Fudbal

U znak sjećanja na legendarnog "Štrausa sa Grbavice": Svi mečevi pod okriljem FS BiH počinju minutom ćutanja

Autor Dragan Šutvić

Sve utakmice koje se budu igrale narednog vikenda pod okriljem FS BiH počeće minutom ćutanja.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Sve utakmice koje će biti odigrane narednog vikenda u takmičenjima pod okriljem FS BiH počeće minutom ćutanja, kako bi se odala počast nedavno preminulom Ivici Osimu, legendarnom bh. treneru i počasnom predsjedniku FS BiH, saopšteno je ove srijede iz bh. kuće fudbala.

Tako će minutom ćutanja početi mečevi m:tel Premijer lige BiH, Premijer omladinske lige BiH (U-19, U-17 i U-15), Premijer ženske lige i Premijer futsal lige.

Ivica Osim je, podsjetimo, preminuo prvog maja u Gracu, u 81. godini.

Fudbalsku karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu sarajevskog Željezničara, za čiji prvi tim debituje 1959. godine na utakmici protiv Proletera iz Osijeka.

Tokom igračke karijere nastupao je još za holandski Cvole, te francuske klubove Strazbur i Valensijen.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 16 utakmica i postigao osam golova. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, kada je u pet odigranih utakmica postigao četiri pogotka.

Kao trener vodio je Željezničar, Partizan, Panatinaikos, Šturm, Džef Junajted, te reprezentacije Jugoslavije i Japana.

Vodeći reprezentaciju Jugoslavije, ostvario je plasman u četvrtfinale Mundijala u Italiji 1990. godine i osigurao nastup na Evropskom prvenstvu dvije godine kasnije, ali se zemlja raspala u krvavom ratu, pa je umjesto Jugoslavije na šampionat Evrope uskočila Danska, kao drugoplasirana u kvalifikacionoj grupi, i osvojila titulu.

Poslije Partizana i Jugoslavije, otišao je u Grčku i preuzeo Panatinaikos iz Atine, s kojim je osvojio dva Kupa Grčke i jedan Superkup, da bi 1994. godine prešao u austrijski Šturm.

S ekipom iz Graca je podigao dva šampionska pehara, jedan Kup Austrije i dva Superkupa, a pod njegovim vođstvom su crno-bijeli igrali i tri puta u Ligi šampiona. Proglašen je i za "trenera vijeka" u austrijskom klubu.

Popularni Švabo je zaslužan i za uspon fudbala u Japanu, gdje je vodio Džef junajted i nacionalni tim te zemlje, sve do moždanog udara 2007. godine kada je penzionisan. Koliku popularnost je stekao u Japanu najbolje ilustruje podatak da je knjiga s njegovim citatima "Osimove riječi" prodata u tiražu od blizu pola miliona primjeraka.

Od 2011. godine je imenovan na čelo Komiteta za normalizaciju bh. fudbala zbog suspenzije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, čiji je počasni predsjednik.