• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

163. vječiti derbi, kakav Humska ne pamti: Ko pobjeđuje, Partizan ili Zvezda? (ANKETA)

Autor mondo.rs

Partizan ima uspješan niz u derbijima i samo jedan poraz u prethodnih sedam. Zvezda ima "plus 8" na tabeli i nestrpljenje da poslije četiri utakmice postigne gol. Ko će pobijediti večeras, u prvom derbiju bez publike u Humskoj? Glasajte u MONDO anketi.

 Vječiti derbi - Partizan - Crvena zvezda Stanojević Stanković ANKETA Izvor: MN PRESS

Svanuo je dan najveće utakmice srpskog fudbala: 163. vječiti derbi, Partizan - Crvena zvezda, 17 časova, TV Arena sport!

Biće to prvi derbi bez publike na stadionu u Humskoj. Sudija Novak Simović izvešće ekipe na teren i tačno u 17 časova dati znak da počne dugo iščekivani duel najvećih srpskih klubova. Utakmica prema kojoj navijači mjere vrijeme i od koje žive ili boluju danima nakon nje.

Kao i prethodnih godina, Crvena zvezda ulazi u derbi sa bodovnom prednošću. Trenutno ona iznosi osam poena i stavlja Partizan u težak položaj, jer bi u slučaju poraza otišao na zaista velikih "minus 11".

Isto tako, kao i uoči prethodnih derbija, Partizan ulazi u derbi sa čvrstim samopouzdanjem iz minulih susreta protiv najvećeg rivala, u kojima je bio bolji, jači i uspješniji. Crno-bijeli nisu "vječitom" rivalu dopustili da postigne gol na čak četiri uzastopna meča (tri puta su pobijedili), a u posljednjih sedam okršaja doživjeli su samo jedan poraz.

Naravno, brojke ne igraju, niti će davati golove umjesto napadača, niti će čuvati mreže umjesto Vladimira Stojkovića ili Milana Borjana. Ali statistika ipak smješta meč u okvir koji je u prethodnim derbijima bio komotniji za crno-bijele, bez obzira na uzastopne titule crveno-bijelih ili njihove plasmane u Ligu šampina ili Ligu Evrope.

Sve je to derbi.

Derbi je isto tako i "peckanje" dve strane, u kojem je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić najavio utakmicu rečima da je njegov klub "džinovski korak ispred Partizana i da su crno-bijeli u rangu sa Radničkim i Vojvodinom".

Odgovor je stigao od trenera Aleksandra Stanojevića, koji je odgovorio da se o dominaciji nad rivalom može pričati tek kada se dobije deset "vezanih" derbija. A poznato je da je novi-stari šef struke Partizana učestvovao u stvaranju jednog takvog niza, u kojem su crno-bijeli od 2008. zaključno sa njegovom prethodnom erom 2012. "vezali" devet ligaških derbija bez poraza i šest uzastopnih pobjeda.

Večerašnji derbi označiće i novi Stanojevićev početak u najvećem srpskom rivalstvu, kao što je nov i njegov tim, bez obzira na to što je u finišu prelaznog roka vratio dobro poznata imena u Humsku, poput Miloša Jojića, Ivana Obradovića, Aleksandra Miljkovića, Svetozara Markovića...

Danas u popodnevnim satima saznaćemo koja imena je Stanoje ispisao na papiru za startnu postavu, kao i da li će na taj spisak uvrstiti i novajliju Žana Kristofa Bajbeka, jednog od heroja prošlog derbija Bibrasa Natha, da li će od starta staviti u napad Lazara Markovića...

Sa druge strane, Dejan Stanković večeras će treći put voditi crveno-bijele u utakmicama protiv Partizana i njegov učinak je za sada negativan - prvenstveni remi 0:0 na "Marakani" i poraz u polufinalu Kupa 0:1 u Humskoj, koji je sredinom juna nazvao "jakim šamarom".

Na terenu na kojem je kao igrač golovima rušio crno-bijele i u dresu Zvezde i u dresu Lacija, Deki će večeras ponovo imati ogroman motiv da ostvari vjerovatno najveću pobjedu od kada je postao trener, bez obzira na to što je ove jeseni uveo ekipu u grupnu fazu Lige Evrope. I pred njim su nedoumice oko sastava, jer je zbog korone ostao bez dvojice jako bitnih vezista - najboljeg igrača Mirka Ivanića i povratnika Gelora Kange.

Večerašnja tri boda se računaju kao i poeni u drugim mečevima, ali ipak su mnogo veća od njih. To odlično zna Stanojević, koji je upravo nizom pobjeda u derbiju postao tako omiljen među navijačima Partizana (uz svo poštovanje njegovih titula i plasmana u Ligu šampiona).

To dobro zna i Stanković, koji je igračkim trijumfima protiv crno-bijelih zaslužio da mu navijači skandiraju ime i prezime i kada je otišao iz kluba (uz svo poštovanje njegovih golova Kajzerslauternu).

Naravno, to odlično znaju i igrači, koji će večeras nažalost učestvovati u tek drugom "vječitom" derbiju bez publike, što će svakako u ogromnoj meri oduzeti draž i energiju na stadionu, ali nadamo se ne i na terenu, gdje se ipak očekuje dobar meč.

Neka sve pršti!

Anketa

Ko će pobediti u 163. "večitom derbiju"?

  • Partizan

    32% (16)

  • Crvena zvezda

    60% (30)

  • Biće nerešeno

    8% (4)

Ko će pobediti u 163. "večitom derbiju"?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC