• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo će biti nosilac, znači li to i prekid neslavne tradicije?

Autor mondo.ba

Čak 12 godina nijedan klub iz BiH nije eliminisao prvog rivala u kvalifikacijama za Ligu šampiona

 Sarajevo nosilac da li se prekida neslavna tradicija Izvor: Guliver, Christof Koepsel/Bongarts

Od sinoć dileme više nema:

šampion Bosne i Hercegovine Sarajevo će na žrijebu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona imati status nosioca.

Sarajlijama je bilo potrebno da Kukeši ne osvoji titulu u Albaniji ili da bar Celje ispiše istoriju i po prvi put postane šampion Slovenije. Ovo prvo već se desilo sinoć, Vlaznija je trijumfovala nad Kukešijem rezultatom 1:0 pa Tirana pred posljednja dva kola ima sedam bodova više.

Možda će vas zanimati

Tako će Sarajevo, bar na papiru, dobiti lakšeg rivala, te biti u dobroj prilici da prekine neslavnu tradiciju bh. klubova u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a koja kaže da klubovi iz naše zemlje od 2008. godine do danas nisu preskočili prvu prepreku!

Posljednji klub kojem je to pošlo za rukom je Modriča, danas član Prve lige Republike Srpske, koja je te godine osvojila titulu, pa u prvoj kvalifikacionoj rundi eliminisala Dinamo iz Tirane.

Nakon toga, svakom narednom šampionu BiH je prvi rival ujedno bio i posljednji!

Naime, 2009. godine titulu u BiH je osvojio Zrinjski, u takmičenje je krenuo od drugog kola, ali je prejak bio Slovan iz Bratislave (Slovaci su trijumfovali ukupnim rezultatom 4:1).

Godinu dana kasnije, od drugog kola krenuo je Željezničar, ali u dvomeču druge runde protiv Hapoela iz Tel Aviva nije uspio da postigne čak ni gol (ukupno 6:0), da bi 2011. od drugog kola krenuo Borac, ali je Makabi iz Haife bio nepremostiva prepreka (ukupno 7:4 za Izraelce).

2012. godine ponovo je šampion bio Željezničar, ali se tim sa Grbavice nije proslavio u duelu sa Mariborom (ukupno 6:2 za Slovence), baš kao ni godinu dana kasnije, kada je prejaka bila Viktorija (u dvomeču 6:4).

2014. godine Maribor je opet eliminisao jedan bh. klub, ovog puta Zrinjski (2:0), dok 2015. godine Sarajevo nije uspjelo da zaprijeti poljskom Lehu (ukupno 3:0).

2016, 2017. i 2018. godine BiH je u kvalifacijama za LŠ opet predstavljao Zrinjski, ali su kao pobjednici iz dvomeča sa Mostarcima izlazili Legija (3:1), ponovo Maribor (3:2) i Spartak iz Trnave (2:1).

Te 2018. godine, reorganizacijom takmičenja, Zrinjski je krenuo od prvog kola, baš kao i Sarajevo godinu dana kasnije, a nepremostiva prepreka bio je škotski velikan Seltik.

Da li je došlo vrijeme da prvi put nakon 12 godina jedna bh. ekipa preskoči prvu prepreku? Znaćemo 18. ili 19. avgusta...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC