Fudbal

Borac krenuo put Nikozije: Crveno-plavi protiv rekordera Kipra za novi evropski podvig!

Autor Dragan Šutvić

Banjalučani su jutros otputovali prema glavnom gradu Kipra, gdje ih sutra uveče očekuje veliki evropski izazov.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Fudbaleri Borca otputovali su jutros za Nikoziju, gdje ih u četvrtak od 18.45 po našem vremenu očekuje duel sa APOEL-om, u okviru drugog kola Konferencijske lige.

I jedni i drugi su na premijeri u ligaškom dijelu remizirali sa svojim protivnicima, identičnim rezultatom (1:1). Crveno-plavi su pogotkom Đorđa Despotovića iz 50. minuta "otkinuli" bod favorizovanom Panatinaikosu, dok je rekorder Kipra po broju trofeja morao da se zadovolji remijem sa Šamrokom, primivši pogodak u drugom minutu nadoknade drugog poluvremena.

Poslije pomenutog duela sa Atinjanima na Gradskom stadionu, Borac je odigrao tri utakmice u okviru Premijer lige BiH i upisao isto toliko pobjeda. Četiri dana poslije okršaja sa atinskim zeleno-bijelima, ekipa Mladena Žižovića trebalo je da u okviru desetog kola odmjeri snage sa Željezničarom, međutim taj duel je, kao i svi iz te runde, bio odgođen zbog tragičnih poplava u FBiH.

Uslijedila je zatim reprezentativna pauza tokom koje je Borac odigrao dva zaostala meča sa početka prvenstva. U odgođenoj utakmici prve runde, "Velikan iz Platonove" je poslije preokreta došao do pobjede protiv Veleža (2:1), da bi samo par dana kasnije trijumfalno prošao kroz Konjic (0:4) u zaostalom okršaju drugog kola.

S obzirom na to da su se pomenuti mečevi igrali u terminu mečeva Lige nacija, kao i na činjenicu da je u Borčevom taboru nekoliko igrača bilo van stroja zbog povreda, strateg banjalučkog premijerligaša bio je primoran na određene rokade u timu.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Tako je, između ostalog, poslije povrede Đorđa Despotovića na duelu sa Mostarcima priliku da zaigra u špicu napada protiv Igmana dobio Stojan Vranješ. Po vokaciji defanzivni vezni igrač, veoma dobro se snašao u toj ulozi, postigavši pogodak za 0:2, čime je "potvrdio" i gol iz duela sa Veležom, u svom jubilarnom 250. nastupu u najdražem dresu.

Na meču sa Veležom, zbog reprezentativnih obaveza, u protokolu se nisu našli Jurih Karolina (Kurasao), Damjan Šiškovski (Sjeverna Makedonija) i Marko Vukčević (Crna Gora), ali zato jeste Enver Kulašin. Iako se stavio na raspolaganje selektoru BiH Sergeju Barbarezu za dvomeč u Ligi nacija protiv Njemačke i Mađarske, krilni napadač Banjalučana se priključio ostatku tima pred duel u Konjicu, začinivši ga sa dva pogotka.

Na kraju, treći ligaški meč poslije prvog evropskog Borac je odigrao proteklog vikenda, savladavši već pomenuti Željezničar (1:0). Tako je na najbolji način najavljeno gostovanje APOEL-u, koji je zbog igara "toplo-hladno" već izvršio dvije promjene na trenerskoj poziciji!

Novu sezonu je, poslije odlaska Portugalca Rikarda Sa Pinta, počeo Španac David Galjego, kojem je uprava kluba poslije samo jedne pobjede iz prvih pet mečeva u svim takmičenjima odlučila da se zahvali na saradnji.

Umjesto njega, komandu je ponovo preuzeo jedan Portugalac. U klub je stigao Hoze Domingez, bivši prvotimac Totenhema i Kajzerslauterna, ali se ni on nije dugo zadržao na klupi. Odradio je samo devet mečeva (4-2-3), a smijenjen je poslije ligaškog remija sa posljednjeplasiranom Omonijom 29. maj (1:1) i poraza u derbiju od AEK-a iz Larnake (0:1).

Po "šablonu", na njegovo mjesto stigao je španski strateg Manolo Himenez. Nekadašnji trener Sevilje je, bar na početku, zadovoljio ukuse rukovodstva APOEL-a, upisavši sa ekipom ubjedljiv trijumf (0:5) na gostovanju Omoniji Aradipu.

Izvor: ©INPHO/Ryan Byrne / imago sportfotodienst / Profimedia

KO IZLAZI NA MEGDAN BORCU?

APOEL je, rekli smo u uvodu, rekorder Kipra po broju trofeja na domaćem nivou. Klub sa GSP stadiona osvojio je 29 titula u državnom prvenstvu (posljednji put prošle sezone), kao i 21 pehar u kiparskom Kupu, a ove sezone je nekadašnji četvrtfinalista Lige šampiona evropsku avanturu počeo iz drugog kola kvalifikacija za evropsku elitu.

Eliminisao je Petrokub, a zatim bio poražen od Slovana iz Bratislave, preselivši se u plej-of za Ligu Evrope, u kojem ga je, pomalo iznenađujuće, eliminisao RFS.

Dres ovog kluba, drugu sezonu zaredom, nosi Radosav Petrović, bivši prvotimac Partizana, Blekburna, kijevskog Dinama, Sportinga i Saragose. U svojim redovima APOEL ima još jednog srpskog igrača, Stefana Dražića, a što se tiče lidera ekipe, najzvučnije ime u klub je stiglo u prvoj polovini septembra.

Tada je opremu kluba iz Nikozije zadužio portugalski internacionalac Luis Migel Afonso Fernandeš "Pici", koji je od ljeta 2014. pa sve do početka 2022. godine bio neizostavan dio prvog tima Benfike postigavši za to vrijeme 94 gola. Za "orlove" iz Lisabona odigrao je ukupno 360 utakmica, a ispred njega samo su igrači koji su već završili karijere – Luizao (534) i Nunjo Gomeš (364).

Konkurencija na mjestu ofanzivnog veznog mu je Maks Mejer, bivši prvotimac Šalkea, ali u napadu se najviše očekuje od nekadašnjeg člana Olimpijakosa Jusefa El-Arabija.

Sa klubom iz Pireja nekadašnji reprezentativac Maroka je prošle sezone osvojio Konferencijsku ligu, a ovaj 37-godišnjak je do sada postigao pet golova za APOEL, na 15 odigranih utakmica.

Uz već pomenutog Petrovića, štopersku poziciju pokriva reprezentativac Kipra Konstantinos Laifis, koji je posljednjih šest godina proveo u Standardu iz Liježa.

U veznom redu, ističe se Serđo Tehera, koji je praktično cijelu sezonu proveo u Segundi, noseći dres Alavesa, Himnastika i Ovijeda.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)