• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin protivnik u pet tačaka: Stvaranje igrača i trenera u mestu od 3.500 stanovnika!

Autori mondo.rs Autori Nebojša Šatara

Hofenhajm je prvi Zvezdin izazov u grupnoj fazi ove sezone.

 Hofenhajm-upoznajte-Hofenhajm-Zvezdin-rival-Liga-Evrope-FK-Crvena-zvezda-Nemacka-gostovanje Izvor: Uwe Anspach/DPA

Crvena zvezda će u četvrtak uveče početi svoju četvrtu uzastopnu grupnu fazu u evropskim takmičenjima. Ovog puta će to biti u Ligi Evrope, na gostovanju u Nemačkoj.

Domaćin je Hofenhajm, tim koji će po treći put u klupskoj istoriji igrati grupnu fazu u Evropi. I biće veliki izazov, u meču koji sudi Španac.

Možda će vas zanimati

Iako ovaj tim postoji mnogo duže od jednog veka, nije oduvek ovako poznat. Sve do sezone 1999/00 su igrali petu ligu u Nemačkoj, krenuo je neveorvatan uzlet, a na putu do standardnog učesnika evropskih takmičenja ređala su se velika imena.

Fudbaleri koje znate, treneri koje znate, promena stadiona, bilo je tu svega. Šta možda ne znate o Hofenhajmu?

Istorija od 120 godina

Iako za klub Hofenhajm znamo tek poslednjih desetak godina, njihova istorija je mnogo veća. Klub koji danas postoji je nastao spajanjem fiskulturnog društva i fudbalskog kluba 1945. godine, ali se za početak istorije Hofenhajma uzima 1899. godina!

Koliko tu samo istorije ima. Nema veze što nije bundesligaška.

Najtalentovaniji treneri Evrope

Izvor: Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images, Guliver

Danas je na klupi Hofenhajma Sebastijan Henes koji ima 38 godina i važi za veoma talentovanog trenera. On samo nastavlja lozu na klupi ovog tima.

Pre Henesa, na klupi Hofenhajma su sedeli Hans-Diter Flik (5 godina), Ralf Rangnik (5 godina) i Julijan Nagelsman (3 godine). Dosta zvučna imena, zar ne?

Gradić

Hofenhajm ima oko tri i po hiljade stanovnika, za nemačke uslove je to selo i godinama je bio dom ovog fudbalskog kluba. Kako je tim rastao, tamo je mestašce postajalo tesno. Izgradnja novog stadiona, kada se ušlo u Budnesligu, preselila je Hofenhajm u obližni Sinshajm, koji ima čak 35 hiljada stanovnika!

Danas u Hofenhajmu, na stadionu koji nosi ime po vlasniku Ditmaru Hopu, nastupa samo ženska sekcija kluba.

Balkanci

Izvor: Thomas Eisenhuth/Bongarts, Getty Images/Thomas Eisenhuth

Danas su u timu Hofenhajma trojica igrača sa Balkana, a u istoriji ih je bilo i mnogo više. Trenutno plavo-bele boje brane Mijat Gaćinović, Andrej Kramarić i Ermin Bičakčić.

Ranije su dres Hofenhajma nosili Sejad Salihović, Vedad Ibišević, Srđan Lakić, Josip Šimunić, kao i srpski fudbaler Filip Malbašić, sadašnji član Kadiza koji u Nemačkoj nije uspeo da se izbori za veliku ulogu u timu. Tomislav Marić, hrvatski fudbaler, bio je prvo veliko pojačanje kluba kada je krenuo vrtoglavi uspon.

Fabrika

Pored pobrojanih igrača kojima je Hofenhajm pomogao u građenju velikih karijera, takvih imena ima još. Samo neki od igrača koji su u jednom periodu svoje karijere nosili dres ovog kluba su Roberto Firmino, Demba Ba, Kerem Demirbaj, Luiz Gustavo, Džoelington, Gilfi Sigurdson, Niklas Zule,...

Na pozajmici u ovom klubu su jedan deo proveli David Alaba, Serž Gnarbi, Arsenalov Ris Nelson i trenutno Totenhemov Rajan Sesenjon.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC