• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aleks Ferguson prekršio pravilo, pa se pokajao kao nikad: Zaboravljeni fudbaler Junajteda opet je glavna tema!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Prije gotovo 15 godina Mančester junajted ga je platio devet miliona evra.

 Nekadašnji igrač Mančester junajteda Bebe briljira na Afričkom kupu nacija Izvor: Twitter/SABC_Sport/printscreen

Jedan od najboljih menadžera u istoriji svjetskog fudbala imao je striktna pravila kada su u pitanju pojačanja. Ser Aleks Ferguson dovodio je u Mančester junajted samo igrače koje je gledao, ali... Jednom je prekršio pravilo, a kasnije se godinama kajao zbog devet miliona koje je potrošio na fudbalera koji je u centru pažnje čak i 14 godina kasnije. Istina, u međuvremenu je bio skrajnut, zaboravljen i prilično daleko od nivoa na kojem je igrao Mančester junajted.

Na utakmici Afričkog kupa nacija nekadašnji mladi reprezentativac Portugala Bebe (33) postigao je spektakularan gol za reprezentaciju Zelenortskih Ostrva i tako najavio trijumf nad Mozambikom (3:0). Krilni napadač Rajo Valjekana raspalio je po lopti sa otprilike 40 metara i šokirao protivničkog golmana, koji je nespretno reagovao i pustio loptu u mrežu. Bebe se na taj način vratio na veliku scenu, a mnogi su se odmah sjetili njegove epizode u Mančester junajtedu.

Bebe se u portugalskom fudbalu pojavio kao izuzetno veliki talenat, a Estrelja da Amadora prodala ga je Vitoriji iz Gimaraeša. Ipak, Aleks Ferguson je čuo svašta o mladom fudbalu i želio ga je po svaku cijenu u Junajtedu, pa je samo pet nedjelja kasnije slavni engleski klub platio čitavih devet miliona evra za talentovanog fudbalera. Plan je bio da ostane u klubu, povremeno dobija šansu i redovno odlazi na časove engleskog, kako bi se što prije privikao na novu sredinu... Nije išlo!

Nakon samo sedam odigranih mečeva za Mančester junajted i dva postignuta gola na njima, Bebe je krenuo po pozajmicama. Išao je u Bešiktaš, Rio Ave i Pakoš Fereiru, zatim ga je kupila Benfika za koju je nastupio samo šest puta, uz pozajmice Kordobi i Rajo Valjekanu. Naredni klub bio je Eibar, zatim pozajmica u Rajo Valjekano, pa konačno i potpis za taj tim koji ga je na kratko poslao u Saragosu.

Sve u svemu, to nije bila karijera kakva se očekivala. Ove sezone je odigrao tek 127 minuta u elitnom rangu španskog fudbala. Ima i dva postignuta gola, ali oni nisu ubijedili ljude u klubu da mu pruže više vremena na terenu. Za to je morao da čeka reprezentaciju. Bebe je 2022. godine postao reprezentativac Zelenortskih Ostrva, a na Afričkog kupu nacija je jedna od najvećih zvijezda svog tima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC