• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nejmar je video šta se sprema, Mesi nije želeo da vidi: Greška koja je najavila 2:8 i mučan kraj!

Autor Nikola Janković

Barselona je dovela Fabregasa kao veliku zvezdu, kada joj nije bio potreban, a poslala ga nazad u Englesku kao nepotrebnog pre nego što će postati "debelo" potreban. Ovo je priča o silasku katalonske dinastije sa scene.

 Nejmar je video šta se sprema, Mesi nije želeo da vidi: Greška koja je najavila 2:8 i mučan kraj! Izvor: YouTube screenshot

Utakmicu u kojoj je Barselona doživela najveće poniženje u 120 godina postojanja nije počelo nijedno od tri najskuplja pojačanja u istoriji kluba.

Usman Dembele presedeo je meč na klupi, Antoan Grizman uveden pri rezultatu 1:4 na poluvremenu, a Felipe Kutinjo zaigrao od 75. minuta, postigao dva gola za Bajern u finišu i postavio konačnih 2:8.

Možda će vas zanimati

"Najskuplja klupa svih vremena": Kutinjo, Malkom i Dembele napuštaju "Kamp nou" posle jedne od utakmica koje su odgledali kao rezerve.
Izvor: Guliver, Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images Europe

Na njihove transfere potrošeno je 403 miliona evra, odnosno 134,3 prosečno, bez bonusa i dodatnih naknada, kao i procenata od narednih prodaja. Samo su dvojica fudbalera plaćena više od tog proseka, od kojih je jedan nastupao upravo za Barsu kada je postavljen aktuelni svetski rekord od 222 miliona evra.

Obojica, i Kilijan Mbape i Nejmar Žunior, nastupiće u polufinalu Lige šampiona, baš kao i poslednji majstor fudbala školovan u čuvenoj "La Masiji" i starter u ekipi Bajerna u petak uveče, Tijago Alkantara.

Otprilike u isto vreme kada je Leo Mesi pognute glave napuštao avion po sletanju u Kataloniju, objavljeno je da će Alkantara od naredne sezone nastupati za Liverpul, i dalje aktuelnog prvaka Evrope, koji je titulu osvojio posle najvećeg "kambeka" u istoriji Lige šampiona i pobede od 4:0 nad Barselonom u revanšu polufinala.

Te noći na "Enfildu" počela je poslednja i najmučnija faza rušenja vladajuće dinastije svetskog fudbala, čiji je uspon počeo ulaskom prvih maturanata iz "La Masije" u svlačionicu "Nou kampa", Karlesa Pujola i Ćavija Ernandeza, a vrhunac doživela kada su im se 2008. pridružili Serđo Buskets i budući trener Pep Gvardiola.

Izvor: Guliver/Getty Images/Jasper Juinen, Jasper Juinen/Getty Images Europe

U te dve decenije dogodio se i najveći igrač u istoriji kluba, koji će višedecenijsku dominaciju Madrida svesti na pobedu zaostatka u "El klasiku" osvajanjem deset titula prvaka Španije, a Barselonu uvesti u red velikana evropskog fudbala sa četiri osvojene Lige šampiona u devet sezona, za šta će mu biti potrebno čak 634 gola.

Za ovo remek delo, konkurencija ga je nagradila sa šest "Zlatnih lopti", a klub platom od 50 miliona evra godišnje, Kikeom Setijenom na klupi pred utakmicu sa Bajernom i veznim redom u kom je, pored Busketsa, na poziciji Andresa Inijeste igrao Frenki De Jong, a na poziciji Ćavija zaigrao desni bek. Ispred njih, na poziciji koja nije postojala u Barseloni od odlaska Ivana De La Penje, kao "trekvartista" nastupio je Bajernov višak iz sezone 2017/18, Arturo Vidal.

Ako je to bio poslednji put da smo videli Mesija u plavo-crvenom dresu sa brojem "10", niko na tome ne bi smeo da mu zameri, već iskreno čestita na lojalnosti i upornosti, koja ga je uopšte dovela u situaciju da 763. nastup za Barselonu postane njegova najgora noćna mora.

Ako bi trebalo odrediti godinu u kojoj je započet pad katalonske dinastije, to bi verovatno bila ona u kojoj je dovođenjem Seska Fabregasa poslata poruka Alkantari da nema šta da traži u klubu za koji uveliko igraju Ćavi, Inijesta i Buskets.

Izvor: Guliver/Getty images/Paul Gilham, Paul Gilham/Getty Images Europe

Da je tu liniju nemoguće razbiti, ubrzo se uverio i sam Fabregas, koji je igrao i 2008. u Beču i 2010. u Johanezburgu i 2012. u Kijevu, ali ne i najvažnijim mečevima za klub. Barselona ga je vratila kao veliku zvezdu kada joj nije bio potreban, a prodala kao nepotrebnog godinu dana pre nego što će joj "debelo" postati potreban.

Poslednja Ćavijeva sezona u Barseloni ujedno je bila i poslednja u kojoj je osvojena Liga šampiona, ali i poslednja u kojoj je doveden vezni fudbaler sa više od 78 nastupa za prvi tim, a to je Ivan Rakitić. Istu sezonu, Fabregas je završio osvajanjem Premijer lige uz 24 asistencije za Čelsi.

Praktično do danas nije prestala potraga Barse za fudbalerom dostojnim Ćavijevih kopački, a da je i Inijesta okačio svoje u međuvremenu. Nejmar je očigledno video šta se sprema, Mesi nije. Ili nije želeo da vidi.

Dok su skauti rivala pronalazili igrače koji će direktno naneti Barseloni dva istorijska poraza, na "Kamp nou" jedan za drugim promovisani su epizodisti plaćani desetine miliona evra, a to što je Setijen u petak poslao na teren baš De Jonga i Vidala - nije slučajno.

Ostali više ne igraju za Barselonu...

Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, GULIVER/GETTY IMAGES/DAVID RAMOS

Arda Turan doveden je za 55 miliona evra, Andre Gomeš za 50, Paulinjo za 40, Artur za 35, a potom upotrebljen kao "trejd materijal" za poslednji nedokučiv potez predsednika Đozepa Marije Bertomeua - angažman 31-godišnjeg veziste Juventusa, Miralema Pjanića.

Na tom putu, Toni Kros je postao legenda Real Madrida, Kevin De Brujne najbolji fudbaler Premijer lige, Saul Nigez lider modernog Atletika, Bajern našao Džošuu Kimiha u Štutgartu i platio ga 8,5, Lester prepoznao N'Gola Kantea i dao Kaenu devet, Dele Ali doveden je iz Milton Kejnsa, Monako video Fabinja u Rio Aveu, Kristijan Eriksen postao slobodan igrač nastupajući na novom i starom "Vajt hart lejnu"...

...a, Đorđinio Vajnaldum iz Ajndhovena, preko Njukasla, stigao pravo na drugo poluvrme one utakmice na "Enfildu", postigao dva gola i postavio konačnih 4:0, kada je počela poslednja i najmučnija faza raspada vladajuće dinastije španskog i evropskog fudbala.

Serđi Roberto bio je treći, pored Busketsa i De Jonga, u petak na "Žoze Alvalade" stadionu, gde je taj proces završen.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC