• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdino varljivo leto '19: Četvorica stranaca su već bivši, peti samo što nije!

Autor Milutin Vujičić

Trebalo je da budu prevaga, a u stvari su bili teret. Sa trojicom je Zvezda jedva raskinula ugovor, četvrtog prodala uz dosta muke, a peti je na izlaznim vratima već neko vreme...

 Zvezdino varljivo leto '19: Četvorica stranaca su već bivši, peti samo što nije! Izvor: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Crvena zvezda se u leto 2019. godine spremala da drugi put napadne grupnu fazu Lige šampiona, potom i da tamo ostvari bolje rezultate nego jesen ranije, pa su u klub stigla čak petorica fudbalera sa inostranim pasošem kako bi podigli kvaltiet tima.

Godinu dana kasnije ispostavilo se da nije dovoljno da neko bude "stranac" i ima nešto bogatiju biografiju da bi se odmah računao kao pojačanje, pošto su već četvorica od ovih igrača napustila klub. Neki od njih i bez oproštajne poruke, što dovoljno govori o učinku u crveno-belom, pa zbog toga rastanak nikome nije teško pao.

Možda će vas zanimati

Zvezda je prošlog leta dovela Hosea Alberta Kanjasa (PAOK), Žandera (Pafos), Tomanea (Tondela), Radživa van la Paru (Hadersfild) i Matea Garsiju (Las Palmas), a samo je Argentinac još član šampiona Srbije - i to samo jer se izjalovio transfer u Rasing.

Upravo je Garsija jedini imao zapaženiji učinak, gol protiv Jang bojsa u gostima koji je pomogao pri ulasku u Ligu šampiona, ali od tada su njegove partije bile vrlo blede...

Dejan Stanković ga je ređe koristio tokom proleća, odlučila je Zvezda da ga proda, ali je vrlo izričita i ne želi da ga pusti za manje od 2,5 miliona evra, što je novac koji je nudio Rasing, a Garsija odbio povratak u domovinu. Do kraja prelaznog roka rastanak je ipak izvestan pošto se čeka konkretizacija interesovanja iz Grčke (Olimpijakos, Aris, AEK), pa u slučaju takvog priliva novca - neće biti označen kao promašaj poput ostalih pomenutih fudbalera.

Najgore od svih pokazao se Radživ van la Para. Stigao je u Zvezdu za 1,2 miliona evra pošto je označeno da Zvezdi fali "prodorno krilo", a takvim kvalitetima se dičio Holanđanin.

Izvor: MN PRESS

Na delu, to nije bilo tako. Van la Para je odigrao više utakmica u Ligi šampiona (5) nego u Superligi (4), a njegov učinak na tim utakmicama je bio samo jedna asistencija. Pogodak i dodavanje za gol imao je još na kup meču protiv niželigaša Trepče, što ne bi trebalo uzimati za ozbiljno.

Upečatljiva je bila njegova lenjost na terenu, kao i neangažovanost u odbrani, a možda najgori meč u Zvezdi odigrao je u "večitom" derbiju (0:2).

Duže se Zvezda raspravljala s njim oko raskida saradnje nego što je Van la Para bio njen član, a problem je pravilo što nisu mogli da ga pošalju bilo gde pošto je u takmičarskoj 2019/20 već bio u dva kluba. Kada se saga završila u aprilu Holanđanin je imao da kaže koju reč o Crvenoj zvezdi, ali mu je brzo odgovorio sada već bivši saigrač Milan Rodić...

A OSTALI?

Zvezda je istog leta dovela i četvoricu domaćih igrača - Miloš Degenek, Radovan Pankov, Njegoš Petrović i Nikola Vasiljević. Za sada samo bivši golman Radnika nije dobio šansu, dok su preostala trojica imala ulogu u osvajanju prethodne šampionske titule.

"Kao jedan od iskusnijih igrača, sa dugim stažom na Marakani, ne mogu da oćutim na reakciju bivšeg saigrača Radživa van la Pare. On možda, i ponavljam možda, ima igračkih kvaliteta. Međutim, uzimajući u obzir njegovo nezalaganje, i to u klubu sa oreolom bivšeg evropskog i svetskog šampiona, bolje nije mogao da prođe", kazao je tada levi bek Zvezde i dodao:

"Iz njegove naučene lekcije mi ćemo da izvučemo mnogo više pouka nego on. Mi smo ti koji su ginuli, borili se iza ove tri godine napravili nezabeležene rezultate. On je morao da bude srećan što je deo naše svlačionice. Umesto toga on je izabrao da piše poruke po Instagramu...".

Izvor: MN PRESS

Ništa dublji trag nije ostavio ni Žander, s tim da je Brazilac plaćen milion evra manje, a trebalo je da bude rezerva upravo pomenutom Milanu Rodiću.

Na pojedinim mečevima ostavio je solidan utisak, demonstrirajući ofanzivne kvalitete, pomogao je i u odbrani u Kopenhagenu, ali je utakmica protiv Olimpijakosa na "Karaiskakisu" obeležila njegov kratak mandat u Beogradu.

Ušao je u igru nedovoljno koncentrisan i rukom igrao u kaznenom prostoru, pa je Olimpijakos zahvaljujući golu sa penala u 86. minutu prošao u Ligu Evrope.

Žander je u Zvezdi odigrao ukupno 15 utakmica i zabeležio gol i četiri asistencije, klub je sa njim raskinuo ugovor u aprilu, a u međuvremenu nije pronašao novu sredinu. Samo je produžio listu Brazilaca koji se nisu snašli na srpskoj "Marakani"...

Izvor: MN PRESS

Možda su očekivanja bila najveća od Hosea Alberta Kanjasa pošto je došao sa pedigreom ozbiljnog veznog fudbalera koji se ostvario u Svonsiju i PAOK-u.

Očekivalo se da će da "drži" sredinu terena u Crvenoj zvezdi, ali se vrlo brzo ispostavilo da "nije taj". Bio je previše spor, često i nemaran s loptom, da bi mogao da igra na vrhunskom nivou u Ligi šampiona, pa nije bilo iznenađenje kada je Milojević šansu pružio mlađem Petroviću.

Imajući u vidu da je Holanđanin odigrao tek 718, a Španac 988 minuta, to znači da je Van La Para za svaki minut u igri od Zvezde dobio 487 evra, a Žander 182. .

Od prvog dana u Zvezdi na njega nije računao Dejan Stanković, ali je procedura oko raskida ugovora bila vrlo mučna, tako da su se dve strane rastale tek nedavno.

Kanjas je sa Zvezdom "završio" posle samo 21 meča, postigao je i jedan pogodak, a ako je u nečemu pomogao sportskom sektoru onda je to da će sledeći put dobro razmisliti kada budu dovodili "prekaljenog vezistu" na sredini terena.

Izvor: MN PRESS

Poslednji koji je napustio Crvenu zvezdu je Tomane.

Dugo ga je pratila Crvena zvezda dok je igrao za Tondelu, platila ga 750 hiljada evra i polagala velike nade u njega, ali nakon njegovog najvažnijeg gola u opremi šampiona Srbije odlučili su da je vreme da se rastanu...

Njegov transfer u Samsunspor očekuje se u narednim danima, a nakon toga će se Zvezda okrenuti pronalasku napadača koji je efikasniji od njega, pošto mu je to bila najveća mana.

Tomane je u prvoj sezoni pogodio mrežu sedam puta na 28 nastupa, mučile su ga i povrede, dok se ovog leta pokazao kao ključan čovek protiv Tirane. Postigao je pogodak vredan plasmana u treću rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je to bila gotovo jedina situacija kada su gledaoci mogli da ga vide s loptom, pošto je baš retko ulazio u šanse...

Zvezda će na njemu izgubiti deo uloženog novca (transfer vredan oko 600 hiljada dolara), a njegovih godinu i nešto jače u crveno-belom obeležila su još dva događaja pored Tirane.

Postigao je najlepši gol za Zvezdu prošle sezone, protiv Spartaka, dok je mnogo tragičniji promašeni penal protiv Olimpijakosa na "Karaiskakisu", pa ga je to breme nepoverenja pratilo i u narednom periodu u opremi šampiona.

Jasno je da Zvezdi ne sme da se ponovi ovakav prelazni rok, pa su možda zbog toga vratili "proverene snage" (Katai i Kanga), a pažljivo biraju novog napadača...

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC