• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oni čekaju Zvezdu: Milijarder ih preselio iz Rusije, pa dva puta postali šampioni!

Autor Dušan Ninković

Neobična priča Zvezdinog narednog evropskog rivala.

 FK-Crvena-zvezda-protivnik-plej-of-Ararat-Jermenija-cetvrto-kolo-kvalifikacije-Liga-Evrope. Izvor: Youtube/printscreen/ГК Ташир

Crvena zvezda će u plej-ofu za Ligu Evrope igrati protiv predstavnike Jermenije. Ararat-Jermenija je na svom terenu savladao Celje, pogotkom štopera Vakulenka u drugom produžetku i tako eliminisao Slovence, koji su imali velika očekivanja od meča.

Možda će vas zanimati

Srpski šampion će gostovati na Kavkazu, a nije moralo tako da bude. Za celokupnu priču oko nastanka tima koji danas predstavlja Jermeniju delimično je zaslužna i Rusija.

Ararat-Jermenija nije klub za koji ste prethodnih godina slušali u uvodnim kolima kvalifikacija. Ovaj tim nema ništa zajedničko sa Araratom iz Jerevana, klubom koji je osnovan pre 85 godina.

Klub zapravo nema mnogo veze ni sa Jermenijom kao državom, jer su se tek pre tri godine preselili u ovu zemlju. Nastali su u Rusiji, gde su imali velike planove.

Osnovani su kao Ararat-Moskva, pod kontrolom jermenske zajednice u glavnom gradu najveće države na svetu, a pod finansijskim patronatom biznismena Valerija Oganesjana.

Uspeli su da dobiju licencu za treću ligu, zatim da potpišu Romana Pavljučenka, Marata Ismailova i Alekseja Rebka, a onda i da počnu da kuju velike planove o značajnoj ulozi u ruskom fudbalu.

I sve tako dok Oganesjan nije pare sa klupskog prebacio na privatni račun, a zatim pobegao.

Zaduženi, u velikim problemima i sa neizvesnom budućnošću, kucali su na razna vrata. Otvorio je Samvel Karapetjan, čovek koji je i danas na čelu kluba, ali u drugoj zemlji. On je veoma uspešan biznismen u Jermeniji, pa ne čude finansijski kapaciteti kluba.

Ararat-Moskva više ne postoji, jer je Rusija odbila da im dozvoli da se uključe u profesionalni fudbal. Bio je to signal da se prebace u Jermeniju, gde u poslednje tri sezone igraju elitni fudbalski rang!

Nije bila lako prebaciti jedan fudbalski klub u drugu zemlju, pa su Karapetjan i njegovi sradnici moraju da pronađu tim koji će kontrolisati. Tako je FK Avan Akademija, ekipa koja je takođe osnovana 2017. godine, iako nije imao takve ambicije, sa novim imenom postao dvostruki šampion.

U prvoj sezonu su prvenstvo završili na trećoj poziciji, a zatim su osvojili dve šampionske titule. Prethodne sezone su bili učesnici plej-of faze Lige Evrope, a sada će igrati protiv Crvene zvezde, uz želju da naprave korak više.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC