• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da se večeras ponovi Euro 2000: Dan kad su Savo i Jugoslavija "tukli" Norvešku, od tada čekamo na plasman!

Autor Nebojša Marković

Nadamo se istom ishodu...

 Da se večeras ponovi Euro 2000: Dan kad su Savo i Jugoslavija "tukli" Norvešku, od tada čekamo na plasman! Izvor: MN PRESS, YouTube/EURO2000/printscreen

Srbija i Norveška večeras "biju bitku" za plasman u finale Evropskog prvenstva 2021. godine, a pre tačno 20 godina, ove dve selekcije su se sastale baš na završnom turniru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Bila je to 2000. godina, meč igran u Liježu, a naša selekcija pod imenom Jugoslavija, u plavim dresovima, belim šortsevima i crvenim štucnama. Rezultat - baš kakav nam je potreban večeras.

Možda će vas zanimati

Reklo bi se da postoje, bar donekle, sličnosti između situacija tada i danas.

Jugoslavija je u Liježu tog 18. juna slavila 1:0 golom Sava Miloševića, naše korpulentne "devetke", bivšeg igrača Partizana i čoveka koji će ugroziti golgeterski rekord Stjepana Bobeka.

Dvadeset godina kasnije, prva uzdanica Srbije biće korpulentna "devetka", bivši igrač Partizana koji već uveliko ugrožava rekord Stjepana Bobeka, ali i učinak Sava Miloševića - to je Aleksandar Mitrović.

Tada smo protiv Norveške igrali pretposlednji meč u grupi C, a iako pobeda nije garantovala ostvarenje cilja (plasman u četvrtfinale), ona nas je tom cilju ozbiljno približila.

Slično je i sada - Srbija protiv Norveške igra pretposlednji meč na putu do cilja, i iako pobeda u Oslu ne garantuje EURO, njemu bi nas ozbiljno približila. Da vizu za završni turnir makar tražimo u Beogradu, protiv Škotske ili Izraela.

Ova generacija Norveške preti da postane jedna od najboljih u ovoj zemlji, sa velikim brojem interesantnih igrača o kojima priča Evropa. To su Erling Holand, Aleksander Sorlot, Martin Edegor i drugi...

Prošli put kada su Norvežani imali reprezentaciju o kojoj se toliko pričalo, ona se prvi put plasirala na EURO, baš te 2000. godine, nakon uzastopnih učešća na Mundijalima 1994. i 1998. Tada su to bili Ole Gunar Solskjer, Tore Andre Flo, Džon Karev, Hening Berg, sada su stigli neki novi klinci.

I mada Srbija u timu nema Piksija, Jugovića, Mijatovića, Drulovića ni Miloševića kao što su tada imali "plavi", trijumf u Oslu daleko je od nemogućeg.

Vreme je za novu pobedu protiv Norvežana!

Norveška - Jugoslavija 0:1, EURO 2000
Izvor: YouTube/Ford Cosworth 1973

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC