenat i to je vrlo važno u pregovorima". 

Izvor: MONDO/JOVAN TERZIĆ

Često se prepričavaju njegovi pregovori sa prvim čovjekom Totenhema, Danijelom Levijem, povodom transfera Luke Modrića 2008. godine. 

"On važi za najtežeg pregovarača na svijetu. Klubovi kažu da nikada neće trgovati sa njim, ali pošto Totenhem uvijek ima dobru 'robu', jer on stvarno dobro to vodi, moraju doći na pregovore i on onda 'ubija'. Nevjerovatno, lakše se dogovorite sa njim oko neke velike cifre, ali nema šanse da ne nađe način da vam na to što se dogovorite ne uzme evro ili više hiljada evra. Ima taj jevrejski smisao i talenat. Nekoliko puta sam radio sa njim i družio se, pregovarao... Opsjednut je da bude pobjednik, makar i za taj jedan evro", navodi Mamić, uz jednu zanimljivost: 

"Sjećam se kad smo prodali Modrića za 22.000.000 evra, pa sam mu tražio (Leviju) pet dresova da imam, jer sam znao da će kada se vratim u Zagreb svi da mi traže za uspomenu... I onda je došla faktura za tih pet dresova". 

Za razliku od Totenhema, Arsenal nije uspio da sklopi posao sa Dinamom kada je želeo tandem Mateo Kovačić - Šime Vrsaljko. 

"Sjećam se predsjednika Arsenala koji je došao po Kovačića i Vrsaljka u paketu, privatnim avionom. Bili smo sa mnogo gostiju na večeri. On je ponudio 10.000.000 evra gotovine, ali sam mu poželio dobrodošlicu u Zagreb, rekao da ću mu dati i ptičjeg mlijeka na dlanu, ali da smo ovog trenutka završili sve razgovore na tu temu. Tako sam mu jasno dao do znanja da ne može tako razgovarati sa Dinamom ili sa mnom". 

Potcjenjivački je nastupio - pa ostao neobavljenog posla - i gazda Čelsija, čuveni Roman Abramovič.

"Bio sam i u vili kod Romana Abramoviča, kada su poslali privatni avion po mene zbog pregovora o Luki Modriću. I tamo su, takođe, mislili da me mogu jeftino kupiti i izblefirati, pa sam ustao, zahvalio se i izašao iz kuće. Njegova bliska saradnica koja je tada bila tu je danas dobra prijateljica mog sina i znam da im je i dalje žao jer Luka nije postao član Čelsija, ali zato su platili 50.000.000 evra za Kovačića, kog je moj sin doveo iz Reala", zadovoljno konstatuje Zdravko Mamić. 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC