• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MitroGOL: Samo Benitez i Brih mogu da zaustave ovu mašinu!

Autor mondo.rs

Od kada se oslobodio okova na "Sent Džejmsu", Srbina je sve teže faulirati u namjeri da postigne gol.

 Aleksandar Mitrović - učinak, faulovi Izvor: Guliver/Getty Images

Aleksandar Mitrović zakasnio je tačno koliko treba sa oporavkom od povrede, zbog koje nije stigao na vrijeme da počne najvažniju utakmicu sezone, ali jeste da završi posao zbog kog je ostao u klubu kada se ne ostaje.

Za to mu je bilo potrebno posljednjih pola sata fudbala u najdužoj kampanji koju pamtimo.

Njegov ulazak u igru sinoć na "Vembliju" brzo je poremetio i egal odnos snaga na terenu iz prethodnih 90 minuta i poravnate izglede gradskih rivala, sa istim brojem bodova na tabeli, da u produžecima finala plej-ofa osvoje glavnu premiju.

"NISAM NEUPOTREBLJIV, NEGO NE ZNAŠ DA ME UPOTREBIŠ"

Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Brentforda su posle šokantne scene iz 105. minuta i dalje imali kakvu-takvu šansu, ali im je poslije Mitrove lagane lopte u prostor za glavnog junaka drame na "Vembliju" i novog gola Džoa Rajana u 117. minutu ostala samo prilika da ublaže najskuplji poraz u evropskom fudbalu i pokušaju ponovo sljedeće sezone.

Naš fudbaler imaće više razloga da pamti ovaj jubilarni, 100. nastup u bijelom dresu - po asistenciji za najvažniji gol ekipe u prethodnih 368 dana, ozvaničenoj tituli prvog strelca Čempionšipa u sezoni 2019/20 i burno proslavljenom povratku u Premijer ligu za sezonu 2020/21.

Ona počinje već za 38 dana, koliko je momcima sa "Krejven kotidža" ostalo "fore" da se oporave, odmore, pripreme, uigraju i pojačaju pametnije nego što je to bio slučaj prije dva ljeta, kada je isti uspjeh - samo pred 80.000 ljudi, a ne stolica - ostvaren pod vođstvom Slaviše Jokanovića i pozajmljenim napadačem sa brojem "9" i prezimenom Mitrović na leđima.

U odnosu na svoju treću sezonu u elitnom rangu engleskog fudbala, a naročito u poređenju sa nepune dvije "odigrane" u dresu Njukasla, Mitrogol danas deluje kao daleko zreliji čovjek, spremniji fudbaler i raznovrsniji centarfor, kojeg je iz dana u dan sve teže zaustaviti u namjeri da postigne gol.

A, nadavao ih se poprilično od kada se oslobodio lanaca, kojima ga je Rafael Benitez godinu i po dana držao zatočenog na klupi, praveći se da ne čuje pjesmu sa tribina "Sent Džejms parka" i pravdajući pričama o višku kilograma, nedovoljnom zalaganju i sopstvenim taktičkim zamislima - kako kad, kako gdje i kako kome.

U RUSIJI SU BILA POTREBNA TROJICA DA GA OBORE...

Izvor: Guliver, Stu Forster/Getty Images Europe

7/26 Teleoptik

18/42 Partizan

44/90 Anderleht

17/72 Njukasl

49/100 Fulam

34/55 Srbija

Malo ko mu je vjerovao i prije tog 31. januara 2018, kada je problem iz Njukaslovog napada preko noći postao problem za odbrane Fulamovih rivala. Pitanje da li bi danas, dvije i po godine kasnije, Benitez poverovao u stručnost čovjeka koji je strijelca 73 gola na naredne 124 utakmice za klub i reprezentaciju smatrao gojaznim, demotivisanim i neupotrebljivim.

Svaki izlazak na teren, sprint, duel, faul, šansu, pas, prečku, žuti, udarac, gol, pobjedu, crveni, remi, poraz, dobru igru, loš dan, svaki minut na terenu koristio je Mitrović da bivšem šefu pokaže, a da to nikad javno ne kaže:

"Nisam gojazan, nego jak. Nisam demotivisan, nego me demotivišeš. Nisam neupotrebljiv, nego ne znaš da me upotrebiš".

Zapravo, tvrdeći da se strijelac 44 gola za Anderleht i 18 za Partizan ne uklapa u njegove zamisli i ideje, Španac je do danas ostao jedan od rijetkih koji je uspjevao da zaustavi Mitra u nameri da postigne gol. Trebalo je samo biti uporan i držati ga na klupi dovoljno dugo i bez racionalnog objašnjenja.

Upravo taj metod upotrebljen je narednog ljeta u Kalinjingradu, kada je posle pet minuta igre sa Švajcarcima postalo jasno da Srbin ne namjerava da stane i da sa jednakom lakoćom razgrće odbrane u Čempionšipu i Svetskom prvenstvu.

Ovog puta bila su potrebna trojica da bi se u tome uspjelo, Fabijan Šar i Stefan Lihtštajner da budu uporni i drže dovoljno dugo, a sudija Feliks Brih da ne pruži racionalno objašnjenje, jer... Ni sam Nijemac danas ne bi povjerovao u čestitost čovjeka, koji je prekršajem u napadu nagradio fudbalera za to što, ni obgrljen duplim parom ruku, spreda i pozadi, nije odustao od namjere da postigne gol - sve dok nije oboren na zemlju.

KADA JE JEDNOM "KLIKNULO" IZMEĐU NJEGA I NJIH...

Izvor: Guliver, Matthias Hangst/Getty Images Europe

Od dolaska u Fulam, Mitrović igra u tempu od 0,58 golova po utakmici, računajući i one započete na klupi. To je procenat uspješnosti Edinsona Kavanija i Serhija Aguera tokom karijere, David Vilja oprostio se sa 0,52 pogotka po meču, Samuel Eto sa tačno "pola" gola po nastupu.

Da bi se 189 centimetara puta 90 kilograma oborilo na zemlju potreban je ili Brih ili neko dovoljno snažan, spretan i iskusan, u suprotnom je faul.

Ili gol.

Gol po utakmici postao je Mitrovićev prosek u dresu reprezentacije Srbije od kada se rastao sa Benitezom i na kapijama "Krejven kotidža" susreo sa neuobičajeno srdačnim dočekom za jednog pozajmljenog igrača, koji realno ne bi bio tu da mu ide u karijeri, kao što neće biti tu kada mu opet krene.

Međutim, upravo to - srdačan pozdrav, biti dobrodošao, reč podrške - bili su u isto vrijeme razlog što je tu i povod da mu opet krene. Jokanović je samo pomogao da publika lakše prepozna borca u novom momku na terenu, a on brže razumije strast u pesmi s tribina. 

I, kada je jednom "kliknulo" između njega i njih - niti je pomislio da ode kada je njemu lično krenulo, niti razmišljao da li da ostane kada je klub pao, a saigrači jedan za drugim krenuli...

Odlukom da zaigra drugoligaški fudbal u najskupljim godinama karijere, Mitar nije samo dokazao zavidno fudbalsko vaspitanje, koje podrazumijeva vjernost i uzajamno poštovanje, već je preuzeo odgovornost kakvu je malo ko spreman da prihvati u doba raznih oslobađajući klauzula - gdje, recimo, crno na bijelo piše da igrač nema baš nikakve veze s tim što je klub ispao iz lige i da se od njega ne očekuje da tu ostane.

Potom je 26 puta pokazao da nije blefirao kada je, dok je opstanak u Premijer ligi u sezoniu 2018/19 još bio dostižan, poručio navijačima:

"Ja sigurno ostajem".

Osam puta je pogodio za pobjedu, lično dopisao 24 boda u tabelu, ekipa je dva puta poražena kada je bio strijelac, šest ih je dao glavom, dva lijevom, pet puta je pucao penal, jednom promašio, tri puta asistirao, devet puta požutio, nijednom pocrvenio, u zao čas se povrijedio i u poslednjem trenutku vratio...

...da još jednom pokaže, a da nikad javno ne kaže:

 "Zbog ovoga sam ostao".

Srećno, Mitre!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC