• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najluđa priča o Maradoni koju ne znate: Zamalo je obukao crveno-beli dres, otkrili su ga kad niko nije znao da postoji!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Sve je moglo da bude drugačije. I neka što nije.

 dijego-maradona-biografija-propao-transfer-sefild-junajted-engleska-zanimljivosti Izvor: Guliver/Allsport/Getty Images

Na današnji dan pre tačno 60 godina rodio se jedan od najvećih fudbalera svih vremena.

Možda će vas zanimati

Dijego Maradona gospodario je fudbalskim terenima tokom osamdesetih godina, zauvek će se pamtiti njegove igre u Barseloni i Napoliju, ali malo je poznato da je njegova karijera mogla da ode u jednom sasvim drugom pravcu.

Ovo je priča o tome kako je umalo zaigrao u Engleskoj!

Nije toliko bitno da li ga smatrate za najboljeg, drugog, trećeg, petog ili desetog najboljeg fudbalera ikada, svi će se bez mnogo frke složiti oko toga da je bio kontroverzan. Maradona je u toj kontroverzi, za razliku od današnjih fudbalera, donekle i imao stila.

Njegovi brojni ispadi, vragolije i zaljubljenost u "belo" se i sada prepričavaju, dok incidenti današnjih fudbalera služe da popune strane tabloida.

Prve asocijacije na njega će i pored toga ostati dva detalja protiv reprezentacije Engleske na Svetskom prvenstvu 1986. godine. Prvo "Božja ruka", a potom najlepši gol svih vremena, kada je krenuo sa svoje polovine, prošao petoricu igrača, zaobišao Pitera Šiltona i ćušnuo loptu u mrežu.

Maradona
Izvor: YouTube/ClassicEngland

Da to nije bilo baš protiv Engleske, pitanje je da li bi se toliko pričalo o tome, a malo je poznato da je umalo zaigrao na Ostrvu i to u crveno-belom dresu.

Taj klub je ni manje ni više mogao da bude - Šefild junajted.

Da, Šefild junajted, tada drugoligaški tim iz Engleske.

Samo što su 1977/78 u drugoj ligi završili tri boda daleko od slabijeg ranga takmičenja, krenuli su u potragu za pojačanjima. Put je tadašnjeg trenera Herija Heslema odveo u Južnu Ameriku, gde je skautirao igrače i tražio pojačanja.

On je bio prvi Evropljanin koji može da kaže da je prepoznao talenat u Maradoni, ali se o njemu u Argentini na sva usta pričalo da je najveći talenat na svetu.

Koliko je bio sjajan kao klinac govori i to što je sa 15 godina već zaigrao za Argentinos Juniorse. Sa 16 debitovao za reprezentaciju. Heslem je bio oduševljen Maradonom i navodno je sve bio dogovorio sa klubom i igračem. Iznos transfera bio je 200 hiljada funti.

Međutim, uprava kluba nije htela ni da čuje Heslemovu priču. Njegova ideja je odbačena na prvu loptu. Upitali su zašto bi zaboga toliki novac dali za jednog 17-godišnjeg Argentinca. Umesto Maradone u klub je stigao 24-godišnji Alehandro Sabelja, koji je klub koštao verovali ili ne - 160 hiljada funti, dakle samo 40 hiljada funti manje...

Klub navodno nije imao dovoljno novca za Maradonu, pa se okrenuo fudbaleru River Plate koji je u Šefildu proveo dve prosečne sezone. Sabelju možda pamtite i kao selektora Argentine, odveo ih je do finala Mundijala 2014. godine, ali igračka karijera bila je zanemarljiva.

"Dijego je bio spreman da ide. Stigla je ponuda, oko 400.000 funti, kako bi u Šefild stigli Maradona i Karlo Fren. Čak su i avionske karte bile rezervisane. Ipak, njihovi pohlepni agenti zahtevali su više novca i cela priča je propala. Dijego je tad imao 17 godna i već je bio genije, tako da možete da kažete da su Englezi propustili istorijsku priliku", otkrio je godinama kasnije Džon Luden u knjizi "Maradonina avantura u Evropi"

Maradona je zbog propalog transfera ostao još tri sezone u Juniorsima, pa prešao u Boku. Ostatak priče znate, igrao je bolji fudbal i od Pelea...

Izvor: GULIVER/GETTY IMAGES/PIER MARCO TACCA

Što se tiče nesrećnog Šefild junajteda, oni su odmah ispali u treći rang takmičenja, pa za dve godine u četvrti. Sve zbog "pišljivih" 40 hiljada funti ili pohlepnih agenata, ili straha od kupovine "kudravog" Argentinca ili ko zna zbog čega...

Ali, hajde da probamo da stvari postavimo i iz drugog ugla!

Uslovno rečeno, šta da je Šefild junajted imao potreban novac za kupovinu Maradone? 

Možete li da zamislite uopšte karaktera kao Maradonu, ludog i željnog zabave u jednom dosadnom industrijskom gradu kao što je Šefild? Novopečeni reprezentativac "gaučosa", nadaleko poznat u svojoj zemlji i na svom kontinentu, označen kao vrhunski talenat pa da mu prvi klub u Evropi bude engleski drugoligaš?

Zaista zvuči ludo i nemoguće.

Da probamo da odemo i dalje u ovoj maštariji...

Izvor: Guliver, Michael Steele/Getty Images Europe

Ukoliko bi se Maradona snašao u Engleskoj, a njegov kvalitet je zaista neupitan i druga liga Engleska se čini kao mačji kašalj, neki normalan i logičan sled događaja kaže da bi uskoro usledio transfer Maradone u jači engleski klub.

Kako je tih godina Liverpul igrao svoj najbolji fudbal u istoriji, da li je moguće da je velikog Dijega Maradonu od legende Liverpula delilo par desetina hiljada funti?

Koliko je to samo mali novac u današnje vreme. Sve je ovo naravno "šta bi bilo kad bi bilo", ali ako malo bolje razmislite uopšte se ne čini toliko nemogućim, pošto je i sam Maradona bio dao pristanak da ode na jug Engleske...

Zamislite samo na trenutak ekipu u kojoj već dominantni Liverpul pored Dalgliša, Hansena, Raša, Kenedija, Sunesa, Nila, Tomsona ima i Maradonu!

Hm, zamislite se još jednom. Da se to desilo - onda Maradona nikada ne bi onda obukao dres Barselone, a nikada se ne bi stvorila i ljubav između jednog fudbalera i grada kao što je između njega i Napulja gde je postao svetac.

Ovo je najluđi transfer koji se nije (hvala Bogu) nije dogodio.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC