• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Borac u Evropi? Velika stvar, sjećam se euforije pred Makabi!"

Autor mondo.ba

Nekadašnji trener Banjalučana željno iščekuje nastup "crveno-plavih" u Evropi

 Slobodan Starčević Borac u Evropi velika stvar sjećam se euforije pred Makabi Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Zlatibor je ovog ljeta "Meka" za fudbalske klubove iz Srbije, ali i iz kBosne i Hercegovine. Bio je to dovoljan razlog da Slobodan Starčević, selektor mlade reprezentacije BiH, posheti ovu planinsku ljepoticu i da se na licu mjesta uvjeri u formu potencijalnih članova U-21 bh. nacionalnog tima.

Možda će vas zanimati

"Pratio sam treninge i prijateljske utakmice Radnika, Krupe i Borca, ali sam obratio pažnju i na dva standardna bh. reprezentativca iz redova beogradskog Čukaričkog. Imam vrlo korektnu saradnju sa trenerom ovog kluba Aleksandrom Veselinovićem i znam da je njegova metodologija treninga na evropskom nivou. Dopada mi se takav pristup i davanje prostora mladim igračima. Veoma sam zadovoljan onim što sam vidio na Zlatiboru. Samo na taj način, ako budemo redovno pratili razvoj forme potencijalnih kandidata za reprezentaciju, možemo da računamo na dobre rezultate u svim uzrasnim kategorijama", rekao je Starčević za agenciju Anadolija.

Poslije četiri odigrane utakmice, mladi "zmajevi" imaju svega tri boda zaostatka za vodećom Belgijom i ne odustaju od borbe za plasman na Evropsko prvenstvo.

"Imamo sreću da se nalazimo u jednoj od najatraktivnijih grupa u kvalifikacijama. Činjenica da je još uvijek sve otvoreno i da je situacija vrlo neizvjesna, možda ulije dodatni motiv našim momcima u mečevima koji predstoje. Nama je u ovom trenutku najvažnije da duele u septembarskom terminu protiv Velsa i Moldavije dočekamo sa pozitivnom energijom i da se pobjedama primaknemo vrhu tabele. Belgija i Njemačka su veliki favoriti. Imao sam i ranije priliku da se upoznam sa načinom rada u njemačkim selekcijama, igraju agresivan fudbal sa mnogo duela. Zato i pokušavam da nađem igrače koji su kadri da odgovore takvom stilu, ali bez obzira na rezultat, siguran sam da će iskustvo iz tih utakmica biti od neprocjenjivog značaja za momke koji predstavljaju budućnost fudbala BiH", istakao je Starčević.

Izvor: FS BiH, nfsbih.ba

Poslije rada u nekoliko bosanskohercegovačkih klubova (Borac, Krupa, Radnik, Tuzla Siti, Rudar), Starčević se prvi put u karijeri našao u ulozi selektora reprezentacije.

"Potpuno je drugačija struktura posla. U klubu ste zauzeti 24 sata dnevno, specifična je organizacija, planovi, izvođenje treninga. U reprezentaciji se mnogo toga svodi na posmatranje i razgovore sa igračima. Još nisam ušao u taj takmičarski ciklus, ali pretpostavljam da će tih sedam dana uoči utakmice biti slično kao u klubu. Dakle, fokus na 26 igrača koji su na spisku i puna koncentracija na rivala koji nas čeka na terenu. Iskoristio sam priliku i napravio analizu uloge mladih igrača u postizanju elitnih ciljeva u našem fudbalu. Sarajevo je sa 36 posto minutaže za igrače ispod 21 godine osvojilo titulu, a Mladost Doboj Kakanj sa čak 56 posto istog parametra uspjelo da ostane u Premijer ligi BiH. Taj podatak mora da nas ohrabri i toplo preporučujem mojim kolegama i klupskim rukovodiocima da se slobodno oslone na mlade igrače", kazao je Starčević.

Pripreme klubova za narednu sezonu protiču u vanrednim okolnostima, uz sprovođenje strogih mera zaštite od korona virusa.

"Već imamo određeno iskustvo, jer smo u periodu od 22. do 27. juna sproveli selektivni kamp u Zenici, insistirajući na karantinskim uslovima. Profesionalni fudbaleri su navikli na takav režim rada jer su najveći dio karijere proveli u karantinu. Naravno, nije ništa kao u normalnim okolnostima, ali su momci odgovorili na pravi način i nisu imali ni najmanjih zamjerki. Mislim da su sportisti od samog starta ove krize sa koronom pokazali kako se treba ponašati i da su bili svijetli primjer ostatku društva", naglasio je Starčević.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

UEFA je već napravila plan i program kako će se takmičenja odvijati u vanrednim uslovima i naložila je svim nacionalnim federacijama da imenuju članove medicinske službe zadužene za sprovođenje svih preventivnih mjera.

"Fudbalski trening je intenzivna aktivnost i kao takav automatski izaziva pad imunog sistema. Organizam postaje podložan virusima i uloga ljekara je u tom slučaju od krucijalnog značaja. Prije svega po pitanju organizacije odmora i procesa oporavka. Plus suplementacija kao sastavni dio ishrane, dok se higijena i mjere zaštite podrazumijevaju i u normalnim okolnostima, a kamoli u ovim vanrednim", rekao je Starčević.

Uporedo sa aktivnostima mlade i A reprezentacije, počeće i borbe za bodove u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

"Sarajevo ponovo ima najpotentniji tim, dok su Zrinjski, Željezničar i Borac najozbiljniji kandidati za vrh tabele. Mislim da posjeduju dovoljno kapaciteta da prvenstvo učine neizvjesnim. Pokazalo se i prošle sezone da su moguća prijatna iznenađenja, poput Borca koji se odmah po povratku u elitno društvo uključio u borbu za titulu. Iskreno se nadam da će zdravi rivalitet ove četiri ekipe doprinijeti porastu kvaliteta Premijer lige. Velika je stvar za Banjaluku i cijelu Bosnu i Hercegovinu što se Borac posle toliko godina vratio na evropsku scenu. Bio sam učesnik onih čuvenih utakmica u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Makabija i znam koliko je ta euforija uticala na polju samopouzdanja igrača i povratka publike na stadion", optimista je uoči početka nove sezone Starčević.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Utakmice bez gledaoca su čisti promašaj

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC