BRILJIRA

U Premijer ligi se nije naigrao, na Afričkom kupu nacija "razbija": Nsue dao PET GOLOVA, odveo svoj tim u nokaut fazu!

Autor Bojan Jakovljević

Nekadašnji igrač Tuzla sitija bio je najzaslužniji za pobjedu protiv domaćina turnira, Obale Slonovače, ali i odlične partije Ekvatorijalne Gvineje tokom grupne faze prvenstva Afrike.

Izvor: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Nekadašnji fudbaler Tuzla sitija Emilio Nsue trenutno je prvi strijelac Afričkog kupa nacija.

Reprezentativac Ekvatorijalne Gvineje postigao je pet golova u grupnoj fazi takmičenja, te je najzaslužniji što je njegova ekipa zauzela prvo mjestu u grupi, ispred favorizovane Nigerije i Obale Slonovače.

Nakon het-trika Gvineji Bisao, Nsue je briljirao i u duelu sa domaćinom turnira, te je u iznenađujuće visokoj pobjedi 4:0 postigao dva gola. Ostala dva gola postigli su Pablo Gane i Janik Bujla, za potpuni debakl domaćina. Obali Slonovače ništa danas nije polazilo za rukom. Nakon intervencije VAR-a poništena su im dva gola zbog ofsajda koje su postigli Ibrahim Sankare i fudbaler Crvene zvezde Žan-Filip Kraso, koji je tako ostao na učinku od jednog gola.

Nakon ovog trijumfa, Ekvatorijalna Gvineja prošla je u nokaut fazu sa prve pozicije, dok će dalje i Nigerija, koja se nakon mnogo problema ipak dokopala osmine finala.

U posljednjem meču Grupe A Viktor Osimen i njegovi saigrači teškom mukom slavili su protiv autsajdera Gvineje Bisao 1:0, ali minimalan trijumf bio je dovoljan za drugu poziciju. Veoma loša Obala Slonovače moraće da sačeka rasplet u ostalim grupama, kako bi saznala da li će kao trećeplasirana uspjeti da izbori osminu finala.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Nsue (34) prije dvije godine nastupao je u Premijer ligi BiH, ali se u dresu Tuzla sitija nije naigrao. U prvenstvu je odigrao samo sedam mečeva, na kojima je postigao jedan gol, dok je u Kupu BiH bio među najzaslužnijim za eliminaciju Borca u Banjaluci. Bio je to njegov jedini gol u najmasovnijem takmičenju.

Trenutno je član španskog trećeligaša Intersitija, a u karijeri je, između ostalih, nosio i dres Majorke, Real Sosijedada, Midlzbroa, Birmingema...

(MONDO)