• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smejali smo se, nije dao gol 7 dana na treningu: Holandova utakmica života!

Autor Nikola Janković

"A, onda ga je trener stavio u startnu postavu. Sećam se da smo pričali između sebe: 'Nema šanse, on se šali... Nemoguće da će početi sa tim dečkom'", prisetio se.

 Erling-Holand-dao-cetiri-gola-na-Bran-Molde-0-4-VIDEO Izvor: Guliver/Getty Images

Erling Braut Holand imao je 16 godina i šest meseci kada je priključen prvom timu Moldea, 16 godina i devet meseci kada je postigao prvenac u seniorskom fudbalu, a 17 godina i 11 meseci u nedelji kada je ekipa trebalo da igra derbi sa liderom, Branom.

U gostima.

Možda će vas zanimati

Malo zbog bolesti koju je dugo vukao, malo zbog nezgodne povrede, malo zbog nedovoljne snage za svakodnevne duele sa uobičajeno stamenim fudbalerima iz Skandinavije, mlađani golgeter mučio se u prvih godinu i po dana profi karijere i gostovanje prvom na tabeli dočekao sa "samo" četiri gola na 20 utakmica.

Dva je dao u Kupu nižerazrednim timovima.

Izvor: Guliver/Getty Images

"Kada je došao, nije uopšte bio visok. Bio je mali, klinac... I uopšte nije bio toliko dobar, biću iskren do kraja sa vama", otkrio je njegov skoro deceniju stariji saigrač iz tog vremena, Ruben Gabrijelsen, u intervjuu za portal "Get French Football".

"Mislio sam 'ok, ako bude radio, biće dovoljno dobar da igra u Norveškoj'. Ne više od toga... Onda se razboleo, pa povredio i nismo ga videli dugo na treninzima", prisećao se reprezentativac Norveške događaja od pre tri godine.

A, onda...

"Kada se jednog dana pojavio, bio je je*beno veliki. Bio je previsok", sa osmehom je govorio stameni defanzivac, koji je posle pet godina u Lilestremu i sedam u Moldeu tek prošlog decembra potpisao za francuski Tuluz i do početka pandemije korona virusa zabeležio pet nastupa.

Fudbaler čija je majka iz Kameruna, a otac Norvežanin, ispričao je da pokušaji malog Erlinga Brauta da se vrati u formu nisu bili jednostavni i da se dugo mučio.

"Cele nedelje nije dao gol na treningu. Nijedan. Smejali smo mu se", pričao je Gabrijelsen.

"A, onda ga je trener stavio u startnu postavu. Sećam se da smo pričali između sebe: 'Nema šanse, on se šali... Nemoguće da će početi sa tim dečkom'", prisetio se.

Trener ekipe bio je Ole Gunar Solskjer, a na tribinama se nalazio skaut Mančester junajteda.

"Dečko je posle 50 minuta imao četiri gola. Tada se lansirao u orbitu i ne može da stane. Postao je zver", prisetio se Gabrijelsen utakmice odigrane pred 12.000 navijača na "Bran stadionu", u kojoj je četvrti pobedio prvog rezultatom 0:4.

Utakmica koja je odredila karijeru Erlinga Holanda.
Izvor: YouTube


Momku koji će tek za 20 dana postati punoletan bilo je potrebno 11 minuta i dve sekunde za het-trik, a 21 minut za prvu utakmicu u karijeri na kojoj će postići četiri gola. Nešto slično ponovio je u januaru na debiju za Borusiju Dortmund kada je ušao u 56, a u 79. minutu imao prvi het-trik u Bundesligi.

"Mislim daje tog 1. jula 2018. naučio važnu lekciju, da će ti naporan rad pomoći bez obzira na to koliko teška muka bila. I ostali mladi igrači imaju priliku da nauče isto, ali ne čine to", konstatovao je Gabrijelsen, koji će uz Holanda biti na suprotnoj stranit terena kada jednog dana bude odigrana utakmica baraža za EURO 2020+1 između Norveške i Srbije.

"Danas ga gledam u Ligi šampiona i smejem se šta radi na terenu, ali iz drugih razloga... Svaki put se nasmejem, jer ne mogu da zaboravim kako je sve izgledalo kada je počinjao. Kada gledam kako se šali sa odbranama, smejem se, jer sam bio i gledao ga dok nije mogao da pogodi gol", govorio je Gabrijelsen.

Setite se ovih reči kada vas spopadne neka nevolja.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC