• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 Baraž EURO 2020 BiH Sjeverna Irska UŽIVO
 Baraž EURO 2020 BiH Sjeverna Irska UŽIVO

Kletva baraža i dalje traje! Sjeverna Irska nakon penal-lutrije izbacila BIH!

Reprezentacija BIH poražena je u baražu od Sjeverne Irske penalima 4:3.

 Baraž EURO 2020 BiH Sjeverna Irska UŽIVO Izvor: Kemal Softic/AP

Ni četvrti pokušaj reprezentacije BIH da se domogne velikog takmičenja kroz baraž nije uspio.

"Zmajevi" su u četvrtak uveče poraženi na Grbavici poslije penala 4:3 (1:1) i tako su nakon neuspjeha u kvalifikacijama ostali i bez posljednje šanse da se domognu Evropskog prvenstva. 

Dva puta u baražu ih je zaustavljao Portugal, jednom u borbi za EURO, potom i za Mundijal, a onda dva puta Irci - prvo Republika Irska, a potom i Sjeverna Irska.

Za razliku od prethodnih baraža koji su odlučeni u 180 minuta, ovog puta igrao se samo jedan meč, a on je odlučen poslije penal-lutrije.

Pikok je odbranio penal Hajradinovića u drugoj seriji, Višća je pogodio prečku u trećoj, a promašaj Savila sačuvao je nadu za "zmajeve" jer su Irci imali "samo" gol prednosti.

Nakon četvrte serije u kojoj su pogađali Hotić i Vašington, Džeko je u petoj seriji pogodio ono što je morao i čekao se penal Bojsa. Napadač Hartsa pogodio je mrežu i odveo svoj tim u finale baraža u kojem će igrati protiv Slovačke.

BIH - Sjeverna Irska 3:4 penalima (1:1)

Izvor: Kemal Softic/AP

Dušan Bajević preuzeo je reprezentaciju u teškom trenutku i imao težak zadatak da kroz baraž odvede "zmajeve" na EURO, a poslije dobrih prvih 45 minuta činilo se da će tako i biti.

Golom Krunića u 13. minutu BIH je povela 1:0, imala još nekoliko dobrih šansi, ali je u nastavku stala i dozvolila Ircima da izjednače već na startu preko Mekgina.

U razmaku od 60-ak sekundi i jedni i drugi propustili su stopostotne šanse za vođstvo 2:1, a prečka koju je pogodio Pjanić nakon toga umjesto da ulije dodatno samopouzdanje i energiju, kao da je srušila nade "zmajeva". 

Bajevićeve izmjene u samom finišu utakmice nisu urodile plodom, srećom ni Sjeverna Irska nije imala prevelike šanse i meč je ušao u produžetke u kojima su jedni i drugi odigrali mnogo opreznije. 

BIH je imala čak sreće pošto je najbolju priliku u dodatnih 30 minuta imao Džons koji je pogodio stativu, međutim ostalo je 1:1 i penal-lutrija odlučila je o prolasku u naredni krug baraža.

PENALI:

Pjanić je pogodio  - 1:0, Dalas je pogodio 1:1

Pikok brani Hajradinoviću - 1:1, Laferti je pogodio - 1:2

Višća je pogodio prečku - 1:2, Savil šutira preko gola - 1:2

Hotić je pogodio - 2:2, Vašington je pogodio - 2:3

Džeko je pogodio - 3:3, Bojs je pogodio - 3:4, GOTOVO JE!

Tekstualni prenos meča pratite uživo klikom na Razvoj događaja!

NAJAVA

Da li će reprezentacija BIH uspjeti da se iz četvrtog pokušaja kroz baraž plasira na jedno veliko takmičenje ili će se ponovo obistiniti "kletva" sarajevske grupe "Dvadesetorica"?

Selekcija Dušana Bajevića od 20.45 časova na Grbavici protiv Sjeverne Irske pokušaće da ostvari ono što nije uspjela u prethodna tri pokušaja -da se kroz baraž domogne jednog velikog takmičenja.

Možda će vas zanimati

Tri puta "zmajevi" su zaustavljani na posljednjoj stepenici. Dva puta BiH je poražena u dvomeču baraža od Portugala, prvi put u baražu za Mundijal 2010, potom i za EURO 2012, a potom i od Irske u baražu za EURO 2016.

Sudbinu reprezentacije BIH, čak i prije posljednjeg pomenutog neuspjeha, pjesmom „Baraž“ opjevala je sarajevska grupa „Dvadesetorica“ čiji refren "baraž baraž mi nikad nećemo proći, taj dan nikad neće doći" i dalje odzvanja kao kletva u ušima ljubiteljima bh. fudbala.

Da li će "zmajevi" konačno skinuti kletvu znaće se 14. novembra kada je na rasporedu finalni meč baraža protiv pobjednika Slovačka – Irska, ali da bi do njega došla selekcija BIH mora prvo večeras da savlada Republiku Irsku koja je došla u Sarajevo i čak zaprijetila domaćima.

Napadač Konor Vašingtonrekao je da se njegova selekcija poslije poraza 5:1 u Ligi nacija od Norveške osjeća kao "ranjena zvijer" i da će BIH „osjetiti njihove frustracije“. Zanimljivo, reprezentativci Sjeverne Irske u srijedu nisu trenirali kako je bilo predviđeno, već su umjesto toga samo prošetali travnjakom na Grbavici.

Na drugoj strani i selekcija Dušana Bajevića odlučna je da napravi istorijski uspjeh i izbori svoje prvo učešće na Evropskom prvenstvu, iako je "Princ sa Neretve" pred ovaj meč suočen sa brojnim problemima zbog povreda, korona virusa i obavezama igrača u klubovima.

Bajević ne može da računa na Šunjića, Ćivića, Bičakčića, Stevanovića, Koljića, Duljevića pa i pomoćnika Rusmira Cviku zbog čega je morao da uputi nekoliko naknadnih poziva.

Tako se očekuje da bi Bajević mogao da izvede sljedeći sastav: Šehić, Saničanin, Ahmedhodžić, Kolašinac, Cipetić, Hadžiahmetović, Cimirot, Pjanić, Višća, Gojak (Krunić) i Džeko.

Utakmica se igra pred publikom, odnosno pred 1.800 gledalaca zbog epidemioloških mjera, ali karte nisu bile u prodaji, već su podijeljenekako je naveo FSBIH, sponzorima, prijateljima Saveza i oragnizovanim navijačim grupama.

23:28

Bojs je pogodio - 3:4, GOTOVO JE!

23:27

Džeko je pogodio - 3:3

23:26

Vašington je pogodio - 2:3

23:26

Hotić je pogodio - 2:2

23:25

Savil šutira preko gola - 1:2

23:24

Višća je pogodio prečku - 1:2

23:24

Laferti je pogodio - 1:2

23:23

Pikok brani Hajradinoviću - 1:1

23:22

Dalas je pogodio 1:1

23:21

Pjanić je pogodio 1:0

23:18

PENALI!

Nakon pola sata produžetaka bez pravih prilika ostalo je 1:1 pa će pobjednika odlučivati PENALI!

23:08

Pritisak "zmajeva"...

Imala je BIH korner i dva puta bila u prilici da napravi nešto više, ali jednom je Lončar pogriješio, potom je Višća izblokiran

23:05

Novi šut Hotića

Ponovo je Hotić odlučio da šutira, iako je imao bolje rješenje da uputi centaršut, ponovo neprecizno.

23:02

Lončar je zamijenio Cimirota

Bajević je napravio izmjenu u pauzi između dva produžetka, umjesto Cimirota ušao je Lončar. Ovo je njegova treća izmjena, ranije su Gojak i Hotić zamijenili Hadžiahmetovića i Krunića.

22:57

Kraj prvog produžetka

22:54

Hotić mnogo htio, malo napravio

Bila je to izgledna prilika u 103. minutu, imao je Hotić nekoliko igrača u sredini, na kraju je šutirao, možda i preambiciozno i lopta je završila daleko preko gola.

22:49

Podrška sa tribina za "zmajeve"

Sada još glasnija podrška sa tribina za selekciju BIH u ovim odlučujućim trenucima.

Izvor: Kemal Softic/AP

22:47

Višća!

Gojak je odlično okrenuo čuvara praktično na poprečnoj liniji, vratio povratnu za Višću, ali Pikok-Farel brani njegov pokušaj u donji desni ugao.

22:46

STATIVA!

Imali su reprezentativci BIH sreće u 93. minutu. Džons je iz daljine šutirao i pogodio stativu!

22:38

PRODUŽECI!

Igraće se produžeci. Ni jedni ni drugi nisu uspjeli da u finišu dođu do gola pa će se igrati dodatnih 30 minuta!

22:24

Nema rješenja u napadu

Uspio je Višća u gužvi u šesnaestercu da obiđe i Pikoka ali skroz ukoso, okružili su ga Irci i nije uspio njegov pokušaj povratnog pasa.

22:16

Gužva pred golom Sjeverne Irske

Još jednom je BIH dobro probila po bokovima, Višća je ubacio po zemlji na peterac, ali su gosti u posljednji trenutak izblokirali u korner. 

22:13

Džeko!

Pjanić je poslao okomitu loptu u šesnaesterac za Džeku, kapiten BIH šutirao je iz prve, ali nije najbolje zahvatio loptu i ona je završila pored gola.

22:08

Pikok brani Hadžiahmetoviću

Dobra akcija reprezentacije BIH, Hadžiahmetović je dobro šutirao, a Pikok paradom brani

22:06

PREČKA!

Pjanić je u 62. minutu odlično izveo slobodan udarac, ali se umjesto mreže zatresla prečka!

22:04

Krunić promašio, Cipetić spasio čist gol!

Dve stopostotne šanse na dve strane u manje od 60 sekundi. Krunić je mogao da dovede BIH ponovo u vođstvu u 57. minutu, sve je dobro uradio prošao u šesnaesterac i šutirao, ali Pikok-Farel brani njegov šut.

U kontranapadu Sjeverna Irska je promašila šansu da ona dođe do prenosti. Bila je to brza akcija, nakon odbrane Šehića šutirao je Mekgin, a Cipetić izblokirao i spasio čist pogodak, a potom je izblokiran i Luis.

21:58

GOOOL! BIH - Sjeverna Irska 1:1

Isplatio se pritisak Iraca u drugom poluvremenu. Pomalo je zaspala zadnja linija selekcije BIH i Sjeverna Irska je to kaznila pogotkom za izjednačenje 1:1. Nakon duge lopte Cipetić je malo oklijevao MekGin mu je uzeo loptu, naletio je i Saničanin ali nije uspio da mu uzme loptu i Mekgin je matirao Šehića.

21:54

Cipetić pokušao da iznenadi

Nakon pritiska Iraca Cipetić je povukao loptu naprijed, a onda pokušao udarcem iz daljine. Ipak, lopta je završila daleko od gola

21:50

Počelo je drugo poluvrijeme

Irci su imali prvu priliku u nastavku, ali je odbrana "zmajeva" otklonila opasnost poslije ubacivanja iz slobodnog udarca.

21:34

Kraj prvog poluvremena

21:34

Stopostotna šanse za Irce!

Meknejr je nakon ubacivanja sa lijeve strane vratio glavom za Dalasa koji je šutirao, ali je u posljednjem trenutku izblokiran.

21:21

Krunić mogao i do drugog pogotka

Džeko je primio dugu loptu u šesnaestercu, sačuvao u duelu sa dvojicom i vratio za Krunića koji šutira sa 15 metara direktno u golmana. Bila je to odlična prilika da postigne drugi gol na utakmici.

21:18

Pjanić izblokiran

Šutirao je Pjanić poslije dodavanja Džeke, ali je izblokiran. Nakon kornera bez opasnosti po gol Iraca.

21:15

Irci u naletu

Nekoliko opasnih ubacivanja Iraca u šesnaestercu, morao je i Šehić da interveniše poslije greške Cimirota, ali nema promjene rezultata

21:03

Šehić spašava na liniji!

Bila je to ogromna šansa za Irsku u 15. minutu, nakon centaršuta sa desne strane Savil je šutirao, a Šehić fantastičnom intervencijom praktično na gol-liniji sačuvao svoju mrežu.

21:00

GOOOL! BIH - Sjeverna Irska 1:0!

Reprezentacija BIH od 13. minuta vodi 1:0! Cipetić je odlično probio po desnoj strani i vratio povratnu do Krunića, a veznjak Milana pogodio je mrežu za vođstvo 1:0!

20:57

"Zmajevi" opasni u šesnaestercu

Tri kornera izvela je BIh u prvih osam minuta. Nakon posljednjeg Džeko je bio u prilici, pokušao dribling u gužvi, ali nije uspio ništa da uradi. Nakon toga i Krunić se našao u šesnaestercu, međutim, nije najbolje primio loptu. 

20:52

Saničanin!

Još jedan slobodnjak, gotovo sa istog mjesta, izveo je Pjanić, nakon čega je lopta izbačena u korner. Pjanić je ubacio, a Saničanin bio najviši u skoku, međutim, šutirao je preko gola.

20:49

Slobodnjak za BIH

Ubacio je Pjanić iskosa sa desne strane na drugu stativu, ali nikog nije bilo tamo

20:46

Počelo je, "zmajevi" se bore za EURO!

Počela je utakmica na Grbavici

20:42

U toku je intoniranje himni

20:23

Atmosfera na Grbavici se polako zagrijava

20:01

Podrška od Bičakčića

19:54

Manje od sat do početka...

Evo kako je izgledala Grbavica otprilike sat vremena prije početka utakmice.

19:52

Karte kod "tapkaroša" po 70 KM

Na Grbavici bi trebalo da bude oko 1.800 gledalaca, ali ulaznica za ovaj meč nije bilo u prodaji pošto su one podijeljene sponzorima, prijateljima saveza i organizovanim navijačkim grupama. Ipak, neposredno pred utakmicu pred stadionom Grbavica mogle su se kupiti kod "tapkaroša" po cijeni od 70 KM, javio je reporter "Avaza".

19:36

Očekivani sastavi: Krunić starter, Gojak na klupi

BiH: Šehić, Cipetić, Ahmedhodžić, Saničanin, Kolašinac, Cimirot, Hadžiahmetović, Pjanić, Višća, Džeko, Krunić.

Sjeverna Irska: Pikok-Farel, Evans, Kethart, Meknej, Luis, Savil, Dejvis, Evans, Dalas, Madženis, MekGin

19:28

Poketino: Dejvis je bio moj Inijesta

Argentinski stručnjak Maurisio Poketino pred duel BIH i Sjeverne Irske nahvalio je vezistu Stivena Dejvisa Stiven Dejvis, koji će večeras da nastupi 120. put za državnu selekciju i tako prestići legendarnog Peta Dženingsa.

"Njegov talenat upoređujem s ljudima iz fudbala poput Ćavija i Inijeste. Stavio sam ga u isti nivo s ovim tipom igrača zbog njegove sposobnosti da igra fudbal, bude pjemejker, inteligencije da čita igra, njegove sposobnosti trčanja“, rekao je Poketino, koji je Dejvisa trenirao u Sautemptonu.

19:10

Podrška "zmajevima" od Misketa

Pred odlučujuću utakmicu za plasman na EURO podršku reprezentativcima pružio je legendarni Zvjezdan Misimović porukom na Intagramu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije