Fudbal

"Mi smo braća, ovdje smo da se družimo!" Nosi dres Jugoslavije, navija za Sloveniju, voli Srbiju i pamti Piksija!

Autor Milutin Vujičić

Za njega nema razloga za tenzije i probleme, Matej navija za fudbal. /Od reportera MONDA sa Euro 2024 Milutina Vujičića./

Izvor: Milutin Vujičić/MONDO

Nema tenzije, provokacija, haosa, svi su u odličnom i prijateljskom raspoloženju pred meč Srbije i Slovenije na Evropskom prvenstvu. Potvrđuju to i riječi dvojice selektora Dragana Stojkovića i Matjaža Keka pred meč koji se igra u četvrtak (15 časova). Isto razmišljaju i igrači dvije selekcije, pa i navijači kojih ima mnogo širom Minhena, pošto se meč drugog kola igra na "Alijanc Areni".

Baš tamo mi je pažnju privukao jedan dres. Nije ni srpski ni slovenački, već dres Jugoslavije. Dovoljno da priđem, pitam za izjavu i dobijem potvrdan odgovor od Mateja koji je došao iz Slovenije kako bi podržao svoj nacionalni tim, uz dosta lijepih reči o Srbiji.

Poslije kratkog upoznavanja neizbježno je bilo pitanje o dresu koji nosi na sebi. "Ovo je praznik sporta i praznik fudbala, ovdje smo da se družimo i osim tih 90 minuta gdje će svako da podrži svoju reprezentaciju, ovdje smo braća. Slavimo ovo, sport, fudbal", počeo je Matej sa osmehom.

Zna se i ko mu je bliži srcu. "Navijaću naravno za Sloveniju. Ako prođe Srbija dalje onda ću da navijam za Srbiju."

S obzirom na dres koji je nosio, vratili smo se na pitanja o Jugoslaviji. "Piksi je bio igrač sa brojem 10, u Sloveniji je to bio Srećko Katanec. Toga se sjećam, imao sam 10 godina kada je bilo prvenstvo u Italiji."

PAMTI PIKSIJA I EP 2000. GODINE

A, kako pamti Piksija kao igrača?

"Pamtim to kao neku veliku ekipu koja se borila sa najvećima. Tada smo drugačije gledali. Možda mi Slovenci gledamo više kao fudbal, ne kao sport gdje ćemo da budemo najbolji, nego da napravimo neko iznenađenje":

Prije 24 godine meč su igrali Jugoslavija i Slovenija i tada je bilo 3:3. Slovenci su vodili sa 3:0, dva gola dao je Zahovič, jedan Pavlin, a onda su Milošević sa dva i Drulović sa jednim golom donijeli izjednačenje.

"Trebalo bi da pobedimo ovu utakmicu. Sjećam se tog meča. Imao sam neke ispite. Nisam mogao da idem u Amsterdam. Utakmica je bila u Šarlroa (Belgija), trebalo je da pobijedimo. Bili smo neiskusni. Bilo je 3:3."

ŠEŠKO PRIJE VLAHOVIĆA

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Između Dušana Vlahovića i Benjamina Šeška bira slovenačkog reprezentativca.

"Reći ću Šeško. Da, Dušan igra u Juventusu, ali mislim da će Šeško da dođe do boljeg kluba nego Vlahović, iako je Juve top klub."

Za Slovence je dugo važila izreka da su odlični skijaši, nisu se spominjali previše u drugim sportovima. Šta se od tada promijenilo?

"Promijenilo se, jer smo dobri i u košarci, odbojci, fudbalu. Mala smo nacija. Svakako se promijenilo, ne osjećamo se više toliko malim", zaključio je Matej.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!