• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centar Detroita je novi naturalizovani igrač "zmajeva": Koliko ih je bilo do sada?

Autor Dragan Šutvić

Ovo su svi naturalizovani košarkaši u dresu košarkaške reprezentacije BiH.

 svi naturalizovani igrači u bih  Izvor: Promo/KS BiH

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) obavijestila je ove srijede Košarkaški savez BiH da Luka Garza od početka ovog mjeseca ima pravo nastupa za "zmajeve".

Bh. kuća košarke ipak ne može u potpunosti da bude zadovoljna obzirom da će centar Detroita u dresu BiH igrati kao naturalizovani a ne domaći igrač, za šta se zalagao KS BiH, koji je poslao svu potrebnu dokumentaciju kako bi korpulentnom centru rođenom 1998. godine u Vašingtonu bila uklonjena sporna FIBA "zvjezdica", koja označava naturalizovanog igrača.

Možda će vas zanimati

Garza je, inače, kroz istoriju osmi u dresu BiH sa ovim statusom, a "prisvajanje" igrača počelo je davne 2001. godine.

"Led je probio" Terel Kestl, plejmejker rođen 1972. godine u Luizijani, a koji je u dresu BiH igrao od 2001. do 2007. godine.

U periodu od 1998. do 2001. godine, Kestl je branio boje Sloboda Dite, sa kojom je 1999. godine osvojio Kup BiH, a nakon što je dobio bh. papire, bio je član selekcije koja je 2003. godine, na Eurobasketu u Švedskoj, zauzela posljednje mjesto u grupi A, u konkurenciji Francuske, Slovenije i Italije. 

Poslije njega, uslijedio je Henri Domerkant.

Izvor: MN PRESS

Dvostruki osvajač duple krune u Italiji sa Montepaskijem, prvak Turske sa Efesom, član druge najbolje petorke Evrolige 2012. godine... dres reprezentacije BiH nosio je šest godina, kao i Kestl, i za to vrijeme nastupao na dva velika takmičenja.

Bio je član ekipe koja je 2005. godine učestvovala na Eurobasketu u Srbiji i Crnoj Gori, kada se BiH u grupnoj fazi sastala sa Slovenijom, Grčkom i Francuskom.

"Zmajevi" su takmičenje završili već poslije grupne faze, bez ijedne pobjede, a Domerkant se istakao u premijernoj utakmici, protiv "zmajčeka", kada se zaustavio na 11 poena. 

Drugo veliko takmičenje na kojem je nosio dres BiH bilo je prvenstvo Evrope 2011. godine, kada se tadašnja selekcija u grupi borila sa Makedonijom, Grčkom, Finskom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Ipak, dvije pobjede u takvoj konkurenciji ipak nisu bile dovoljne da izabranici Sabita Hadžića izbore nastup u glavnoj fazi.

Naredni naturalizovani igrač u dresu BiH bio je Džej Ar Bremer.

Organizator igre rođen 1980. godine u Ohaju nosio je dres Bostona, Klivlenda i Golden Stejta, a potom je u Evropi nosio dresove brojnih klubova, među kojima je i sarajevska Bosna, za koju je igrao 2007. godine.

Bremer se našao na spisku "zmajeva" za kvalifikacije za Eurobasket 2009, godine, ali se kasnije zbog neodazivanja našao u sporu sa KS BiH, a sve se završilo tako što je platio 50.000 evra Svjetskoj košarkaškoj federaciji kako bi mu skinula suspenziju.

Izvor: MN PRESS

Poslije Bremera, uslijedio je Zek Rajt, koji se na tlu bivše Jugoslavije dokazao igrama u dresu zagrebačke Cibone.

Bio je kasnije i član Panatinaikosa, Olimpije, Monaka... a za BiH je igrao na Eurobasketu 2013. godine, kada je "zmajevima" izmakao nastup u drugoj fazi.

Ni tri pobjede bh. timu u grupnoj fazi nisu bile dovoljne da se nađu u narednoj rundi. Poslije uvodnih poraza od Letonije i Srbije, "zmajevi" su nadigrali Crnu Goru, Makedoniju i Litvaniju, ali su u krugu od četiri ekipe sa istim učinkom (3-2) bili najslabiji. 

Kratko je član bh. reprezentacije bio Di Džej Kuper, koji je zbog neslaganja sa tadašnjim selektorom Duškom Ivanovićem napustio državni tim 2015. godine, a naredni naturalizovani igrač u dresu BiH bio je Aleks Renfro, koji je, kao veteran, 2019. godine bio osvajač Kupa Srbije sa Partizanom.

Izvor: MN PRESS

Igrač rođen 1986. godine u Heritidžu (savezna država Tenesi) nastupio je na jednom velikom takmičenju za BiH – kontinentalnom šampionatu održanom prije sedam godina.

Tada je bh. tim igrao u grupi sa Francuskom, Izraelom, Poljskom, Finskom i Rusijom, te je u takvoj konkurenciji upisao samo jedan trijumf – nad Izraelcima.

Osim srpskog kup-trofeja sa beogradskim crno-bijelima, Renfro, koji trenutno brani boje San Pablo Burgosa, može da se pohvali i duplom krunom sa Zagrebom 2011. godine.

Takođe, bio je i šampion Njemačke sa Bambergom, a za sada posljednji trofej u karijeri osvojio je prije dvije godine, kada je sa sadašnjim klubom otišao do kraja u FIBA Ligi šampiona.

Sedmi i prije Garze posljednji naturalizovani igrač u bh. timu bio je Džon Roberson, koji je dokumente sa obilježjima BiH dobio početkom 2020. godine.

Izvor: Anadolija/Stringer

Veoma je značajan faktor u dresu "zmajeva" koji se nadaju premijernom plasmanu na Svjetskom prvenstvu.

Rođen 1988. godine u Kanzasu, a najznačajniji rezultati u njegovoj karijeri vezuju se za Francusku, gdje i danas nastupa, i Švedsku.

Prije pet godina je bio šampion Francuske sa Asvelom, te najbolji igrač tamošnje Ol-Star utakmice, dok je tri puta zaredom, od 2013. do 2015. godine, bio prvak Švedske – sva tri puta sa Sodertalje Kingsima.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC