Fudbal

Bajern uvećava norvešku koloniju u Bundesligi: Stiže "Kralj Sjevera"?

Autor mondo.ba

Poslije Erlinga Brauta Holanda, još jedan Skandinavac prelazi u Njemačku.

Izvor: Guliver/Getty images/Trond Tandberg

Norvežanin Erling Braut Holand oduševio je fudbalsku javnost u Njemačkoj i šire već u prvoj sezoni u dresu Borusije Dortmund pokazao da su "milioneri" napravili pravi potez kada su ga doveli iz RB Salcburga.

Sada će i najveći rival Borusije pokušati da učini isto.

Čelnici njemačkog šampiona Bajerna iz Minhena namjeravaju da angažuju napadača Kristal Palasa Aleksandera Šerlota, norveškog internacionalca koji je trenutno na pozajmici u turskom Trabzonsporu.

Sjajna golgeterska forma i čak 19 postignutih golova na 26 mečeva u turskom prvenstvu, očigledno su dovoljna preporuka za bavarskog giganta, koji je ozbiljno "zagrizao" za "Kralja Sjevera", kako su ga prozvali u Turskoj.

Aleksander Šerlot
Izvor: YouTube/ganzilistv

Iako Tranbzonspor ima mogućnost da ga na kraju sezone otkupi za šest miliona evra, teško da će se Šerlot zadržati u Turskoj, s obzirom da mu se tržišna vrijednost kreće između 25 i 30 miliona evra, pa bi klub iz Trabzona mogao višestruko da zaradi.

Nije Šerlot briljirao samo u turskoj Superligi. U dresu sa državnim grbom u kvalifikacijama za EURO 2020 na pet mečeva čak četiri puta je matirao protivničke golmane.

Korpulentni napadač (193 cm) rođen je u Trondhajmu 1995. godine, a u karijeri je, osim Trabzonspora i Kristal Palasa, nastupao za Gent, Mitjiland, Groningen, Bodo Glimt i Rozenborg.