• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda zna kako se pobeđuje u Nemačkoj: Bivši golgeter crveno-belih optimista pred Hofenhajm

Autor Pavle Knežević

Zoran Filipović veruje u Stankovića i ekipu

 Zvezda zna kako se pobeđuje u Njemačkoj: Bivši golgeter crveno-belih optimista pred Hofenhajm Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda se sprema za sutrašnji početak Lige Evrope. Prva utakmica je protiv Hofenhajma, u Nemačkoj, svetskoj fudbalskoj velesili.

Ipak, u crveno-belom taboru nema straha, a klub podseća da Zvezda zna kako se pobeđuje u Nemačkoj, navodeći četiri primera sa gostovanja u toj zemlji.

Možda će vas zanimati

"Sasvim korektna statistika kada se uzme u obzir to kakva je Nemačka fudbalska sila od kada se zakotrljala 'bubamara' i koliko važe za neugodne domaćine", piše Zvezda na svom sajtu.

Na putu ka evropskom i svetskom vrhu u sezoni 1990/1991, Crvena zvezda je u Nemačkoj pobedila Dinamo u Drezdenu i protiv Bajerna u Minhenu

Meč sa Dinamom odigran je 20. marta 1991. godine. Bio je to revanš duel nakon što je Zvezda u Beogradu pobedila 3:0. Meč u Drezdenu prekinut je u 79. minutu usled nereda koje su izazvali domaći navijači, pri vođstvu gostiju 2:1. Crveno-beli su imali gol zaostatka na poluvremenu, ali su pogocima Dejana Savićevića u 52. i Darka Pančeva u 69. minutu preokrenuli rezultat i ostvarili pobedu.

Posle toga novi, polufinalni izazov, u kom je Zvezdu čekao dvomeč sa velikim Bajernom. Meč u Minhenu odigran je 10. aprila 1991. godine, a beogradski crveno-beli su, kao iu Drezdenu, bili prinuđeni da preokrenu rezultat. Ponovo su kobni po Nemce bili Dejan Savićević i Darko Pančev, a legendarni golman Stevan Stojanović je u više navrata isticao da su posle te utakmice bili sigurni da mogu da osvoje trofej.

Rezultat u Beogradu bio je 2:2, a posle - zna se - Crvena zvezda je u Bariju postala evropski, a potom i u Tokiju, svetski prvak.

Poslednju pobedu na gostovanjima u Nemačkoj, Zvezda je ostvarila 28. septembra 2017. godine, kada je golom Ričmonda Boaćija srušen Keln u grupnoj faze Lige Evrope. Akcija započeta od Donalda koji je odigrao pas za Boaćija, anapadač je prvo glavom uštopao loptu, onda driblao i poslao "strelu" u rašlje u 30. minutu meča za trijumf protiv "jarčeva".

RICHMOND BOAKYE Ricmond Boaci, fudbaler Crvene zvezde, na utakmici protiv Kelna, na stadionu Rajko Mitic. Beograd, 07.12.2017. foto: Nebojsa Parausic Fudbal, UEFA liga Evrope, Crvena zvezda, Keln
Izvor: MN PRESS

Prvu pobedu na strani protiv nemačke ekipe, Crvena zvezda je ostvarila u sezoni 1979/80 protiv Karl Cajs Jene. Bio je to dvomeč šesnaestine finala Kupa UEFA. Prvi duel igrao se u gostima i Zvezda je pobedila 3:2. Posle auto-gola Lotara Kurbjuvajta, mrežu nemačkog predstavnika pogađali su i Zoran Filipović i Cvjetin Blagojević.

Crvena zvezda je i u revanšu slavila rezultatom 3:2.

Prisetio se proslavljeni golgeter Zoran Filipović utakmice protiv Karl Cajs Jene u gostima.

"Prvo sećanje na utakmicu mi je fenomenalan pogodak Cvjetina Blagojevića za pobedu. Time smo krunisali dobru igru i zasluženo pobedili. Imali smo odličnu ekipu, ali je meč bio veoma težak, jer su Nemci i tada, kao i danas, bili fizički veoma spremni sa mentalitetom da tokom čitave utakmice trče bez prestanka i da se ne predaju. Međutim, uspeli smo da ih pobedimo", ispričao je on za sajt kluba.

Filipović je optimista pred gostovanje Hofenhajmu u četvrtak od 21.

"Biće teško, jer trener Dejan Stanković ne može da se osloni na dva veoma bitna igrača. Treba  nadoknaditi neigranje Kange i Ivanića, ali je Zvezda kroz istoriju pokazala da može da parira svakoj ekipi, bez obzira na to gde se igra. Verujem da će igrači ostaviti srce na terenu u četvrtak kako bi ostvarili povoljan rezultat. Treba biti optimista i ići na pobedu", zaključio je Filipović.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC