• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propuštena prva meč-lopta za Eurobasket: Trijumf Ruskinja na Ilidži, ali BiH još ima sve u svojim rukama!

Autor Dragan Šutvić

Već večeras su "zmajice" mogle da izbore nastup na prvenstvu Evrope, ali i dalje je situacija pod kontrolom

 Eurobasket 2021 kvalifikacije BiH Rusija 68 72 Izvor: Fena/Arhiv

Imala je ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine šest poena prednosti nad Ruskinjama (40:34) nakon prvog poluvremena utakmice četvrtog kola kvalifikacija za Eurobasket 2021...

Uz veoma dobru igru u prva dva kvartala, "mirisalo" je da će izabranice Gorana Loje već večeras obezbijediti nastup na turniru koji se igra u Francuskoj i Španiji...

U tome, ipak, nisu uspjele, pa su prvo mjesto u grupi za sada prepustile Ruskinjama, ali mjesta za tugu nema jer u februaru slijede okršaji sa Švajcarskom i Estonijom:

BOSNA I HERCEGOVINA – RUSIJA 68:72

(22:20, 18:14, 17:26, 11:12)

Možda će vas zanimati

Da je savladala "zbornaju komandu", Bosna i Hercegovina bi već večeras proslavila plasman na Eurobasket, prvi put nakon 1999. godine.

Samo dva puta do sada "zmajice" su igrale na kontinentalnoj košarkaškoj smotri - 1997. godine, na takmičenju u Mađarskoj, učinak od dvije pobjede i pet poraza bio je dovoljan za 12. mjesto, dok je dvije godine kasnije BiH stigla do desete pozicije, uz učinak 1-6.

Djelovalo je, poslije prvih 20 minuta, da je bh. tim na sjajnom putu da napravi veliki podvig i po drugi put u ovom kvalifikacionom ciklusu dođe do pobjede nad Ruskinjama, te izbori treći nastup na EP.

U nastavku meča je, ipak, do izražaja došla "duža klupa" gošći, koje su trijumfovale rezultatom 68:72 i zasjele na prvo mjesto kvalifikacione grupe C, dok je Bosni i Hercegovini potrebna još samo jedna pobjeda kako bi se naredne godine našla među 16 najboljih selekcija Evrope.

Ovako stoje stvari:

BiH je ranije savladala Švajcarsku i Estoniju, dok je Švajcarska istu selekciju pobijedila dva puta, pa će Estonke takmičenje u kvalifikacijama završiti na posljednjem mjestu.

Obzirom da se brišu osvojeni bodovi iz duela sa posljednjeplasiranom ekipom iz grupe, reprezentaciji Bosne i Hercegovine je dovoljan bilo kakav trijumf nad Švajcarskom u februaru kako bi prvi put u ovom vijeku bila dio prvenstva Evrope.

Sjajno je bh. tim, rekosmo, odigrao prvo poluvrijeme, te u jednom trenutku imao i deset poena prednosti (30:20), a izgledalo je da će sa "plus devet" otići na 15-minutnu pauzu.

Anastasija Šilova bila je, ipak, "brža od sirene", postigavši trojku za 40:34, a taj pogodak kao da je bio najava "rafalne paljbe" Ruskinja u trećoj dionici.

U tom kvartalu gostujući sastav je četiri puta bio precizan van linije od 6.75 metara, pa je, ponajviše zahvaljujući tome, preokrenuo rezultat i stigao do 54:60 u finišu tog perioda.

Na nešto manje od šest minuta do kraja meča, bilo je 59:68 za Rusiju i već tad se vidjelo da bh. timu, nažalost, ponestaje snage, iako je u finišu meča uspio da smanji zaostatak na samo tri poena...

U bh. taboru, najefikasnija je sa 23 poena bila Žonkel Džons, dok je sjajnu partiju pružila i Marica Gajić, koja je postigla 13 poena, ali i uhvatila čak 18 lopti.

Kod Ruskinja, Raisa Musina je upisala 25 poena, a drugi strijelac tima bila je Ana Leskovceva sa 11.

Plasman na prvenstvo Evrope u Španiji i Francuskoj izboriće devet pobjednika kvalifikacionih grupa, te pet najboljih drugoplasiranih selekcija.

BiH: Brčaninović, Deura 10, Gajić 13, Džons 25, Tavić 15, Babić 2, Delić 3, Džebo, Džombeta, Kapor 2, Marković, Mišeljić. Selektor: Goran Lojo.

RUSIJA: Čerepanova 4, Leškovceva 11, Levčenko 7, Musina 25, Vadejeva 6, Fedorenkova, Komarova 3, Logunova 6, Maiga, Raževa 2, Šilova 6, Tikonenko 2. Selektor: Aleksander Kovalev.

EUROBASKET 2021 - kvalifikacije

Estonija - Švajcarska 60:63

BiH - Rusija 68:72

TABELA: Rusija 7, BiH 7, Švajcarska 6, Estonija 4.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC