• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penali ogadiše fudbal navijačima: Samo u nedjelju dosuđeno 15 jedanaesteraca u TOP5 liga Evrope!

Autor Milutin Vujičić

A odigrane su 24 utakmice...

 Lige petice 15 penala na 24 utakmice Izvor: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Za udarac sa "bijele tačke" obično se kaže da je najlakši udarac u fudbalu i navijači ga ne vrednuju mnogo, posebno kada jedanesterac bude dosuđen protiv ekipe za koju navijaju.

Zbog toga se pitanje sreće, naklonjenosti sudija i regularnosti često dovodi u vezu sa brojem dosuđenih kaznenih udaraca, a u novoj fudbalskoj sezoni ih je već previše. U nedjelju se verovatno desio i evropski rekord koji je navijačima malo ogadio fudbal...

Možda će vas zanimati

Naime, samo u nedjelju u "ligama petice" dosuđeno je nevjerovatnih 15 penala - i to na tek 24 utakmice u Nejmačkoj, Italiji, Engleskoj, Španiji i Francuskoj.

Najviše ih je bilo na meču Mančester sitija i Lestera (2:5) na kome su "lisice" dobile čak tri kaznena udarca - i sva tri su pretvorili u golove. Zbog toga i ne čudi što je broj golova po meču toliko povećan, a neće biti iznenađenje ako prosjek bude još veći i veći..

Jedan od razloga što viđamo toliko penala jeste što u Engleskoj drugačije tumačen "igranje rukom u kaznenom prostoru", pa tako gotovo svaki kontakt lopte i ruke bude penal.

To je još češće od instaliranja VAR tehnologije pošto se sudije lakše odlučuju da "svirnu" penal.

Uz to, djeluje da je promjena kriterijuma i šta je faul za jedanaesterac, igrači čim osete blaži kontakt odluče da završe na travi, a sudija i kad pregleda snima odluči da pokaže na "bijelu tačku" pošto je kontakt uočljiv, a sve je manje bitan intenzitet.

Sve u svemu nadamo se da takvo tumačenje pravila neće dovesti do lakrdije, a možda smo već tamo jer je u Engleskoj u prva tri kola dosuđeno 20 penala.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC