• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO predstavlja Partizanovog napadača: Holender može na tri pozicije!

Autor mondo.rs

U Mađarskoj smo se raspitali o novom igraču crno-bijelih.

 Mondo predstavlja Filip Holender pojačanje FK Partizan Izvor: YouTube/kzs10/printscreen, YouTube/Nemzeti Sport Online/printscreen

Dugo je Partizan tragao za novim pojačanjima, okretao se nekolicini bivših igrača na različitim pozicijama, pokušavao da dovede bilo slobodne igrače, bilo one koji bi stigli na pozajmicu.

Na kraju, pomalo neočekivano, stigao je Filip Holender, do prije samo par dana uglavnom nepoznanica srpskoj fudbalskoj javnosti. MONDO se u Mađarskoj raspitao o novom igraču Partizana.

Možda će vas zanimati

U četvrtak je vijest dana u Humskoj bio dolazak Filipa Holendera, mađarskog fudbalera srpskih korijena, koji je dogovorio dolazak među crno-bijele. Momak rođen u Kragujevcu stiže kao pozajmljen igrač švajcarskog Lugana, na jednogodišnju pozajmicu.

Iako Partizan još uvijek nije zvanično objelodanio njegov dolazak, crno-bijeli će za njegovu pozajmicu platiti Luganu 50.000 evra, a prema pojedinim izvorima, imaće mogućnost otkupa igrača na kraju sezone za 450.000 evra.

Prethodnih dana su se u srpskim medijima pojavile izjave Holendera u kojima je govorio o svom ponosu što nastupa za reprezentaciju Mađarske i da mu neće biti problem da igra protiv Srbije u Ligi nacija 11. oktobra.

Holender, koji ima 26 godina, igrao je za mađarski Honved šest godina prije nego što je u ljeto 2019. kao slobodan igrač otišao u Lugano.

MONDO je razgovarao sa novinarima iz Mađarske, koji su prethodnih godina izbliza pratili rast i napredak Holendera.

"Holender se preselio u Mađarsku kada je bio vrlo mlad, imao je 15 godina. Njegov djed po majci je Mađar, ali je on preminuo kada je Filip imao dvije godine. Otkrio nam je da su mu roditelji Srbi i da su kod kuće pričali samo srpski. Uopšte nije pričao mađarski kada se ovdje doselio, ali sada ga govori tečno", za MONDO otkriva Matjaš Seli, novinar "Nemzeti sporta".

Izvor: Laszlo Szirtesi/Getty Images Europe, Getty Images/Laszlo Szirtesi

Seli otkriva da je karijera Holendera mogla da izgleda daleko drugačije da tadašnji tinejdžer iz Kragujevca nije bio oduševljen idejom da zaigra za mađarskog velikana za Budimpešte.

"Imao je priliku da ode u mlađe selekcije Crvene zvezde ili Partizana, ali izabrao je Honved. Uvijek je govorio da je ponosan što je došao u Honved, jer je to bio nekadašnji klub Ferenca Puškaša. Takođe je i navijač Liverpula."

Holender je za Honved upisao 186 nastupa i postigao je 43 gola. Njegova najbolja sezona bila je ujedno i posljednja u Mađarskoj. Tada je u tamošnjoj "NB 1" postigao 16 golova, u proseku po jedan na svaka dva meča. Ipak, za njegovu poziciju, to je bio naročito dobar učinak. Uostalom, podijelio je prvo mjesto na listi strijelaca te sezone sa Davideom Lanzafameom, bivšim igračem Juventusa, Palerma i Parme.

Seli bliže otkriva na kojim pozicijama se mađarski reprezentativac najbolje snalazi.

"Holender voli da igra kao levi ofanzivni u formaciji 4-3-3, dakle kao lijevo krilo. Kada je igrao za Honved, nastupao je i na desnom krilu i nekad čak u samom špicu. Igra desnom nogom, tako da sa lijeve strane voli da ulazi na unutra i da šutira. U septembru je za Mađarsku igrao u Ligi nacija protiv Turske i praktično je bio lijevi krilni bek u formaciji 3-5-2. Bio je odličan u prvom poluvremenu te utakmice", raportira Matjaš Seli za MONDO.

Filip Holender
Izvor: YouTube/kzs10

Holender je mađarski pasoš dobio 2013. godine, ali na društvenim mrežama je pokazao da svoju otadžbinu nije zaboravio.

Tako je prije tri godine jedan pogodak u dresu Honveda posvetio đacima koji su u Kragujevcu 20. i 21. oktobra 1941. godine bili streljani od strane nacističkih okupatora.

Pored osam nastupa za reprezentaciju i jednog postignutog gola, Holender je u Mađarskoj ostavio dublji trag.

"U Honvedu je dobio šansu da se pokaže i imao je važnu ulogu u njihovom iznenađujućem osvajanju titule prvaka u sezoni 2016/17", za MONDO otkriva mađarski novinar Aron Aronjosi.

Holenderov period u Švajcarskoj nije bio toliko uspješan. U prošloj sezoni, kada je stigao u klub, dobio je priliku na 27 mečeva u tamošnjoj Superligi, ali je na samo 15 bio starter. Na kraju je prikupio 1.515 minuta (nešto manje od 17 celih utakmica) i postigao pet golova.

Luganu su kvalifikacije za Ligu Evrope izmakle za dva boda (5. mjesto), a Holender je igrao i kao napadač u formaciji sa dva špica, ali i kao krilo kada bi na terenu bio samo jedan klasičan napadač. Ova prva varijanta je vjerovatno realnija za njega u Partizanu, jer i trener Aleksandar Stanojević preferira da u domaćem prvenstvu igra sa dva špica.

Aronjosi napominje i kakve bi mogle da bude Holenderove mane.

Filip Holender
Izvor: YouTube/kzs10

"Teško je reći, imajući u vidu da sam ga najviše gledao protiv mađarskih ekipa. Nekada umije da se "utopi" u utakmicu, pa onda povremeno bljesne. On voli da rizikuje sa loptom u nogama. Voli da dribla i da izabere neki iznenađujući potez koji može da mu se "obije o glavu"", kaže mađarski novinar.

Dakle, Partizan dobija igrača koji je na tehnički dobrom nivou, zna da bude nepredvidiv i može da odgovori izazovima na sve tri napadačke pozicije. Moći će da se prilagodi različitim sistemima koje bi Stanojević mogao da koristi. Uz sve to, ne bi se računao kao stranac, već kao domaći fudbaler.

Za pozajmicu i kratkoročno rješenje ne zvuči loše.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC