Fudbal

Tribina u naradžastom, klupske boje drugačije - evo zašto APOEL-ovi navijači nose narandžasto!

Autor Goran Arbutina

Pročitajte zašto navijači Borčevog protivnika u Konferencijskoj ligi nose boje drugačije od klupskih.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Banjalučki Borac igra protiv APOEL-a meč drugog kola Konferencijske lige, a posjeta na tribinama je daleko od očekivanog punog kapaciteta.
Kiparski šampion ipak ima veliku podršku pošto su njegovi navijači ispunili južnu tribinu GSP stadiona u Nikoziji gotovo do posljednjeg mjesta.
Ono što odmah upada u oči je narandžasta boja koju nose APOEL Ultrasa, iako su klupske boje potpuno drugačije, odnosno žuto-plave.
Evo i zanimljivog objašnjenja zašto je to tako.

Navijači APOEL-a prvi put su se pojavili u naradžastom praktično prinudno, a bilo je to na gostovanju u Atini kod AEK-a 1992. godine u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona. Obje navijačke grupe dotada su nosile žuto, a kako bi se istakli navijači APOEL-a tada su izvrnuli svoje jakne, popularne „fajerke“ i tako „osvanuli“ u naradžastom.

To su ponovili već na sljedećoj domaćoj utakmici u Nikoziji protiv AEL-a iz Limasola i od tada je ova boja prihvaćena kao boja Ultrasa, koji su dobili i nadimak „narandžasti“.

Čak i zvanični klupski šop nosi naziv „Orange shop“ iako su klupske boje žuto-plave, a u njemu se mogu naći brojni rekviziti u narandžastoj boji, dok klub gotovo uvijek ima jednu garnituru dresova u ovoj boji.

(MONDO)