• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liga šampiona sa 36 klubova? Moguće je, UEFA razmatra opcije od kojih će vas zaboleti glava!

Autor Nebojša Marković

Ovo bi donelo više mečeva za svaki klub unutar grupne faze!

 UEFA-Liga-sampiona-36-klubova-od-2024/2025-grupna-faza-10-meceva Izvor: Guliver/Getty images/Laurence Griffiths, LAURENCE GRIFFITHS/GETTY IMAGES EUROPE

Danas počinje nova sezona Lige šampiona u kojoj će Srbiju predstavljati 13 fudbalera i jedan trener, ali nastavljaju se priče o mogućim promenama u najjačem klupskom takmičenju na svetu.

Juče je priča bila usmerena na eventualno uvođenje "fajnal ejt" turnira kao završnice Lige šampiona, a sada se pominje i proširenje grupne faze!

Možda će vas zanimati

Liga šampiona bi od sezone 2024/25 mogla da broji 36 klubova umesto dosadašnja 32!

Ovu vest pod šifrom "ekskluzivno" donosi britanski "Telegraf", koji navodi da UEFA razmatra radikalan plan o proširenju grupne faze na pomalo "nepravilan" broj učesnika.

Ukoliko bi se Liga šampiona igrala sa 36 ekipa, ne bi bilo moguće očuvati aktuelnu grupnu fazu koja već decenijama izgleda u uobičajenom formatu osam grupa sa po četiri tima u svakoj.

Plan UEFA u tom slučaju bio bi jedan od dve opcije.

  1. Šest grupa po šest
  2. Bez klasičnih grupa

Evo o čemu se radi.

Po prvom modelu, u svakoj od šest grupa šest ekipa bi igrali i kod kuće i na strani sa svakom ekipom, čime bi odigrali ukupno 10 mečeva, kao što smo to, recimo, uglavnom viđali u kvalifikacijama za velika takmičenja gde su grupe veće od četiri tima.

Drugi model bi bio komplikovan i od njega bi mogla da nas "zaboli glava". Svaki klub bi i tada igrao po 10 mečeva, ali sa 10 različitih timova. Ne bi postojala klasična grupna faza kao do sada, već bi se koristio "švajcarski sistem" za određivanje parova.

Ovaj sistem se, recimo, koristi u američkim sportovima poput NFL lige gde timovi takođe tokom sezone igraju manje mečeva nego što bi igrali kada bi se sa svakim timom sastali po jednom. Ovaj sistem se koristi i na šahovskim takmičenjima.

Po tome bi svaka ekipa u prvoj fazi Lige šampiona imala 10 zagarantovanih mečeva, a "Telegraf" navodi da u UEFA postoji strah da je aktuelni sistem pomalo dosadio i da se sve više razmišlja u pravcu "švajrcaskog sistema". Tako bi i "grupna faza" Lige šampiona bila zanimljivija jer ne bi postojala striktna pravila ko sa kim može da se sastane.

Još uvek ništa detaljnije od ovoga nije poznato, osim da je prva sezona kada bismo mogli da vidimo ovaj sistem tek 2024/25, kada počinje naredni trogodišnji ciklus Lige šampiona.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC