• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Stanković položio najveći test: "Žiru za siromašne", povjerenje u Nikolića i govor koji otkriva sve!

Autor mondo.rs

Baš zato što učešće u grupnoj fazi postaje navika za navijače Zvezde - sada je potrebno podariti i neku od nezaboravnih pobjeda koje će udariti pečat novoj eri Stankovićeve ere i razdvojiti je od Milojevićeve.

 Fk Crvena zvezda Liga Evrope era Dejan Stanković Izvor: MN PRESS, Nikola Mitić/FK Crvena zvezda/Facebook

Pobjeda nad Ararat-Jermenijom usred Kipra teško da može da se stavi u istu fioku sa Krasnodarom, Kopenhagenom, Salcburgom ili Jang bojsima, i to bi vam rekli čak i igrači koji su proživjeli sve uspjehe od 2017. godine. Razloga je više - od kvaliteta rivala preko čitavog ambijenta na neutralnom terenu, ali i zato što je "samo" ostvaren cilj.

U prethodnim pokušajima da se domogne jeseni u Evropi - Zvezda je rušila rekorde i pravila iznenađenja i zbog toga su uspjesi bili ogromni u očima navijača, ali kako to obično biva očekivanja porastu i postaje teško utoliti takvu glad za uspjehom.

Ali, to je Crvena zvezda.

Možda će vas zanimati

Na početku sezone zacrtan je cilj da se dođe do grupne faze jednog od dva evropska takmičenja, a naravno da je svima u mislima bila Liga šampiona. Na kraju je grupna faza Lige Evrope došla kao moranje i utješna nagrada, ali samo zato što je i dalje teško odvojiti eru Vladana Milojevića od ere Dejana Stankovića - koja je tek na početku!

Upravo iz ovog ugla bi trebalo posmatrati pobjedu Zvezde na Kipru, ostvaren je kontinuitet učešća u UEFA takmičenjima, ali je počeo novi ciklus, potpuno ispočetka.

Dejan Stanković položio je najveći test u dosadašnjem dijelu trenerske karijere.

U prva tri nije uspio: u "vječitim" derbijima protiv Partizana nije ostavio dobar utisak uz remi i poraz, potom je u kvalifikacijama za Ligu šampiona izgubio od slabijeg rivala kakav je Omonija, ali je pokazao da zna da se nosi s ogromnim pritiskom.

Povratak na mjesto na kome je Zvezda doživjela emotivan poraz i veliko pražnjenje, gdje je sada bilo potrebno, ne - neophodno, pobijediti ponovo slabijeg rivala od sebe, i to u osetljivom političkom trenutku za njihovu zemlju, bilo je kao silazak niz stepenice solitera dok na leđima nosite komodu, a neko vam je uz to i ugasio svjetlo…

Izvor: FK Crena zvezda/Facebook/Nikola Mitić

Zagrljaji sa Kataijem i Falćinelijem poslije golova, potom i govor na sredini terena u kom se od srca zahvaljuje igračima, dovoljno govore koliko je sve ovo značilo "Misteru".

"Hoćemo da radimo i da napredujemo, da nam se ne dešavaju stvari kao u posljednjih 25 minuta. Mi smo mnogo bolji od toga!", govorio je Stanković svojim miljenicima svjestan toga da se poslije velikih pobjeda raste kao iz vode.

I nisu samo oni porasli, evidentno je da je i Stanković naučio na svojim greškama, a sigurno bi mu njegovi bivši treneri Murinjo ili Manćini objasnili da je to prirodno i da trener ne smije da bude sujetan.

Znao je Stanković da će Ararat biti i defanzivniji od Omonije, imao je problem na zadnjem veznom zbog suspenzije Sanoga i povukao je potez koga bi se mnogi uplašili; poslao je na teren Veljka Nikolića kome se stalno spočitava da je slabašan i da ne može da odgovori na toj poziciji.

I to sam!

Upravo je Nikolić bio igrač utakmice, odigrao je perfektno i na svom polju i u polju protivnika, pokazujući da "puca" od samopouzdanja i da snaga nije presudna.

Izvor: MN PRESS

Inteligentna igra i postavljanje često znaju da budu važniji faktor od duel igre, pa tako Zvezda sa njim na mestu defanzivnog veznog nije primila gol. Uz to, imao je nekoliko dodavanja po zemlji iz dubine koja su napravila razliku i mijenjala tempo utakmice.

Vrijedi istaći da je Stanković pogodio i sa Dijegom Falćinelijem, s tim da se može reći i da u slučaju Italijana i nije imao pretjerano veliki izbor - pošto su Pavkov i Vukanović van forme.

Pojačanje iz Bolonje se vratilo na stadion na kome je prije samo dvije nedelje bio tragičar Zvezde zbog promašenog jedanaesterca, ali je uprkos takvom pritisku odigrao meč vrijedan aplauza, bio je sve ono što su crveno-bijeli tražili na mjestu špica.

Kako se za slabije verzije poznatih igrača kaže da su "za siromašne", tako bi se za Falćinelija moglo da kaže da je bio "Žiru za siromašne", ali ne samo zbog gela u kosi.

Držao je čitav meč na leđima odbranu Ararata, otvarao se na dodavanje, pokušavao iz prve da odigra po prijemu lopte i da tako ostvari prednost iz prvog kontakta, postigao je gol glavom, ali i imao veliki promašaj, takođe u stilu napadača reprezentacije Francuske.

Izvor: MN PRESS

Već sada može da se kaže da je Zvezda pogodila sa njim i da je potrebno da još samo saradnja sa Kataijem i Benom, ili ko već bude igrao na tim mjestima, bude raznovrsnija.

Često su mu oni bili predaleko, kao i Gelor Kanga i Mirko Ivanić, a djeluje da bi upravo na kvalitet Falćinelija mogli da dođu do dosta golova ove sezone. Italijan je za razliku od nekih drugih igrača iz inostranstva došao vrlo motivisan i spreman da prihvati ovu šansu u karijeri.

Ako ćemo govoriti o manama, onda je to opuštenost u odbrani koja je Zvezdu mogla i da košta, ali srećom po Stankovića to se nije obilo o glavu.

I dalje se traži idealni štoperski tandem, možda na toj poziciji u naredna tri dana i dobiju pojačanje, pa je to segment koji će biti potrebno popraviti u grupnoj fazi Lige Evrope, a Zvezda današnji žrijeb od 13 časova čeka iz drugog šešira.

Baš zato što učešće u grupnoj fazi postaje navika za navijače Zvezde - sada je potrebno podariti i neku od nezaboravnih pobjeda koje će udariti pečat novoj eri i razdvojiti je od Vladanove. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC