• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španski i italijanski treneri najuspješniji u Ligi Evrope: Trapatoni i Emeri sa najviše pehara!

Autor mondo.ba

Najuspješniji treneri u okviru Kupa UEFA i Lige Evrope su Španci i Italijani koji su najviše puta bili prvaci sa svojim klubovima u drugom po jačini evropskom takmičenju.

 Španski i italijanski treneri najuspješniji u Ligi Evrope: Trapatoni i Emeri sa najviše pehara Izvor: Michael Steele/Getty Images Europe

Kup UEFA je bivše takmičenje pokrenuto 1955. godine. Od sezone 2009/10, Kup UEFA (zajedno s kupom Intertoto) mijenja se u novo takmičenje, Ligu Evrope, koja je osnovana da bi se povratilo zanimanje za ovo takmičenje.

Španski i italijanski treneri su po deset puta osvajali ova takmičenja, holandski treneri šest puta, Nijemci pet, Britanci četiri, Portugalci tri te treneri iz Argentine i Švedske po dva puta, prenijela je agencija "Anadolija".

Možda će vas zanimati

Na listi trenera koji su samo jednom osjavali ova takmičenja našli su se stručnjaci iz Turske, Škotske, Belgije, Francuske, Rusije i Rumunije.

Treneri koji su najviše puta podizali pehar ovih evropskih takmičenja su Italijan Đovani Trapatoni i Španac Unai Emeri, koji u karijeri imaju po tri osvojena trofeja.

Izvor: SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Emeri je na listi najboljih stigao Trapatonija osvajanjem Lige Evrope sa Seviljom 2016. godine, treći put zaredom, dok je Trapatoni ova takmičenja osvajao s Juventusom 1977. i 1993. godine, te s Interom 1991.

Trojica španskih trenera uspjela su po dva puta podići trofej u ovim takmičenjima. Luis Molovni je 1985. i 1986. godine osvojio takmičenja s Real Madridom, Huande Ramos sa Seviljom 2006. i 2007. te Rafael Benitez s Valensijom 2004. i Čelsijem 2013. godine.

Jedini trener izvan Evrope koji je dosad uspio osvojiti ovo takmičenje je Argentinac Dijego Simeone, strateg Atletiko Madrida. Ovaj stručnjak je 2012. i 2018. godine osvojio Ligu Evrope sa španskim klubom.

Prošle godine italijanski trener Mauricio Sari je s Čelsijem podigao pehar nakon što su plavci u finalu pobijedili gradskog rivala Arsenal 4:1.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC