• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrao za Zvezdu i Partizan, trenirao Hajduk i Dinamo, postao LEGENDA Bajerna: Alkohol ga je koštao karijere, PA ŽIVOTA!

Autor Milutin Vujičić

"Vino, pivo, konjak, vodka, rum…", voleo je sve Branko Zebec koji je zaspao i pijan na klupi svog kluba. Izmislio je "tiki-taku" pre nego što se Pep Gvardiola i rodio.

 Branko Zebec alkohol Izvor: MN Press arhiva

Branko Zebec je jedna od najneobičnijih fudbalskih ličnosti sa ovih prostora.

Rođen je u Zagrebu 1929. godine i fudbalom je počeo da se bavi za vreme Drugog svetskog rata u Građanskom, da bi najslavnije dane igračke karijere proveo u Partizanu, međutim falila mu je titula šampiona. Do nje je došao konačno kada je prešao u Crvenu zvezdu, dok je zanimljivo da ima veze i sa preostala dva kluba "jugoslovenske četvorke" pošto je vodio Dinamo i Hajduk.

Možda će vas zanimati

Njegovi trenerski uspesi bili su veći nego igrački, izgradio je ime u Nemačkoj gde je sedeo na klupi između ostalih Bajerna i Hamburgera, a zaslužio je da se više priča o njemu.

Paul Brajtner, jedan od samo četvorice igrača koji su dali dva gola u finalima Svetskog prvenstva, kazao je za njega da je "najbolji trener s kojim je radio", ali nije nikakva tajna da je bio teška ličnost koja je sebe nazivala diktatorom, dok je imao veliki problem sa alkoholom koji ga je koštao života sa 59.

Znao je da zaspi u toku utakmica zbog toga što je popio, pojavljivao bi se pijan na konferencijama za medije i davao bizarne izjave, pa je njegov rad zbog toga i osporavan.

"Kada smo osvojili duplu krunu 1969. godine - to je bio početak Bajerna kakav je danas. Zebec je imao ogromnu ulogu, on je dao temelj za uspehe i imao je veliku ulogu u preokretanju Bajerna u vrhunski klub. Bio je najbolji taktičar!", ispričao je legendarni Sep Majer za "BBC".

Najuspešniji klub iz Nemačke nije imao sjajne rezultate kroz istoriju i u trenutku kada ih je Zebec preuzeo osvojili su samo jednu titulu, a sada ih imaju čak 30.

U sredini Franck Bekenbauer, sa njegove leve strane Branko Zebec.
Izvor: Guliver/Bongarts/Getty Images

Ključnu ulogu u stvaranju velikog kluba u Minhenu odigrali su Zlatko Čajkovski, pa njegov naslednik Branko Zebec. Igrali su dopadljiv fudbal kakav nije viđen u ono vreme, a iskusni novinar nemačkog lista "Kiker" Raimund Hinko kaže da je to bila "tiki-taka pre tiki-take".

"To je bilo pravo iznenađenje, uspeo je to sa samo 13 fudbalera za celu sezonu", rekao je Hinko.

"Terao je svoje igrače da dugo trče, čak i po snegu, bilo je toliko iscrpljujuće da su padali u nesvest. Bio je teška i tvrdoglava osoba, prava autoritativna figura. Opet, znao je da bude osetljiv i blag u razgovorima. Bio je introvertan čovek sa osmehom i odličnim smislom za humor, ali voleo je i alkohol".

"Vino, pivo, konjak, vodka, rum…".

U to vreme "kapljica" je bila znatno popularnija među trenerima i njegov problem nije bio toliko lako uočljiv, ali je Zebec imao i dijabetes, potom opasnu operaciju pankreasa i nije smeo da konzumira alkohol. To nije shvatio dovoljno ozbiljno i preminuo je relativno mlad.

"Poštovali smo ga i kad je bio pijan i kad nije. Imao sam stvarno sreće da radim sa velikim trenerima poput Miljanića i Lateka, ali je Zebec bio najbolji trener", rekao je Brajtner za "BBC".

"Možda je bio diktator, ali je bio dobar diktator".

Za nastavak teksta kliknite na "nastavi dalje" gde otkrivamo i kako je izgubio finale Kupa šampiona.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC