• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oni drže Inter Majami: Bekam, sinovi agenta CIA sa Kube, Japanac milijarder

Autor Nikola Janković

Kao da je CIA sastavljala spisak suvlasnika ekstravagantnog MLS kluba.

 Ko-stoji-iza-FC-Inter-Miami-Dejvid-Bekam-je-najmanje-mocan Izvor: Guliver, Harry How/Getty Images North America

OK, manje-više svi smo primili k znanju da Dejvid Bekam "ima" fudbalski klub u Majamiju, oni koji malo više prate znaju da je nazvan Inter i da mu je osnovna boja roze, ko se bavi kladionicom sigurno nije propustio da su, poslije dva uvodna poraza pred pandemiju, debitanti u MLS izgubili i kada je sezona nastavljena prekjuče...

Ali, ko se zaista "krije" iza ovog projekta?

Možda će vas zanimati

Bekam je samo jedan od petorice suvlasnika, svakako najpopularniji, ali finansijski najskromniji - iako ga je magazin "Forbes" ove godine procijenio na 450 miliona dolara ličnog bogatstva.

Međutim, nisu novac i moć ono što ostalu četvoricu čini interesantnim, već - odakle potiču i kako su se obogatili.

Izvor: Guliver, Michael Reaves/Getty Images North America

Na mjestu gdje je većina "latinosa" prvi put kročila na tlo Sjedinjenih Država, a solidna većina tu i ostala da živi i radi, zadatak da naprave moćan soker klub imaju - sinovi kubanskog migranta kojeg je CIA trenirala za Invaziju na Zaliv svinja, koji je potom postao predsjednik Savjeta američkog predsjednika Donalda Regana, zatim Bolivijac sa diplomom Univerziteta Bentli, koji se proslavio praveći milijarde evra profita vlasnicima banaka širom svijeta i, kao "padre" cijele operacije...

...drugi najbogatiji Japanac, uprkos tome što mu je "milenijumska buba" još 2000. godine "pojela" 70 milijardi dolara, a zahvaljujući tome što je među prvima u Tokiju odlučio da zaboravi Hirošimu i Nagasaki i blisko sarađuje sa američkim biznismenima i investitorima.

Upravo je u njegovoj banci zaposlen pomenuti Bolivijac i to kao izvršni direktor.

Viktorija i Dejvid Bekam u društvu Horhea Masa (desno).
Izvor: Guliver, Harry How/Getty Images North America

Kubanci su Horhe i Hoze Mas, vlasnici nekoliko biznisa sa nekretninama i gradnjom koji godišnje "obrnu" oko 4,5 milijarde dolara, čiji je otac Horhe Mas Kanosa među prvima "otplivao" sa Kube i do početka 60-ih bio i osnivač Društva kubansko-američkog prijateljstva i trenirani agent CIA i lice sa potjernice Komunističke partije Kube.

Milione je zaradio tako što je uveo (sasvim slučajno) telekomunikacije u Portoriku, a kasnije je samo "nebo bilo granica". Preminuo je 1997. godine, poslije čega su sinovi nastavili dalje, a srednji - Huan Karlos Mas - nije bio zainteresovan da se bavi sokerom.

Jako zainteresovan za soker, kao i većina "latinosa" koji nisu bili impresionirani Džoom Montanom i Dvejnom Vejdom, od prvog dana u Americi bio je mladić iz La Paza, Marselo Klaur. I on je danas američki državljanin, koji je pokušavao da pokrene "pravi fudbal" na Floridi i prije nego što je upoznao Bekama i ostale, pa se tako u nižim ligama i dalje takmiči njegov Bolivar.

Son, gost američkog predsednika u "Tramp kuli".
Izvor: Guliver, Spencer Platt/Getty Images North America

Ulazak njegovog šefa u "gala" projekat, koji se nalazi u završnoj fazi (ostali su samo završni radovi na pravom Majamijevom stadionu), značio je samo jedno - da ništa osim luksuznog ishoda i vrhunskog rezultata nije opcija, pa je Klaur na neko vrijeme ostavio Bolivar po strani.

Peti vlasnik zove se Masajoši Son, ima 62 godine i 23 milijardi dolara na računu, stan od tri sprata u centru Tokija u kom živi sa suprugom i dvije kćerke, a koji ima "instaliran" teren za golf na sva tri nivoa i mogućnost adaptacije atmosfere i svjetla u skladu sa različitim uslovima za ovu igru u različitim dijelovima svijeta.

Son se bavio internetom i bankarstvom još tokom 90-ih, a kada je shvatio da su se ostali pioniri "online poslovanja" malo preračunali i da im slijede enormni gubici u trenutku kada 31.12.1999. bude postao 1.1.2000. godine), Japanac je izdvojio 20 miliona evra "iz šteka" i kupio akcije portala "Alibaba".

Malo je reći da se oporavio, iako mu je u sekundi nestalo 70 milijardi dolara.

Izvor: Guliver, Michael Reaves/Getty Images North America

Dole, u svlačionici, zadatak da vodi Inter u prvoj profi sezoni dobio je Urugvajac, Dijego Alonso, koji je kratko igrao fudbal u Primeri za Valensiju, Atletiko i Majorku, a koji u trenerskoj karijeri nije otišao daleko od Montevidea.

On na raspolaganju ima sastav od 30 fudbalera, među kojima je 16 stranaca. Luis Morgan dolazi iz Škotske, Džej Čempen i Dejvid Norman iz Kanade, ostalo su momci sa Kariba, iz Srednje i Južne Amerike: Jamajka, Kolumbija, Venecuela, Argentina, Meksiko, Panama, Guam, Haiti...

Ni Alonsov stručni štab nije ništa drugačije sastavljen - dvojica Amerikanaca, Velšanin, Španac, Urugvajac i trojica Argentinaca. Velšanin je, inače, Entoni Pjulis, sin poznatog ostrvskog menadžera Tonija Pjulisa, poznatog po tome što "ne ispada iz Premijer lige".

Dok grade "gala" stadion u centru Majamija, ova petorka odlučila se da kupi stari stadion u Fort Loderdejlu - mondenskoj luci 40 kilometara sjeverno od centra grada - i adaptiraju ga u jedan od (privremeno) najmodernijih u SAD. Prava na ime kupio je čuveni lanac restorana "Hard Rock Cafe", a kapacitet je 16.000 mjesta.

Izvor: Guliver, Joe Raedle/Getty Images North America

To zdanje, koje sija roze u parku punom palmi, ostaće pomoćni objekat onog trenutka kada se klub bude preselio južno na "Internacionalni stadion" u Majamiju.

Do tada, Alonsova ekipa moraće da živi i radi u jednom od najskupljih gradova na svijetu, trećoj najvećoj luci za "kruzere" sa 128.000 stanovnika (od kojih većina nije tu), 4.000 restorana, 63 terena za golf, 12 molova, 132 noćna kluba, 278 parkova, 400 marina i 45.000 privezanih jahti...

(ne zaboravimo da je, kao i mnogima prije njih, većina fudbalera Intera latinskog svijeta na tom mjestu prvi put kročila u SAD)

Fort Loderdejl je mjesto sa preko 3.000 sunčanih sati godišnje, iako zbog blizine Meksičkog zaliva i klime koja "izbija" odatle gotovo da nema sekunde u kojoj bar jedan oblačić nije na nebu.

Kako izgleda klima u ovom mjestu može se zaključiti iz YouTube videa uz jednu od numera sa "soundtracka" za film "Plaža" iz 2000. godine, u kojem je pored Leonarda Di Kaprija nastupila i srpska glumica, balerina i producentkinja, Zelda Tinska - kćerka Jelene Tinske.

Underworld - 8 ball i jedan običan dan u Fort Loderdejlu.

24 časa u Fort Loderdejlu.
Izvor: YouTube

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC