• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golasa u Partizanu, 3 "DA" i 1 "NE": Vredniji od Sume, a slobodan igrač

Autor Nikola Janković

Slobodan igrač na kom je moguće zaraditi u budućnosti je retkost na tržištu, ali jedna stvar ne ide u prilog dolasku Izraelca u Humsku.

 Ejal-Golasa-transfer-Makabi-Tel-Aviv-Partizan-Da-li-je-to-pravo-pojacanje-za-crno-bele Izvor: EuroFootball/Getty Images Europe

Bez obzira na to da li su glasine o kontaktima kluba i igrača tačne, Ejal Golasa deluje kao fudbaler na kog se "vredi opkladiti" ovog leta.

Partizan se na stranicama izraelskih portala pojavljuje kao razlog zbog kog jedan od najvažnijih igrača u sastavu novog-starog šampiona odbija pregovore o produžetku saradnje sa Makabijem iz Tel Aviva.

Juče, konkretno, dodato je da je njegov bivši klub - takođe Makabi, samo iz Haife - poslao poruku borbenom vezisti da su mu vrata širom otvorena, za slučaj da ne pronađe pravi angažman do kraja prvog post-pandemijskog prelaznog roka u Evropi.

Možda će vas zanimati

Izvor: Alex Grimm/Getty Images Europe

S obzirom na to da mu je ugovor istekao još poslednjeg dana juna, da je ekipa našeg trenera Vladimira Ivića poslednju utakmicu u sezoni odigrala prve nedelje jula, a da je pretposlednjeg dana u mesecu ovaj 28-godišnjak i dalje "nezaposlen", očigledno je da čeka ponudu iz inostranstva. U suprotnom, teško da bi odbijao pregovore sa dva najozbiljnija kluba u zemlji, za kojeje već nastupao.

Nastupao je i u inostranstvu, na Balkanu, u crno-beloj opremi solunskog PAOK-a i brzo zaslužio puno poštovanje na "Tumbi", sa kojima - igrom slučaja - navijači Partizana imaju bratske odnose.

Kada sve "oduzme i sabere", Golasa zaista deluje kao logičan izbor Partizanovog sportskog sektora, ali u isto vreme postoje i okolnosti koje ne idu u prilog formiranju tandema Bibras Natho/Ejal Golasa za napad na "duplu krunu" u sezoni 2020/21.

Navešćemo četiri razloga zašto "da" i jedan, očigledan, zašto "ne" Golasa u Humskoj.

1 - Trener Savo Milošević i rukovodstvo kluba imali su gde i kod koga da se raspitaju o Makabijevom univerzalcu, bilo je dovoljno da pitaju Natha o kakvom se igraču i čoveku radi, premda Golasa tri godine ne nastupa za reprezentaciju.

Ali, kapiten nacionalnog tima i jedan od ključnih ljudi za igru crno-belih bio je prisutan i kada je pet godina Ejal u novembru 2010. debitovao i kada je novembru 2017. odigrao poslednji meč za državni tim.

Između ostalog, u vestima se provlači da je više relevantnih izvora Golasu predstavilo kao "nezamenljivog u svakom klubu za koji je igrao", što brojke i potvrđuju.

2 - Ako Nathove informacije nisu bile dovoljne, u Partizanu su lako mogli da dođu do Golasinog trenera, a svog nekadašnjeg prvotimca, Ivića. Dok vaga ponudu Votforda, Zrenjaninac bi verovatno imao objašnjenje Golasine uloge u timu koji je ove sezone odbranio titulu šampiona osvojenu uz 31 bod razlike na tabeli na kraju sezone 2018/19.

Makabi je poražen ukupno dva puta, po jednom u obe Ivićeve sezone. Srbin je od veziste rodom iz Netanje dobio četiri gola i četiri asistencije ove, uz dva pogotka i asistenciju u svojoj prvoj sezoni u izraelskom fudbalu. Ivić i Golasa su se na leto 2016. mimoišli u Solunu.

Jedan podatak je zanimljiv - u Ivićevoj postavci igre, Golasina uloga naginje ka defanzivi, iz koje je uspevao i da pogodi i da kreira, a da pritom zaradi samo četiri žuta kartona za dve pune sezone. Utakmice je propuštao samo zbog povreda, ne i suspenzija.

3 - Dok je bio pod ugovorom, vlasnici Makabija poručivali su zainteresovanim stranama da ih neće zanimati ništa manje od 2,5 miliona evra za Golasu. Takva ponuda nije stigla do dana kada se njegova cena na tržištu svela na obaveznu "komisiju" igraču i menadžeru za takozvane "čiste papire", uz naravno nešto jaču godišnju zaradu za klijenta - jer je novog poslodavca poštedeo pregovora i troškova obeštećenja.

Iz ovog ugla, kako je počeo da igra od Miloševićevog dolaska u martu prošle godine, ni Sejduba Suma više ne deluje kao pogrešna investicija, iako je od prvog dana igrao sa teretom od 1,65 miliona evra na leđima.

Slobodnih igrača na tržištu sve je više, ali je slobodnih igrača na tržištu na kojima je moguće zaraditi u budućnosti sve manje. Kod Golase je rizik od finansijske neisplativosti sveden na minimum, što uporedo znači i manji pritisak Partizanove zahtevne publike tokom uvek neprijatnog perioda adaptacije.

Izvor: MN PRESS

4 - Taj period adaptacije za novajliju bi svakako bio lakši uz Natha, koji bi imao s kim da progovori na hebrejskom i napiše poruku "s desna na levo", pa bi i to bila briga manje za Miloševića u periodu godine kada se odlučuje o Evropi.

Međutim, šef struke imao bi u isto vreme i brigu više oko izbora postave za mečeve u Superligi, gde od sezone 2020/21 ne sme biti više od četvorice stranaca u isto vreme na terenu, a Partizan već ima jednog "viška" pod ugovorom.

Da ne pominjemo da su svi dovedeni i adekvatno plaćeni da bi igrali, a Natho, Suma, Umar Sadik i Takuma Asano igrali su tako da su njihova mesta u startnoj postavi gotovo "zakucana".

Novajlija Maki Banjak verovatno će "uzeti" jedno za sebe, u poslednjoj liniji odbrane, što znači da bi se za tri preostale pozicije u vezi i navali borila - sa Golasom - petorica fudbalera.

Formiranje dva paralelna tima, jedan za Ligu Evrope, drugi za Superligu, ne deluje kao racionalna strategija za crno-bele iz više razloga - kvalifikacije nisu ni počele, titula je postavljena osnovi cilj naredne sezone, a strani igrač je skup i kada je formalno besplatan.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC