• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekao je Mijatoviću: Dečko, ideš na klupu dok se ne opametiš! Legenda za MONDO: Niko ne zna kako je Osim dobio Zvezdu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Ivica Osim je u Srbiji proveo jednu sezonu, a Goran Bogdanović je bio jedan od asova koji dobro pamti njegove metode i zna zašto je "Švabo" bio smatran za velikana!

 goran bogdanović o ivici osimu Izvor: MN PRESS

Jedan od najvećih fudbalskih stručnjaka koje pamti Jugoslavija, legendari Ivica Osim, preminuo je u 81. godini u Gracu u kome je već nekoliko godina živio.

Nakon bogate igračke karijere postao je trener, koga najviše pamtimo kao dugogodišnjeg trenera Željezničara i selektora kultnog tima Jugoslavije sa Svjetskog prvenstva 1990. godine. Dok je još bio selekor stigao je u Beograd, gdje je godinu dana trenirao Partizan!

Možda će vas zanimati

Jedan od asova sa kojima je u toj sezoni 1991/92 radio bio je i Goran Bogdanović, koga su vijesti o smrti legendarnog trenera zatekle na rehabilitaciji.

"Uh, nisam imao pojma, pa to je strašno! Čovječe... A ja sam operisan, operisao sam kuk i ležim kod kuće, nisam čuo tragične vijesti", vidno je zatečen bio Bogdanović na početku razgovora za MONDO.

Kada je Osim sjeo na klupu Partizana 1991. godine Bogdanović je sa 24 godine i već šest sezona u crno-bijelom praktično bio veteran!

"U to vrijeme je došlo do smjene generacija u Partizanu. Selektirani smo mi mlađi igrači, uglavnom od 21. do 23 godine, Reprezentativci, stariji igrači kao što su Ljuba Radanović, Radović, Rojević, Omerović, Živković, Varga, Smajić, Vučićević su otišli. Došla je moja generacija sa Mijatovićem, Jokanovićem, Stanojkovićem, Vujačićem, Krčmarevićem, Vorkapićem, Šćepovićem, Pantićem. Poslije su iz Slovenije došli Džoni Novak i Zlatko Zahovič", prisjeća se Bogdanović.

Planovi su bili veliki i Ivica Osim je došao u Partizan da tu ostane i sa trona svrgne tim koji je pokorio Evropu! A tako mlad tim je morao da sluša, jer je "Švabo" svima bio ogroman autoritet

"Svi smo se plašili Osima i svi smo ga cijenili kao trenera. Nije to bio strah već jako veliko poštovanje jer je bio strašno veliki trener, a ranije veliki igrač. Kada je došao napravio je velike promjene. I zato je jedan od najvećih ikada", priča nam Bogdsanović i objašnjava šta je to Osim promijenio:

"Jako dobro nas je fizički spremio, imali smo strašno jake pripreme na Zlatiboru i te godine smo bili jesenji prvaci. Ali nismo mogli da osvojimo titulu jer je Zvezda tada imala tim koji je osvojio Ligu šampiona i taj Svjetski kup", kaže nam Bogdanović.

Ipak, moćna Zvezda sa Pančevom, Savićevićem, Prosinečkim, Belodedićem, Jugovićem i plejadom vrhunskih igrača u naponu forme je pala!

"Međutim osvojili smo finale kupa protiv Zvezde! U to vrijeme, da ti dobiješ Zvezdu i da osvojiš Kup sa njim, to je zaista bio uspjeh. Onu Zvezdu koja je bila prvak Evrope i prvak svijeta! Dobili smo ih na "Marakani", a na našem stadionu smo igrali neriješeno i osvojili smo trofej. Ostavio je na nas veliki utisak i napravio sjajnu atmosferu", sjeća se dobro proslavljeni vezista iz Smedereva.

A kako su taj dvomeč finala kupa dobili, tadašnji fudbaleri Partizana ni danas ne znaju!

"To je njegova tajna, mi smo ga slušali i upijali svaku njegovu rečenicu i tša je tražio od nas. Svi smo znali šta treba da radimo na terenu!"

A osim što se znalo ko šta treba da radi, znalo se koliko treba da se radi. Mnogo i jednako, iako neki tvrde da su bili njegovi ljubimci!

"Bio je super korektan prema svim našim igračima i nikoga nije izdvajao. Jer za njega su svi igrači bili jednaki od Mijatovića i Jokanovićča do 23. igrača koji najmanje igra isto je tretirao te igrače", priča Bogdanović za MONDO.

Ipak, nameće se pitanje kako je jedna takva zvijezda poput Predraga Mijatovića prihvatila da mora da se trudi i trenira jednako kao bilo ko, da nema nikakav povlašćen tretman.

"Morao je tako, inače ne bi igrao. Znam da je par utakmica bio na klupi jer je pokušao da istjera svoje, međutim Osim mu je dao do znanja svojim autoritetom i znanjem, da ne može tako. Rekao mu je: 'Dečko, ako ne radiš kako ja kažem, sjedićeš na klupi pored mene dok se ne opametiš!'"

Nažalost, kada je krenuo rat, to je značilo da će Ivica Osim titule donositi Panatinaikosu, a ne Partizanu. Ostao je godinu dana, a kada je počeo rat zbog porodice je napustio "JNA".

"Zbog toga je i Osim napustio Partizan, pred rat i pred raspad Jugoslavije. Njegova supruga nije htjela da dođe za Beograd, onda on nije htio da produži ugovor i vratio se da bude sa familijom. Da nije bilo rata vjerovatno bi ostao mnogo, mnogo dugo u Partizanu. Nažalost, eto to se desilo", iskren je Bogdanović.

Na kraju, ostaje pitanje, da li je poslije Miljana Miljanića Ivica Osim bio najveće trenersko ime bivše Jugoslavije?

"Baš tako, slažem se sa tom rečenicom. Ja kažem hvala Bogu da sam kroz karijeru u Partizanu radio sa velikim stručnjacima, a Osim je bio jedan od njih. Na kraju još jednom da izjavim najiskrenije saučešće od srca porodici Osim", završava svoju priču o legendarnom Ivici Osimu Goran Bogdanović.

Da nije bilo rata, ko zna kako bi ga pamtili navijači Partizana i koliko bi dugo i sa kakvim uspjehom I Ivica Osim vodio onu generaciju reprezentacije Jugoslavije.

Ali i ovako legenda ostaje, legenda o tome da je Osim sa crno-bijelim klincima uspio da sruši prvaka Evrope i "otme" mu trofej!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC