• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Dijego Maradona pobjegao najboljoj odbrani: Trk Napolijevog božanstva o kojem se priča 32 godine kasnije!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Umjesto čestitke za njegov 60. rođendan, prisjećamo se jedne majstorije čuvenog "Pibea".

 dijego-maradona-60.-rodjendan-ac-milan-1988.-video-beg-najboljoj-odbrani-sportska-secanja Izvor: Guliver/Getty Images/Allsport UK/Allsport, Guliver/Getty images/Ben Radford, Guliver/Getty Images/Francesco Pecoraro

Kada Dijego Armando Maradona slavi rođendan, to je uvijek poseban dan za fudbalske nostalgičare, koji vole da se prisjećaju svega što je čarobni Argentinac bio u stanju da uradi. Tako je i ovoga puta kada "El Pibe" slavi 60. rođendan!

Ova priča iz vremena kada je Maradona nastupao za Napoli i činio čuda širom Italije takođe je jedna od posebnih kojih se vrijedi prisjetiti.

Možda će vas zanimati

Dovoljno je reći da prije Maradoninog dolaska u Napulj 1984. godine nijedan tim sa juga Italije nije osvojio Seriju A.

Sezone 1986/87, Napoli je uzeo duplu krunu. Sljedeće sezone završili su na drugom mjestu, a Dijego je bio prvi strijelac lige. Uzeli su još i UEFA kup 1989. godine i takođe ponovo bili prvi u ligi…

Ovo su samo neki od razloga zašto je u Napulju Maradona nalik božanstvu. Pored uspjeha koje je klub nizao na čelu sa Maradonom, publika je posebno uživala kada je “ponižavao” timove sa “bogatog sjevera”.

Tih godina Milan je imao jednu od najboljih odbrana u istoriji fudbala.

Linija Barezi, Maldini, Tasoti, Kostakurta bila je zaista impresivna. Sezone 1988/89 Milan je na 34 utakmice primio svega 25 golova, a zabilježio je i najduži niz bez poraza od 21 utakmice. Ipak to mu nije bilo dovoljno da stigne do Skudeta, ispred njih na prvom mjestu bio je Inter, a na drugom Napoli.

Upravo od njih doživjeli su težak poraz 27. novembra 1988. godine na “San Paolu” u kome je viđena genijalnost Dijega Maradone protiv jedne od najtvrđih odbrana lige.

Izvor: Guliver, Michael Steele/Getty Images Europe

Milanova odbrana bila je veoma dobro uigrana, držali su disciplinovano liniju koja je nekad izlazila veoma visoko, što je napadačkom dijelu protivničke ekipe zadavalo dosta muka, jer bi svaki pokušaj dodavanja lopte ka špicevima završavao podizanjem zastavice linijskog sudije. Ukoliko bi neki pas i prošao golman Gali dobro bi pratio situaciju i svojim istrčavanjem otklonio bi potencijalnu opasnost.

Ofsajd zamka bila je jedan od zaštitnih znakova ekipe koju je tada sa klupe predvodio Arigo Saki.

“San Paolo” bio je pun, preko 65.000 ljudi došlo je da vidi kako će Maradona, Kareka, Ferara i ostatak ekipe da isprati Milaneze sa četiri gola u mreži.

Ipak, Milan je bio tvrd orah. Slomiti jednu od najboljih odbrana svih vremena nije bilo nimalo lako. Iako je Napoli napadao svim silama često je bio zaustavljan ofsajd zamkama i taktičkim genijalnostima odbrane “rosonera”. Sve dok pred kraj prvog poluvremena Maradona nije “zbrojio dva i dva” i shvatio kako treba da igra protiv najboljih.

Igrao se 42. minut kada je Napoli, pomalo defanzivno orijentisan, poveo jednu polukontru. Dijego Maradona je dobio loptu na polovini terena koji je pripadao domaćima, a onda malo zastao i pogledao oko sebe, pa loptu proslijedio na lijevu stranu, ali nije odmah počeo da trči u napad. Mudro je zastao i sačekao da isprati akciju.

Da li je ovo bio njegov nepogrešivi golgeterski njuh, ili taktika trenera Bjankija, tek - urodilo je plodom. Iako je akcija trajala nekoliko desetina sekundi u napadu Napolija, Maradona jedva da je prešao centar terena, ali onda jedna povratna lopta Kareke do Fanćinija, još jedan pas unazad i Dijego Maradona uključuje “mlazni pogon”.

Izvor: Guliver/Getty images/Simon Bruty/ALLSPORT

Dok lopta leti u prazno ka golu Milana, vojnički disciplinovana odbrana Milana izlazi visoko kako bi napravila još jednu ofsajd zamku, ali Maradona brzinom munje utrčava sa centra igrališta i ostaje sam kao duh gotovo na cijeloj polovini terena Milana. Gali je već zakasnio, blizu je lopte, ali se premišlja i ne stiže da dođe do nje.

Maradona stiže, ne čeka da ona padne na zemlju već je snažno zahvata glavom, lobuje golmana Milana i postiže gol za vođstvo Napolitanaca.

Jedna od najboljih odbrana svih vremena izgledala je tako smiješno, tako nemoćno, pred genijalnom akcijom tima iz Napulja i nemilosrdnim Dijegom. Bila je to lekcija iz udžbenika kako izbjeći ofsajd zamku. Cijeli stadion po ko zna koji put skandirao je ime i prezime najboljeg fudbalera Argentine i svijeta, a Dijego Maradona im je uzvraćao genijalnim golovima poput ovog.

Milan je do kraja utakmice primio još tri komada i nekako uspio da postigne jedan, ali akcija iz prvog poluvremena i gol Maradone ostali su upamćeni za sva vremena.

Podsjetite se kako je sve izgledalo.

Maradonin beg najboljoj odbrani
Izvor: YouTube/Sportska sećanja

(MONDO/Sportska sećanja)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC