• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nevjerovatna priča o Osimu: Kako je "Švabo" pomogao Al-Itihad, a da nije ni kročio u S. Arabiju!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Ime i djelo Ivice Osima poštovalo se i poštuje širom planete, a popularni "Švabo" imao je uticaj na fudbal i tamo gdje teško možemo da zamislimo.

 Kako je Ivica Osim pomogao saudijski Al-Itihad Izvor: MN Press/arhiva

Cijeli fudbalski svijet oprašta se danas od Ivice Osima, fudbalske legende koja nas je napustila u nedjelju u 81. godini, i to na rođendan njegovog Šturma koji je vodio do dve šampionske titule, Lige šampiona...

Upravo zbog toga ovaj klub danas se od svog "trenera vijeka" oprostio na našem jeziku.

Ivica Osim legenda je praktično svih klubova i ekipa u kojima je igrao ili radio kao trener, a njegove riječi i savjete zauvijek će pamtiti njegovi prijatelji, saradnici i fudbaleri, što je u razgovoru za MONDO potvrdio još jedan legendardni fudbaler Željezničara, Nikola Nikić.

Ali Evropa je bila mala za Popularnog Švabu, koji je stekao slavu i u Japanu gdje je radio kao trener Džef junajteda, a potom i kao selektor Japana.

Koliko se ime i djelo Ivice Osima poštovalo širom svijeta pokazuje i priča koju je opraštajući se od njega ispričao Velibor Pudar, proslavljeni golman mostarskog Veleža i otac najbolje bh. plivačice, Lane Pudar.

U svojoj karijeri Pudar je prošao BIH, Grčku, Srbiju, Švedsku i Finsku, a nakon igračke karijere posvetio se trenerkoj karijeri i 2011. godine obreo se u Saudijskoj Arabiji, gdje je radio u Al-Itihadu.

Pudar je u svom oproštaju od Osima otkrio kako je legendarni „Švabo“ pomogao ovom klubu, a da nije ni kročio u S. Arabiju.

"2011. godina ja u akademiji Al Itihada iz Džede zajedno sa rahmetli Salemom Halilhodžićem i Emirom Tufekom. Najavila se AFC (Azijska fudbalska federacija) da će doći u kontrolu radi licenciranja kluba za Ligu šampiona. Frka u klubu, sedam dana spremaju se papiri, ludnica. Dođe kontrola u obilazak akademije, njih 5 i među njima dvojica Japanaca i onako s vrata ugledaše mene od skoro dva metra i odmah upitaše odakle sam. Ja rekoh iz Bosne i Hercegovine, a on odmah upita znam li Ivicu Osima. Ja rekoh da znam i da je rahmetli Salem zajedno sa njim završio trenersku školu. Kaže Japanac Salemu „a šta ti radiš ovdje“?, Kaže Salem „ja sam šef akademije“. Japanac se okrenu i samo reče ostalima iz komisije „idemo odavdje, ako je šef završio školu zajedno sa Osimom onda je ovdje sve u redu“ i odoše. Naši nadređeni nisu mogli da vjeruju, poslije ovog događaja su pročitali svaki tekst o Švabi na koji su naišli. Počivaj u miru legendo svjetskog fudbala", otkrio je Pudar zanimljivu anegdotu koja dovoljno govori o veličini Ivice Osima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC