• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda Hajduka nema dilemu: "Orlovi" će pobijediti Škotsku, jedva čekam duel Hrvatske i Srbije!

Autor Dragan Šutvić

Ivan Gudelj je jasan - Srbija će nakon 20 godina igrati na EP

 Ivan Gudelj Srbija će igrati na EP jedva čekam utakmicu Hrvatska Srbija Izvor: Anadolija/Nebojša Petrović

Legendarni fudbaler Hajduka i nekadašnje jugoslovenske reprezentacije Ivan Gudelj boravio je u Beogradu povodom promocije dokumentarnog filma o svojoj karijeri i tom prilikom osvježio sjećanja na period kada se na prostoru od Vardara do Triglava igrala jedna od najjačih liga u Evropi.

Ni trenutna epidemiološka situacija nije spriječila nekadašnjeg kapitena bivše SFR Jugoslavije da se sretne sa svojim prijateljima iz Srbije i evocira uspomene iz igračkih dana.

Možda će vas zanimati

"Morali smo da se testiramo prije izlaska iz Hrvatske i na svu sreću rezultat je bio negativan. Imam puno prijatelja u Beogradu, čak i rodbine. Zaželio sam se putovanja i uvijek se lijepo osjećam u Beogradu. Dani hrvatskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci su poslužili kao fenomenalan povod. Poslije projekcije, bio sam u Maderi na večeri sa Pižonom (Vladimirom Petrovićem, op.a.) i Mitrom Mrkelom. Konobar je prišao u jednom trenutku i rekao mi da Piksi (Dragan Stojković, op.a.) sjedi u drugom dijelu restorana. Naravno, oduševili smo se obojica, zvali smo i Miloša Drizića koji nije mogao da nam se pridruži jer je pozitivan na koronu. Svaki susret sa Piksijem izaziva posebne emocije. Rekao je da sam jedan od tih starijih igrača koji su bili njegovi idoli, što mi predstavlja čast i zadovoljstvo. Svi smo na sličan način ulazili u reprezentaciju, još kao tinejdžeri, jer je veliki mag Miljan Miljanić imao taj dar da na vrijeme prepozna talenat kod vrhunskih fudbalera i hrabrost da ih odmah gurne u vatru", rekao je Gudelj za agenciju Anadolija./

Za Ivana Gudelja raspad bivše države nikada nije predstavljao barijeru za nastavak prijateljstva i njegovanje lijepih odnosa sa prijateljima iz Srbije.

"Sportisti su uvijek bili iznad politike, a fudbal je na neki način refleksija života. Za tih 90 minuta jedne utakmice, doživite mnogo različitih raspoloženja. Povedete 1:0, pa protivnik preokrene na 1:2, vi izjednačite, itd... To vam je kao u životu. Najbolji sam primjer. Sa 26 godina sam ispunio sve dječačke snove, stekao status legende Hajduka, postao uzdanica državnog tima, dobio ponude najpoznatijih evropskih klubova i onda je u jednom trenutku sve to nestalo, zbog bolesti sa kojom sam se borio i na kraju izborio. To su nepredviđene okolnosti, van našeg uticaja. Sve je lijepo dok si mlad, trčiš terenom i misliš kako ti niko ništa ne može. Život prije bolesti bio je kao iz bajke, a poslije se pretvorio u najgoru noćnu moru. Na svu sreću, sve se dobro završilo i drago mi je što i kroz knjigu i kroz film mogu da ispričam svoju 'hajdučku priču', jer znam kako je čovjeku kada se oseća stigmatizovan tokom bolesti", istakao je Gudelj.

Hrvatska je odavno riješila brige oko plasmana na Evropsko prvenstvo, a za par dana saznaće ime posljednjeg rivala u grupi na završnom turniru u Glazgovu i Londonu. Za Gudelja nema dileme ko bi to mogao da bude:

"Uvjeren sam da će Srbija pobijediti Škotsku, jer ima kvalitetnije pojedince i zaslužuje da bude učesnik najveće smotre evropskog fudbala. Sviđa mi se što je na posljednje dvije ili tri utakmice pokazala karakter, ono što je nije krasilo u dužem vremenskom periodu. Kad god je bilo 'biti ili ne biti', njima je falio taj voljni momenat. Baš sam sa Pižonom pričao o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kada je on sjedio na klupi reprezentacije. Sjećam se da im je Estonija uzela četiri boda, pitao sam ga kako je to moguće. Meni je neshvatljivo da igrači takvog potencijala ne mogu da pobijede autsajdera u grupi. Njegov odgovor je bio da igrači moraju da trče. Onda je to pitanje mentaliteta. Takođe i odnosa prema reprezentativnom dresu, tog nacionalnog naboja koji je kod hrvatske reprezentacije odigrao ključnu ulogu u pohodu na istorijske uspjehe na dva Svjetska prvenstva. Vidim da se Srbija podigla, konačno ima potrebnu energiju za taj iskorak, ali će morati da shvati Škotsku kao izuzetno opasnog rivala. Najiskrenije, volio bih da se momci selektora Tumbakovića poslije te utakmice raduju plasmanu na Evropsko prvenstvo."

U tom slučaju, očekuje nas evropski super-klasiko na stadionu u Glazgovu, duel Hrvatske i Srbije.

"To su posebne utakmice, u svim segmentima. Ono što je najvažnije, ne sumnjam da će sve proteći u sportskom duhu. Riječ je o istinskim profesionalcima, mnogi od njih igraju zajedno u velikim klubovima. Srbija je trenutno u naletu i svaku utakmicu shvata kao novu priliku za dokazivanje i potvrdu kvaliteta. Tadić je svakako glavni adut. Veliki znalac, fenomenalan igrač. Nije lako u klubu kao što je Ajaks, ponijeti kapitensku traku i biti u svakom smislu vođa ekipe. To je sa ovih prostora pošlo za rukom samo Veliboru Vasoviću. Tu je i moj prezimenjak, Nemanja Gudelj. Pamtim ga sa jedne utakmice kadetskih selekcija u Poreču, tada sam i saznao ko mu je otac, gdje je ponikao. Odličan igrač, vrlo koristan za ekipu. Na strani Hrvatske su individualni potencijal i iskustvo igranja na velikim takmičenjima. Pokazali su mnogo puta da imaju karakter kada je najvažnije. Siguran sam da bi utakmica u Glazgovu bila prava poslastica za sve ljubitelje fudbala. Normalno, uvijek navijam da Hrvatska pobijedi, ali bih strašno volio da se i Srbija nađe u toj grupi sa Engleskom i Češkom", kazao je Gudelj.

Bosni i Hercegovini nikako ne polazi za rukom da ponovi uspjeh generacije koju je sa klupe vodio selektor Safet Sušić.

"Bosna i Hercegovina takođe ima odlične pojedince koji kvalitetom ne zaostaju za igračima iz ostatka regiona. Pokazali su protiv Italije na gostujućem terenu da znaju kako se igra protiv velikih reprezentacija. Mnogo je tu okolnosti koje utiču na krajnji domet, sada je i korona umiješala prste i potpuno poremetila realne odnose snaga u svetu fudbala. Pravio sam ovih dana neku analizu, postoje ekipe koje su se prosto preporodile poslije pauze. To je dosta čudno. Očigledno ima igrača koji pružaju mnogo bolje partije kada nema publike, kao da im pune tribine stvaraju ogroman pritisak. Spektakularni ambijent na fudbalskim stadionima ne utiče na svakoga isto, nekima uliva dodatni adrenalin, a nekima je to kočnica da prikažu sve što mogu. Mislim da trenutna situacija ide na ruku takozvanim trening-fudbalerima. Odnosno igračima koji na treningu blistaju, a kada dođe utakmica nema ih nigdje na terenu", govorio je Gudelj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC