• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đurovski: Žao mi Bosne, Srbija ne smije upasti u euforiju protiv Škotske!

Autor Anadolija

"Oduševljen sam novim formatom Lige nacija koji pruža šansu malim reprezentacijama da postanu dio najveće smotre evropskog fudbala. To je pravi potez UEFA i najbolji način da se fudbal popularizuje u svim krajevima svijeta", smatra Boško Đurovski, bivši fudbaler Zvezde.

 Boško Đurovski: Žao mi Bosne, Srbija ne smije upasti u euforiju protiv Škotske! Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Poznati fudbalski stručnjak Boško Đurovski presrećan je zbog plasmana Srbije i Makedonije u finale baraža za Evropsko prvenstvo, ali upozorava da posao još nije završen.

U razgovoru za Anadoliju bivši kapiten i trener Crvene zvezde kaže da je neophodna maksimalna koncentracija na mečeve u novembarskom terminu, dok će za euforiju biti vremena poslije pobjeda protiv Škotske, odnosno Gruzije.

"Kod nas se uvijek ide iz krajnosti u krajnost. Uoči meča u Oslu, svi su bili pesimisti i čak su se i podsmijavali pulenima Ljubiše Tumbakovića. A sad odjednom otpisuju Škotsku i već vide Srbiju na Evropskom prvenstvu. Pa gdje je tu logika? Očigledno je u pitanju mentalitet našeg naroda i činjenica da ne umijemo da nađemo neku sredinu. Verujte mi da sam i ja upao u istu zamku, odmah me je zahvatila euforija i reagovao sam u prvom momentu kao običan navijač. Sada sam malo razmislio i shvatio da je Škotska vrlo ozbiljan protivnik i da Srbiji neće biti nimalo lako na stadionu Rajko Mitić 12. novembra. Igra se protiv tima koji u svojim redovima ima prvotimce Liverpula, Arsenala, Mančester junajteda… Nisu slučajno došli do finala plej-ofa Lige nacija. Oni duže od Srbije čekaju plasman na neko veliko takmičenje i sigurno je da će imati ogroman motiv. Ne smijemo nikako da ih potcijenimo“, rekao je Đurovski.

Ne krije da je prijatno iznenađen fantastičnim izdanjem ”orlova” na utakmici protiv Norveške.

"Svi smo se potajno nadali pobjedi u Oslu, ali niko nije očekivao tako dobru igru. Mnogo mi se dopada novi sistem sa tri igrača u posljednjoj liniji, jer nudi mnogo različitih mogućnosti i čini Srbiju izrazito ofanzivnom reprezentacijom. Oba bočna igrača, Ristić i Lazović, imaju napadačke karakteristike, baš kao i Filip Kostić za koga očekujemo da se oporavi i stavi na raspolaganje za utakmicu sa Škotskom. Branimo se u sistemu 5-4-1, uz odličan blok ispred posljednje linije, a napadamo sa 3-2-5, što garantuje veliki izbor rješenja u završnici svake akcije. Bitno je da pozadi imamo Kolarova i Milenkovića koji znaju da iznesu loptu i da preciznom dijagonalom prenesu akciju na bočne pozicije. Kolarov je igrač u godinama i prija mu ova pozicija štopera, Lazović se sjajno snašao na krilu jer zna da prođe jedan na jedan i da napravi višak, dok su Tadić i Đuričić sjajnim kretanjem unosili pometnju između linija norveškog tima", istakao je Đurovski.

Iako je Srbija dominirala tokom cijele utakmice u Oslu, otpor Norvežana slomljen je tek ulaskom Sergeja Milinković-Savića u igru.

"Sergej je konačno zaigrao na nivou svog potencijala i sa dva efektna poteza izrastao u junaka pobjede. Mislim da će Tumbaković biti na slatkim mukama pred utakmicu sa Škotskom. Jako je bitno da igrači koji ne dobiju šansu u startnoj postavi, ostanu pribrani i maksimalno motivisani. U tako važnim utakmicama timski duh dolazi do izražaja, a upravo je Sergej najbolji primjer kako treba da se ponaša pravi reprezentativac svoje zemlje. Nije se ljutio što je ostao na klupi, ušao je kao rezerva i postao čovjek odluke. Protiv Turske je ponovo bio najbolji pojedinac utakmice i drago mi je što je konačno našao sebe u dresu sa nacionalnim grbom. Ima sjajne fizičke predispozicije, odličan tajming i zajedno sa Mitrovićem garantuje apsolutnu dominaciju u vazdušnoj igri. O tehnici da ne govorim, jedan njegov pas može da prelomi utakmicu i riješi pitanje pobjednika“, smatra Đurovski.

Na Boškovo veliko zadovoljstvo, Makedonija se poput Srbije takođe plasirala u finale i došla na korak od Evropskog prvenstva.

"Makedonci igraju sličan sistem kao Srbija, sa tri beka u posljednjoj liniji i četvoricom veznih igrača. Napravili su veoma dobru ekipu, ima tu pet ili šest momaka koji su formirani dok sam ja bio na klupi reprezentacije. Bardi je kod mene debitovao, malog Ristovskog sam lansirao na poziciji desnog beka. Mnogi su se čudili kada sam Velkoskog vratio sa zadnjeg veznog na mjesto štopera, a ja sam sve vrijeme tvrdio da je riječ o makedonskom Fernandu Jeru. Sada je najbolji centralni bek u zemlji i bez njega ne može da se zamisli sastav reprezentacije Makedonije. Rekao sam još tada da je potrebno vrijeme da se napravi kostur tima. Pandev je bio ljut na predsjednika i nije se odazivao pozivu u nacionalni tim. Sada se vratio i svojim iskustvom predstavlja udarnu iglu reprezentacije. Nestorovskog su u početku proglasili netalentovanim, on je eksplodirao u Italiji i zajedno sa Pandevom čini ubitačan tandem. Mislim da bi njih dvojica mogla da iskoriste činjenicu da štopere Gruzije ne odlikuje neka naročita brzina“, mišljenja je Đurovski.

Malo je falilo da kompletna bivša Jugoslavija zaigra na završnom turniru Evropskog prvenstva 2021. godine.

"Prije svega, oduševljen sam novim formatom Lige nacija koji pruža šansu malim reprezentacijama da postanu dio najveće smotre evropskog fudbala. To je pravi potez UEFA i najbolji način da se fudbal popularizuje u svim krajevima kontinenta. Žao mi je Bosne, zaista. Dolazak Duška Bajevića je donio neku novu energiju i svi smo vjerovali da 'zmajevi' mogu konačno do nekog velikog podviga. Prije par dana je i Husref Musemić bio gost u Beogradu kod mene i Mitra Mrkele. Pričali smo o utakmici protiv Sjeverne Irske i niko od nas nije imao ni najmanju sumnju da je Bosna veliki favorit i da će sigurno igrati finale baraža. Nažalost, nisu uspjeli. Ne znam šta je u pitanju, možda su igrači prezasićeni. Nešto im definitivno fali. Kod Robija su počeli dobro, pa kasnije posustali. Očigledno je da nemaju kontinuitet i to ih je koštalo kraha i u ovom ciklusu kvalifikacija“, rekao je Đurovski.

Braneći boje Crvene zvezde, Đurovski je bio akter mnogih utakmica koje su ispisale istoriju beogradskog "vječitog derbija". Proteklog vikenda je sa velikom pažnjom pratio duel na stadionu Partizana koji se završio bez pobjednika – 1:1.

"Komentarisao sam utakmicu u studiju Zvezdine televizije i čim sam vidio sastav Partizana znao sam kakva nas igra očekuje. Bilo je jasno da se Stanojević opredijelio za zatvoreniju varijantu i da će crno-bijeli pokušavati iz kontre da ugroze Milana Borjana. Zvezda je igrački jača, što je dokazala na terenu i u većem dijelu meča bila dominantna. Mnogo mi je krivo što danas nemamo igrače kalibra Piksija Stojkovića, Pižona Petrovića, Kuleta Aćimovića… da Zvezdinoj igri daju posebnu dimenziju. Danas je samo Katai sklon nekom lucidnom potezu i to u posebnim trenucima inspiracije. Mali Nikolić je takođe igrač poteza, ali ga je Partizan svojom taktikom udaljio od gola i učinio bezopasnim. Zvezda je neriješenim ishodom ostvarila cilj i zadržala osam bodova prednosti u odnosu na vječitog rivala. Sada slijede evropski izazovi i mislim da puleni Dejana Stankovića imaju lijepu priliku da prezime u Ligi Evrope. Gent je primio pet komada od Serkl Briža, Hofenhajm nije u nekoj naročitoj formi, a Slovan je po kvalitetu iza srpskog šampiona. Ukoliko u četvrtak iskoristi izostanak Kramarića i vrati se neporažena iz Njemačke, Zvezda će biti korak bliža evropskom proljeću“, konstatuje Boško Đurovski.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC