• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NATO nas je '99 bombardovao, a Lukić ostavio sve i došao u rat": Tražio džip za borbu, predsednik nije mogao da veruje!

Autor Neša Petrović

Kako je član najslavnije generacije Zvezde i njen kasniji predsednik napustio Mec i Francusku i vratio se u Srbiju da se bori protiv NATO. Njegov saigrač je za MONDO govorio o tom teškom periodu za sve.

 Neša Petrović intervju Nenad Jestrović o Vladan Lukić Izvor: MN PRESS, MONDO

U proleće 1999, kada je počela NATO agresija na Srbiju i Crnu Goru, Vladan Lukić i Nenad Jestrović bili su saigrači u Mecu, stabilnom francuskom klubu koji je dve sezone ranije bio vicešampion.

Jednog martovskog jutra, nakon početka bombardavanja, Lukić je pozvao Jestrovića da ode sa njim do predsednika kluba, što nije bila retkost, jer mu je neretko pomagao kao prevodilac na francuski.

Član najuspešnije generacije Crvene zvezde i njen kasniji predsednik nije otkrio saigraču šta će biti povod razgovora...

"I ja sam bio iznenađen, nije mi ništa rekao šta će da kaže, samo mi je rekao hoće da ide kod predsednika, da pričamo. Znam da je stalno pratio šta se dešava na Kosovu", rekao je Jestrović u razgovoru za MONDO rubriku Neše Petrovića "Mojih Top 11".

Vladan Lukić u aprlu 1999. u Beogradu
Izvor: MN PRESS

Kada su seli u kancelariju, Lukić je bez okolišanja rekao da želi da se vrati u Jugoslaviju, da se pridruži vojsci i da brani zemlju od agresora.

"Rekao je da ne može više, da hoće da se vrati i da pomogne svom narodu, bio je ogorčen zbog NATO bombardovanja. Njegova ćerka je imala par godina, to je trajalo dva dana i on je otišao na ratište", rekao je Jestrović.

"Predsednik je mislio da se on šali, čak je tražio da mu da i terensko vozilo, džip, da se bori protiv NATO zločinaca. Predsednik mu je to dao, izašao mu je u susret. Luka je veliki patriota, davao je 200 odsto sebe, voleo je da zna šta se dešava ovde, bio je neverovatan po tom pitanju, a bio je sjajan fudbaler".

Izvor: MN PRESS

Jestrović je u tom periodu igrao sjajno, ali je i lično osećao veliki pritisak.

"Sa francuskih televizija su svakog dana dolazili na treninge, snimali me, pitali da li ću da se vratim… Nisam mogao da pomognem nikako. Niti je Vladan Lukić mogao da pomogne. Mogao je da da energiju, da pruži podršku svom narodu, ali vojno smo bili inferiorni u odnosu na NATO, treba sagledati stvari drugačije".

Lukić se vratio, a on je ostao i davao golove, ali nije mogao da bude miran jer su mu članovi familije takođe bili u Srbiji.

"Bio je to mnogo težak period za mene, familija mi je bila ovde, a tada sam odigrao najbolja tri meseca u Mecu. Postigao sam 11 golova za ta tri meseca, plasirali smo u finale Liga kupa protiv Lansa, dao sam Parizu tri gola, sjajno igrao u prvenstvu… To su ta tri meseca koja su mi dala snagu posle svih dešavanja".

Jestrović je takođe posle igrao u Crvenoj zvezdi, a sa Lukićem je i dalje u kontaktu. Čuli su se i kada je bivši predsednik crveno-belih nedavno imao infarkt.

"Ima ugrađen stent, igrao je fudbal kod sebe u Sopotu i sada je sve OK. Čuo sam se sa njim", dodao je on.

Kompletan intervju "Mojih Top 11" sa Nenadom Jestrovićem čitajte uskoro na MONDU. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC