• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I ZBOG NJEGA je Bašakšehir prvak Turske!

Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Edin Višća jedan je od najzaslužnijih igrača za prvu šampionsku titulu Bašakšehira.

 Bašakšehir prvak Turske statistika Edin Višća Izvor: Anadolija/Ahmet Bolat

Ekipa Bašakšehira osvojila je svoju prvu titulu šampiona Turske u klupskoj istoriji ostavivši iza sebe velikane poput Galatasaraja, Fenerbahčea i Bešiktaša.

Klub kojeg podržava turski predsjednik Redžep Erdoan osnovan je prije 30 godina, a u posljednjoj deceniji krenuo je njegov veliki uspon koji je sada krunisan i prvom titulom.

Možda će vas zanimati

Veliki doprinos njenom osvajanju dao je i reprezentativac BIH Edin Višća, koji je u klub stigao u sezoni 2011/2012. iz sarajevskog Željezničara.

Bašakšehir je u odigrane 33 ligaške utakmice ove sezone postigao 63 gola, a Višća i Demba Ba su najbolji strijelci tima sa po 12 golova, a gol manje je postigao Enco Kriveli.

Osim što je često postizao golove, 30-godišnji bh. fudbaler je veoma često asistirao saigračima, čime je također skrenuo pažnju na svoje nastupe, a povrh svega, preuzimao je odgovornost u ključnim momentima.

PROPUŠTA SAMO JEDNU UTAKMICU GODIŠNJE

Zanimljivo je da je Višća  tokom devet godina igranja u dresu Bašakšehira propustio samo devet utakmica.

Tokom prethodnih devet godina - osam u Superligi i jednu u Prvoj ligi Turske. Višća je za Bašakšehir u Superligi upisao 265 nastupa, a u Prvoj ligi 34.

 Zanimljiv je i podatak da je propustio samo dvije utakmice u posljednjih sedam sezona, a u sezoni 2012/2013. nije mogao igrati na šest utakmica. Zvijezda Basaksehira tokom prve sezone u turskoj ekipi nije igrao na samo jednoj utakmici.

Predsjednik Bašakšehira Goksel Gumušdag u oktobru prošle godine pohvalio je bh. reprezentativca, dodajući kako razmišljaju da mu podignu i statuu.

Gumušdag je tada rekao da je Višća svojim trudom i zalaganjem postao jedan od najznačajnijih igrača istanbulskog kluba, te da je postao istinski simbol Bašakšehira.

“Ako Višća ovako nastavi, podignućemo statuu. Njegov doprinos našem klubu je zaista velik. Nevjerovatan karakter, veoma je vezan za ovaj klub, zbog toga je igrač kojem trebamo podignuti statuu”, kazao je Gumušdag tada.

Izvor: Anadolija/Onur Çoban

Interesantna je činjenica je i ta da je Višća u dresu Bašakšehira zaradio samo jedan crveni karton, i to ove sezone.

Fudbaler koji u dosadašnjoj karijeri tokom jedne sezone nije zaradio više od tri žuta kartona, ove sezone je u 29. kolu protiv Galatasaraja u 85. minuti meča prvo dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Ove sezone je propustio sam jednu ligašku utakmicu, i to u 30. kolu u gostima kod Fraport TAV Antalijaspora u kojoj je Višćina ekipa slavila s 2:0.

U sezonama 2011/2012., 2012/2013. i 2016/2017. dobio je po tri žuta kartona, koliko i tokom ove sezone.

Višća je u dresu Bašakšehira odigrao 265 utakmica u Superligi, te pritom postigao 75 pogodaka.

Tokom prve sezone za Bašakšehir je postigao pet golova, a naredne tri. U sezoni 2014/2015. osam puta je bio strijelac za svoju ekipu, a naredne sezone 17, što je i njegov rekord u dosadašnjoj karijeri.

Tokom sezone 2016/2017. postigao je osam golova, naredne devet, da bi se prošle sezone 13 puta upisivao u listu strijelaca.

Višća je i u sezoni 2013/2014. igrao u početnih 11 na svih 34 utakmice u Prvoj ligi te je bio jedan od ključnih igrača koji su vratili Bašakšehir u Superligu.

Te sezone, jedine koju je igrao u nižem rangu, postigao je deset golova.

Višća je sa turskim klubom pet sezona igrao ukupno 27 mečeva u evropskim kupovima. Igrao je na šest mečeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona i 21 u Ligi Evrope.

Na ovim utakmicama postigao je 13 pogodaka, čime je i dalje najbolji strijelac Bašakšehira u evropskim takmičenjima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC